'Gülen'in emekli maaşı kesilmemiş'

'Gülen'in emekli maaşı kesilmemiş'

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in emekli maaşının bir kayyum hesabına yattığını yazdı.

Saygı Öztürk çok konuşulacak bir iddia ortaya attı. Öztürk, "Türk vatandaşlığı devam ettiği için emekli maaşı yatıyor ama bu para Gülen'in eline geçmiyor. Erdoğan, isterse bir kararname çıkarıp maaşın tamamen kesilmesini sağlayabilir mi? Konuyu yakından bilen hukukçular, mümkün olabileceğini belirtiyor." dedi.

Saygı Öztürk'ün bugünkü yazısı şöyle: 

1999 yılından bu yana ABD'de yaşayan, bir dönem el üstünde tutulan ve 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra “terör örgütü lideri” olarak anılan Fetullah Gülen'in, ülkemize iadesi için defalarca başvuru yapılmasına rağmen iade talebi yerine getirilmedi. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantıları nedeniyle Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yaklaşık 18 bin kamu görevlisi daha ihraç edildi ve ihraçların toplamı 133 bin 809'a ulaştı.

İhraç kararlarını incelediğimizde, emekli olanlardan da bazılarının “rütbelerinin geri alındığı”nı okuyoruz. Kendi isteği ile veya resen emekli olduktan sonra, terör örgütleriyle üyeliği; irtibatı/iltisakı değerlendirilen toplam 2 bin 309 emniyet, 631 silahlı kuvvetler ve 35 Jandarma mensubunun rütbeleri, emekli kimlik kartları geri alındı.

EMEKLİ MAAŞI ÖDENİYOR

“Rütbesinin alınması” demek, bu kişinin emekli maaşının kesilmesi anlamına gelmiyor. Örneğin Emniyet ya da Silahlı Kuvvetler mensubunun rütbesinin alınması kararlaştırıldıysa, o kişinin kuruma ait kimlik kartı, silah ruhsatı alınıyor, yeşil pasaportu iptal ediliyor, orduevi ve polisevlerine girişi yasaklanıyor, bazı ek tazminatları kesiliyor, eski unvanını kullanamıyor, kamuda çalıştırılmayacağı gibi özel güvenlik kuruluşlarında da görev alamıyor.

Fetullah Gülen'in adresi belli olduğu için hakkında “yakalama ve tevkif müzekkeresi” niteliğinde olan “Kırmızı bülten” çıkarılmıyor. ABD'ye, Gülen'in örgüt lideri olduğuna ilişkin sayısız belge gönderilmiş olmasına rağmen bir sonuç alınamıyor.

PARA KAYYUM HESABINDA

Fetullah Gülen'in pasaportunu İçişleri Bakanlığı iptal etmişti. Emekli maaşının da kesilmesi için adım atılmıştı. Gerekçe olarak da, emekli maaşı olan kişinin 6 ayda bir “yaşadığını” kanıtlaması için bankaya gitmesi, Gülen'in de ABD'de büyükelçiliğe başvurması gerekiyordu. Gerekçe olarak bu gösterilip maaşının kesilmesi için girişimler yapıldı.

Şunu öğreniyoruz: Bir kişinin emekli maaşının tamamen kesilebilmesi için Türk vatandaşlığından çıkarılması gerekiyor. Vatandaşlıktan çıkarırsanız da, bu kez Gülen'i isteyemezsiniz. Gülen'in yaşadığı da biliniyor. Devlet son çare olarak, Gülen'in maaşının, belirlenen kayyum hesabına yatırılmasını uygun bulmuş. Türk vatandaşlığı devam ettiği için emekli maaşı yatıyor ama bu para Gülen'in eline geçmiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, isterse bir kararname çıkarıp maaşın tamamen kesilmesini sağlayabilir mi? Konuyu yakından bilen hukukçular, mümkün olabileceğini belirtiyor.

EN BÜYÜĞÜ SON KARARNAME

8 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nde en geniş kapsamlı operasyon oldu. Önceki 32 kararnamede toplam 10 bin 746 Silahlı Kuvvetler, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ihraç edilirken, son kararnamede ihraç edilenlerin sayısı 7 bin 11 olarak belirlendi. Böylece, bugüne kadar ihraç sayısı 17 bin 757'ye ulaştı.

Aynı durum Emniyet personeli için de geçerli. Önceki kararnamelerde toplam 23 bin 43 personel ihraç edilirken, son kararnamede 8 bin 982 personelin ihracı gerçekleştirildi. Emniyet'te FETÖ'cü oldukları gerekçesiyle ihraçların sayısı da toplam 32 bin 25'i buldu.

Kararnameyle görevlerine son verilen diğer kamu personeli arasında ise bin 52 çalışanı ile Adalet Bakanlığı ilk sırada yer aldı. Bunlar zabıt katibi, yazı işleri müdürü, stajyer hakim ve stajyer savcılardan oluşuyor. Son olarak 129 kamu personelinin görevine iadesiyle göreve başlatılanların sayısı da 3 bin789'a ulaştı. İade edilenlerin ihraç edilenlere oranı yüzde 3'ü bulmadı.

İHRAÇ TABLOSU

Kararnameyle görevlerine son verilmiş kamu personelinin toplam sayısını; emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen derledi. Görevine son verilen personelin bazı sınıf/kurumlar itibarıyla, toplam çalışanlara oranında; ilk sırayı yargı mensupları alıyor, bunu mülki idare amirleri izliyor.

Kamu personelini en çok korkutan iftiraya uğramak. Araştırmayı yapanlara o yüzden büyük sorumluluk düşüyor.