İBB'nin düzenlediği Kanal İstanbul Çalıştayı başladı

İBB'nin düzenlediği Kanal İstanbul Çalıştayı başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kanal İstanbul Çalıştayı başladı.

Çalıştaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile çok sayıda bilim insanı da katılıyor.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, Kanal İstanbul projesinin ilan edildiği 2011 yılından bu yana yaşananlar ve proje üzerindeki tartışmaları özetleyerek konuşmasına başladı.

GÜRKAN AKGÜN, ŞUNLARI SÖYLEDİ

Güngören, Esenler Bağcılar belediyeleri 30 cm yükselecek. Bugün İstanbul'da içtiğimiz üç bardaktan birini karşılayan su kaynaklarının yok olma riski doğacak.

Bugün projenin çevresel boyutları iki oturumda tartışılacak. Kültürel mirastan bahsedeceksek, Kanal İstanbul çok önemli bir arkeolojik ve sit alanlarını içeriyor.

ÇED raporunun değerlendirme toplantısı oldu. Burada da bu kültürel mirastan bahsediliyor ancak sunumu yapan arkadaşlar çözüm örneği olarak iyi uygulama örneği olarak Hasankeyf gibi bunları taşıyabiliriz dediler. Bunlar raporda da yazıyor.

Peki biz biraz da onaylanmış ve askıda bulunan Kanal İstanbul’un çevresini oluşturan bu çevre düzeni planına odaklanalım. Bu plan bize neyi anlatıyor.

Gördüğünüz sarı alanlar imara açılmış yerler, 84 metrekarelik bir alan. Bağcılar’ın üç buçuk katını imara açmış durumdayız.

EKREM İMAMOĞLU'NUN KONUŞMASININ SATIR BAŞLARI ŞÖYLE

"Çok büyük ve riskli bir ameliyat. Hayati sistemlerinin zarar göreceği bir İstanbul'dan bahsediyoruz. 'Bu ameliyat yapılacaktır' diyemezler. Neden mecburmuşuz? anlatmak zorundalar.

Hepimizi bu şuursuz sürecin risklerini bilmek zorundayız.

İstanbul'un bağrına batırılacak bıçak olan Kanal İstanbul'a mecbur muyuz? Bizim tavrımız siyasi değil hayatidir.

Projenin ekonomiye çok katkı sağlayacağını söylüyorlar. Nasıl bi katkısı olacak açıklayamıyorlar. Daha projenin nasıl bir finansmanla yapılacağı belli değil.

Sadece ranta dönen bir proje. İstihdam yaratamazsınız. Raporlar ortada. Geleceğimiz nokta ortada. İşsizlik ve yoksulluğun düzeyini birlikte hissediyoruz. Kanal İstanbul projesini zaman zaman gündeme getirenler projeyi bir oldu bittiye getiriyorlar."