Hukukçulardan Suriyeli eylemine müdahale uyarısı

Hukukçulardan Suriyeli eylemine müdahale uyarısı

Hukukçular Derneği, Saraçhane'de düzenlenen Suriyeliler eylemi hakkında yazılı açıklamada bulundu.

Fatih'teki Saraçhane Parkı'nda toplanan grup, Suriyelilerin geri gönderilmesinin son bulması ve ayrımcılık karşıtı eylem yaptı. Protesto alanı olarak seçilen parka polis, yaptığı kimlik kontrolüyle Suriyelileri almadı. Basın açıklaması sırasında Suriyelileri istemediğini belirten gruplar tarafından saldırıya uğrayan protestocular, gruba karşılık verince polis eyleme müdahale etti. 

Hukukçular Derneği, olayla ilgili basın açıklaması yaparak alınan polisiye tedbirlerin olayları daha da büyüteceğini savundu.

Hukukçular Derneği’nden yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Devletimiz buna rağmen bu sürecin başından itibaren açık kapı politikası uygulayarak Suriyeli kardeşlerimize tüm dünyaya örnek olacak şekilde sahip çıkmaya çalışmıştır. Bu konuda milletimizin ve devletimizin ortaya koyduğu maddi ve manevi fedakarlığı dile getirmek gerekmektedir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Tüm bu iyi niyetli ve kardeşlik hukukuna dayalı çalışmaların son gelişmelere feda edilmemesi gerekmektedir.

Tüm sorunlar dikkate alınmadan hızlı bir şekilde İstanbul’a kayıtlı değil ise gönderiyoruz şeklinde bir yaklaşımın ilk etapta büyük sorunlara yol açtığı izahtan varestedir.

Bu nedenle gerekirse kayıt olmaları için bu kişilere bir süre verme de dahil alternatif çözüm yolları düşünülmeli, mevcut kararda bir değişikliğe gidilmese dahi bu süreç boyunca alınıp götürülen kişilerin aileleri ile iletişim kurması, insani temel ihtiyaçlarının ve hukuki tüm haklarının sonuna kadar kullandırılması gerekmektedir. Özetle polisiye tedbirler bu sorunu çözmez daha da büyütür.