Gezici anketi yorumu: Seçimin sürprizi Akşener mi?

Gezici anketi yorumu: Seçimin sürprizi Akşener mi?

Anket sonucuna göre, İYİ Parti Lideri Akşener’in yüzde 25-27 oy bandında bulunması, İYİ Parti’nin seçimin sürprizi olabileceği şeklinde değerlendirildi. Bir başka görüşe göre ise Muharrem İnce’nin sahne almasıyla birlikte Akşener biraz geri plana düştü. Meral Akşener’in, İnce’nin etkilemeyeceği muhafazakar seçmene yönelmesi gerektiği belirtildi. İşte Ankara kulisleri…

Gezici Araştırma Şirketi’nin son anketine göre, İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in oy oranının yüzde 25-27 bandında bulunması, ‘Seçimin sürprizi Akşener mi?’ yorumuna neden oldu. Bir başka görüş ise CHP adayı Muharrem İnce’nin sahne almasıyla birlikte Akşener geriye düştü.

Milliyet Gazetesi yazarı Mehmet Tezkan, Her seçim sürprizlere gebedir. Her seçim yeni ufuklara yelken açtırır” dedi. Tezkan, bugünkü yazısında, Gezici anketini yorumlayarak, şunları kaydetti:

“Her seçimin sürprizi vardır.. 1999 yılında DSP’nin yüzde 22 oy alacağını, Ecevit’in başbakan olacağını, MHP’nin yüzde 18 oyla koalisyon ortağı olacağını kim tahmin edebilirdi?

Veya 2002 yılında bütün partilerin baraj altında kalacağını.. Meclis dışındaki iki partinin (AKP/CHP) oyları toplayacağını.. AKP’nin yüzde 34.5 oyla 365 milletvekili çıkaracağını söyleseler inanır mıydınız?

2015’in 7 Haziran seçimlerine gelelim.. HDP’nin yüzde 13 oyla 80 milletvekiline sahip olacağı öngörülmüş müydü?

Hayır. İşaretler var mıydı? Evet..

ANKET DOĞRU ÇIKARSA NE OLUR?

İYİ Parti de bu seçimin sürprizi olabilir..  Anket sonucu bana şaşırtıcı gelmedi.. Çünkü bu yönde işaretler var..

Hal buysa ikinci soru şu.. Gezici firmasının araştırması doğru çıkarsa ne olur?

BİR: Muhalefet partileri Meclis’te çoğunluğu sağlar.. Yasama organına hakim olur..

İKİ: Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalır..

ÜÇ: Meral Akşener’le Tayyip Erdoğan ikinci turda yarışa girer..”

İNCE’NİN DURUMU VE AKŞENER

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ise Muharrem İnce’nin iyi başladığını belirterek, “Meral Akşener lehine esen rüzgârı kendi lehine çevirmeyi başarmış gibi görünüyor. Mesajları net ve anlaşılır. İkinci tura kalabilir” dedi.

Hakan, Akşener için ise “Muharrem İnce’nin sahne almasıyla birlikte biraz geri plana düştü. Kendi adını ön plana çıkaracak bir çıkış yolu bulması şart. Dikkatleri üzerine toplaması gerekiyor. Özellikle İnce’nin etkileyemeyeceği sağ / muhafazakâr kesime yönelmek zorunda” değerlendirmesi yaptı.