Gezi davasına ceza yağdı: 98 yıl hapis

Gezi davasına ceza yağdı: 98 yıl hapis

Kocaeli'de 236 kişinin 5 yıldır yargılandığı Gezi eylemleri davasında sanıklara ceza yağdı. Karara ilişkin yapılan basın açıklamasında "Biliyoruz ki karanlık gidecek, Gezi kalacak" denildi.

Kocaeli'de 5 yıldır devam eden Gezi Parkı eylemleri davasının 23 Eylül'de görülen 66. duruşmasında karar çıktı. 238 kişiye açılan ve yargılama sürecinde 2 kişinin yaşamını yitirdiği davada mahkeme heyeti, 150 sanığa toplam 98 yıl hapis cezası, 17 sanığa da 82 bin 400 TL para cezası verdi.

31 Mart seçimlerinde AKP'den CHP'ye geçen İzmit Belediyesinin müşteki olarak katıldığı davadan çekilmesi üzerine tüm sanıklar, “kamu malına zarar verme” suçundan beraat ederken “direnme”, “memura görevini yaptırmama”, “yasa dışı gösteri yürüyüşüne katılma” gibi suçlamalardan 1 ila 5 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLENDİ
Mahkeme, yalnızca 3 sanık hakkında beraat kararı verirken, birçok sanığın cezasında erteleme ve indirim uygulamadı. Kararın istinafa taşınacağı belirtilirken, Eğitim Sen Kocaeli Şubesinde basın açıklaması düzenlendi.Açıklamada "Gezi'nin yargılanıp cezalandırılması ne bizleri bu mücadeleden alıkoyar, ne de tüm bu çürümüşlüğün içerisinde gittikçe artan homurdanmaların sesini kısar. Biliyoruz ki karanlık gidecek, Gezi kalacak" denildi.

'CEZA VERİLMESİ GEZİ'DEN DUYULAN KORKUYU GÖSTERDİ'
Ortak basın bildirisini okuyan Halkevleri Şube Başkanı Tolga Köse “200'den fazla kişi olarak yargılandığımız bu davada yargılananların neredeyse tamamına ceza verilmesi Gezi'nin ateşinin hala ne kadar canlı, Gezi'den duyulan korkununsa ne denli mevcut olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.

Pek çok kişi için lehe olan hükümlerin uygulanmadığını, cezaların ertelenmediğini ve indirime gidilmediğini vurgulayan Köse, "Cezalar kimi arkadaşlarımız için 3,5 - 4 yıla kadar varırken, yağdırılan bu büyük cezalar bizi aslında şaşırtmadı. Çünkü bizler 2013 yılında Türkiye'nin dört bir yanında sokağa dökülen, ağacına, şehrine, kent meydanına ve en nihayetinde yaşamına sahip çıkan yüz binlerce insan olarak bugün de mücadele ediyoruz ve tüm bu değerlere aynı iradeyle sahip çıkmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

'BİZİ MÜCADELEDEN ALIKOYAMADILAR'
"Gezi'den bu yana nice baskılar, yasaklar, kayıplar, ihraçlar hatta katliamlar yaşadık ancak bunların hiçbiri bu memleketi sevenler, sahiplenenler ve bu memleketin tüm değerleri için mücadele eden bizleri bu mücadeleden alıkoymadı" diyen Köse, aynı kararlılıkla mücadeleye devam ettiklerini ifade etti.

'GEZİ RUHU CEZALANDIRILDI'
Köse açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Biliyoruz ki bu dava ile ceza alan 150 arkadaşımız değil, tüm Gezi ruhu cezalandırılmak istendi. Ancak yine biliyoruz ki Gezi'de sokaklara dökülen yüzbinlerce insanın öfkesi Geziden bugüne yaşananlarla daha da diri. Milyonlarca insan ekonomik krizle ve geçim kaygısıyla boğuşuyor, kadınla her gün sokak ortasında katlediliyor, halkların iradesine darbe vuruluyor. Hayvanlar katledilirken yağma ve talan politikaları tam gaz devam ediyor.

Milyonların özgürlük, demokrasi talebi bugün olduğu gibi 2013 yılında da haklı ve meşruydu. Gezi'nin yargılanıp cezalandırılması ne bizleri bu mücadeleden alıkoyar, ne de tüm bu çürümüşlüğün içerisinde gittikçe artan homurdanmaların sesini kısar. Biz burada olduğumuz müddetçe Gezi ruhu da bu memleketin her bir köşesinde varlığını sürdürmeye, birilerini hayaletiyle dahi korkutmaya devam edecek. Biliyoruz ki Karanlık gidecek, Gezi kalacak!”

NE OLMUŞTU?
2013 yılındaki Gezi Parkı direnişinde Kocaeli'de de bir dizi eylem yapılmıştı. Söz konusu eylemlerde belediye mülklerinin zarar gördüğünü öne süren dönemin AKP'li İzmit Belediyesi eyleme katıldığı tespit edilen kişiler hakkında şikayetçi olmuş, davaya müşteki olarak katılmıştı.

Davada yargılanan 17 kişi, 2013 Temmuz yında ev baskınlarıyla gözaltına alınmış ve 3 gün gözaltında tutulmuştu. Kocaeli Emniyeti, gözaltına alınan kişilerle ilgili olarak 31 Mayıs ile 3 Haziran tarihleri arasında, İzmit’te gerçekleştirilen eylemlere katıldıkları, eylemleri organize ettikleri ve polise mukavemette bulundukları gibi iddialarda bulunmuştu. Gözaltına alınanların da aralarında olduğu 238 kişi hakkında açılan dava 5 yıldır sürüyordu ve 2 sanık bu süreçte yaşamını yitirmişti.