‘Hayırsever vakfa vermek şartıyla bağış yaptı!’

‘Hayırsever vakfa vermek şartıyla bağış yaptı!’

Gündeme bomba gibi düşen, Türk Kızılayı Derneği’ne yapılan bağışın Ensar Vakfı’na devredilmesi iddiasını kurum yöneticileri kabul etti.

Türk Kızılayı Derneği Bağış Yönetimi Direktörlüğü adına, skandalı ortaya çıkaran gazeteci Celal Eren Çelik’e gönderilen açıklamada, kurumun Başkentgaz’dan alınan 8 milyon Dolar bağışın içerisinden 75 bin Dolarlık kısmını alıp, gerisini olduğu gibi Ensar Vakfı’na devretmesi iddiası kabul ediliyor.

DALGA GEÇER GİBİ AÇIKLAMA

Kızılay Bağış Yönetimi Direktörlüğü, Celal Eren Çelik'e elektronik posta ile gönderdiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Söz konusu haberde adı geçen hayırsever firma, Kızılay'a bağışta bulunmuş ve şart olarak eğitim hizmetlerine destek vermek amacıyla öğrenci yurdu yapılmak üzere habere konu olan vakfa aktarılmasını istemiştir. Kızılay da bu şartı, bağışçının istekleri doğrultusunda yerine getirmiştir. Hayırsever vatandaşlarımız ve duyarlı şirketlerimiz, Kızılay'a doğrudan bağış yapıp herhangi bir şart öne sürmedikleri gibi, bazı bağışlarını da bazı faaliyetlerde kullanma şartı ile yapmaktadırlar. Kızılay'ın resmi internet sayfasına girildiğinde onlarca şartlı bağış hesabı olduğu görülecektir. Kimi firmalar bağışlarıyla sadece tekerlekli sandalye alınması kimi firmalar da su kuyuları açılmasını istemektedir.”

Türk Kızılayı Derneği yöneticileri, kendilerine Başkentgaz’dan bağışlanan miktarın yüzde birini dahi bırakmadan, neden ve hangi gerekçe ile Ensar Vakfı’na devredilmesini kabul ettiklerini açıklayamıyorlar. Üstelik de, açıklamada, bağışçıların “bazı bağışlarını da bazı faaliyetlerde kullanma şartı ile yapmaktadırlar” ifadelerine yer verilerek, tepkili yurttaşların aklı ile dalga geçmeye çalışıyorlar.

BAĞIŞIN YÜZDE 1’İ DAHİ KIZILAY’A KALMADI!

Öncelikle, bağışçı yurttaş eğer faaliyet şartı öne sürecek ise, bağışı yaptığı kurumun faaliyetlerinden birisini seçer. Bu durumda da, Türk Kızılayı’nın oldukça geniş bir faaliyet portföyü var. Bağışçının zaten yüzde 99’undan fazlasını başka bir kuruma vereceği bağışı neden Kızılay’a yaptığı sorusu, halen açıklanmaya muhtaç olarak ortada duruyor. Dernek yöneticilerinin açıklamalarının ikna edici olmadığı öne sürülüyor.

KIZILAY PARAVAN MI KULLANILDI?

Bir kuruma bağış yapıp, onu başka bir kurumun faaliyetlerinde kullanılmasını istemek, üstelik de, bağışın yerinde kullanılıp kullanılmadığı konusunda kurumu denetlemeden men etmek, hukuki olarak bağış yapmak anlamına gelir mi? Kamuoyunda yoğun olarak yöneltilen, Başkentgaz’dan Ensar Vakfı’na para aktarımında Türk Kızılayı’nın paravan olarak kullanıldığı iddiaları cevaplanmayı bekliyor.

Hangi bağışçı, içerisinden size yüzde birini dahi bırakmadığı miktarda bir meblağı, hangi gerekçe ile “bağışlasın”? Hiçbir mantığa, akla, hayatın olağan akışına uymadığı halde, Türk Kızılayı Derneği’ni böylesi bir açıklama yapmaya zorlayan nedir, sorusu gün boyu tepkili yurttaşların sosyal medya yorumlarında yer aldı.

YURT HABER