Gezi Parkı davası: Osman Kavala'nın tutukluğunun devamına karar verildi

Gezi Parkı davası: Osman Kavala'nın tutukluğunun devamına karar verildi

Gezi Parkı davasını 4. duruşmasında, Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Gezi Parkı eylemleri hakkında 784 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ve 15 sanığın yargılandığı davanın 4. duruşması bugün Silivri'de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Davanın bugün ki görülecek duruşmasında zarar gördüğünü söyleyen kişiler dinlendi.

Davanın önceki görülen duruşmalarında sanıklar hakkında "hükûmeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" kararı verilmişti.

İddianamede 746 müşteki yer alıyor. Müştekilerin başını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 61. hükûmetin bakanları çekiyor. Davada 16 sanığın ayrı ayrı 606 yıldan 2 bin 970 yıla kadar hapisleri isteniyor.

10 Aralık'ta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Osman Kavala'nın yaptığı başvuruda ihlal kararı verdi. Mahkeme, 'yetkililerin, başvurucunun ilk ve devam eden duruşma öncesi tutukluluğunun makul şüpheye dayanan tarafsız bir değerlendirme sonucunda olduğunu gösteremediği' tespitini yaparak Kavala'nın derhal serbest bırakılmasına karar verdi.

24 Haziran'da görülen ilk duruşmada, davanın diğer tutuklu sanığı Yiğit Aksakoğlu tahliye edilmişti. İlk iki duruşmada sanıklar savunmalarını tamamladı. İkinci duruşmadan sonra Hâkimler ve Savcılar kurulu, kararnameyle 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ni iki heyete ayırdı. Gezi davasına yeni oluşturulan heyet bakacak. HSK, davanın son iki duruşmasında Kavala’nın tahliyesi yönünde karşı oy kullanan mahkeme başkanını bu heyete almadı. Hem Kavala hem de Aksakoğlu için “tutukluluğun devamı” yönünde oy kullanan kıdemli üye Ahmet Tarık Çiftçioğlu ise yeni heyette yer aldı. İstanbul Başsavcılığı, iddianameyi hazırlayan ve soruşturma sürecini yürüten iki savcıyı da duruşmalarda görevlendirdi. 8 Ekim'deki üçüncü duruşmada ise mahkeme, çizerler Tarık Tolunay ve Murat Başol’un çizim yapmalarına izin vermedi. Duruşmada mahkeme başkanı çeşitli görseller göstererek Gezi Parkı eylemlerini “vandallık” olarak niteledi. Mahkeme başkanının dosya kapsamında yargılanan isimlere suçlamalara ve telefon dinlemelerine ilişkin sorduğu sorular solanda tepkilere neden oldu.

Gezi Parkı eylemleri hakkında 784 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ve 15 sanığın yargılandığı davanın 4. duruşması bugün Silivri'de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.