HDP'den 'AKP ile görüşüyolar' iddialarına yanıt

HDP'den 'AKP ile görüşüyolar' iddialarına yanıt

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun ‘AKP ile görüştüklerini’ iddia eden haberlere ilişkin Kenanoğlu’ndan açıklama geldi.

‘HDP’nin AKP ile görüştüğü’ iddialarına HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu’ndan yalanlama geldi. Kenanoğlu, 

TV5’te Mustafa Yılmaz’ın sunduğu ‘Kulis Ankara’ programına konuk olan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun ‘AKP ile görüştüklerini’ iddia eden haberlere ilişkin Kenanoğlu’ndan açıklama geldi.

“Basında yer alan haberler açıklamanın bağlamını flulaştırarak yok sayan art niyetlice hazırlanmış haberlerdir” diyen HDP’li Kenanoğlu şunları söyledi:

“14 Mayıs 2019 günü TV5 televizyon kanalında konuk olarak katılmış olduğum Mustafa Yılmaz’ın sunduğu “Kulis Ankara” adlı programda “AKP ile görüşüyoruz” ve “HDP AKP ile anlaştı” şeklinde ifadeler kullandığım yönünde bugün basında yer alan haberler açıklamanın bağlamını flulaştırarak yok sayan art niyetlice hazırlanmış haberlerdir.

Yapmış olduğum konuşmanın bağlamı ve referansı art niyetli bir şekilde çarpıtılmıştır.

Tele 1'de yer alan habere göre; program sırasında, kritik eşikte olan açlık grevlerinin acilen bitirilmesi adına Adalet Bakanlığı’nı göreve davet ederken, program sunucusunun “Bir temas var mı ya da bundan sonra söz konusu olur mu?” şeklinde yönelttiği soruya,  “Bu ülkenin bir sürü sorunu, bir sürü meselesi var. Bu meselelerle ilgili biz kiminle görüşeceğiz çözülmesi için! Açlık grevlerinin sonuçlandırılması için biz kiminle görüşeceğiz? Adalet Bakanıyla görüşeceğiz.” cümleleriyle yanıt vermiş olmama rağmen, ifadelerim art niyetlice cımbızlanıp bağlamı dışına çıkar(t)ılarak servis edilmiştir.

Ardından, program sunan Mustafa Yılmaz’ın tekraren aynı minvalde sorduğu “görüşüyor musunuz” sorusunu ise “bu sorunun çözülmesi konusunda bir görüşme – partimizin çeşitli organlarından çeşitli arkadaşlarımız bu konularla ilgili görüşüyorlar – ama bu görüşme şunun üzerine değil: “şunu yaparsanız biz de size şöyle oy taşırız” Böyle bir şey değil. Yapılan görüşme şudur: bu ülkede bir adaletsizlik var, bu insanlar bu anneler günlerdir sokaklarda sürükleniyor, itilip kakılıyor, göz altına alınıyor. Yav bu adaletsizliğe bir son verin. Biz bunu kimden talep edeceğiz? Kimle görüşeceğiz? Tabi ki de Ak Parti ile görüşeceğiz. ” diyerek bahse konu görüşmenin referans noktasının bir çeşit seçim pazarlığına işaret eden yeni bir temasa ilişkin olmadığını, yalnızca açlık grevlerinin bir an önce çözülmesi gerektiği noktasında bazı girişimlerin olduğu yönünde beyanda bulundum.

Mustafa Yılmaz’ın 23 Haziran İstanbul Seçimi’ne ilişkin olarak “31 Mart’a giderkenki şartlarınızla bugünkü şartlarda bir değişiklik görüyor musunuz? Sonuçta Türkiye bir seçimi tartışıyor. İstanbul seçiminin Türkiye siyasetinin geleceğini belirleyeceği konuşuluyor. 31 Mart seçimlerine giderken ki şartlar, bahsettiğiniz hukuk, demokratik ortak, adalet uygulamaları gibi temel referansları baz aldığınızda, 23 Haziran’da bu şartlarda bir değişiklik görüyor musunuz?” sorusuna “Bu bizim açımızdan sadece seçim sürecinde yapılacak birtakım jestlerle oluşturulacak bir durum değil. HDP siyasetini de bu jestlerle belirlemez. HDP seçmeni de böyle seçim sürecinde oluşturulmuş olan jestlerin ne anlama geldiğini bilir.” diyerek bir kez daha bahse konu görüşmelerin bagajında yalnızca açlık grevlerinin acilen bitirilmesi ve taleplerin karşılanması yönünde bir gündem olduğuna dikkat çekerek 23 Haziran’daki tavrımıza yönelik bir etkisi olmayacağını ifade etmeye çalıştım.

Bununla birlikte, müzakere sürecinin devam ettiği 7 Haziran seçimleri öncesinde dahi “seni başkan yaptırmayacağız” diyen bir parti olduğumuzu, demokrasi ve adaletten yana tavır koymayan hiçbir siyasi partiyle yan yana gelmemizin mümkün olmadığını, HDP’nin ve HDP seçmeninin de yukarıda da belirtildiği üzere bu cinsten seçim öncesi “jestlere” kanmayacağını belirtmiş olmama rağmen konuşmanın bağlamı dışına çıkar(t)ılarak programın yayınlandığı tarihten 2 hafta sonra cımbızlanması ve servis edilmesi düşündürücüdür.

23 Haziran İstanbul Seçimi öncesinde servis edilen bu yönlü haberler partimiz ve şahsım üzerinden bir çeşit manipülasyon yaratıp sonuç devşirmeye yöneliktir.

31 Mart’ta olduğu gibi 23 Haziran’da da seçimin kilit ve belirleyici partisi HDP’dir. Seçim sathı mahallinde bulunduğumuz şu süreçte belli ki seçimler bitene kadar bu yollu art niyetli haberlerle çokça karşılaşacağız.

Kamuoyundan bu tür manipülatif, algı üretmeye yönelik haberlere itibar etmemesini önemle rica ederiz.”