İkinci bir Madımak vakası: Bu eli tanıyorum, Sivas’ta insanları yakan el bu!

İkinci bir Madımak vakası: Bu eli tanıyorum, Sivas’ta insanları yakan el bu!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Ankara'nın Çubuk ilçesinde katıldığı asker cenazesi töreninde bir grup saldırgan tarafından uğradığı linç girişimi akıllara 2 Temmuz 1993'te yaşanan Madımak Katliamı'nı getirdi.

YURT HABER MERKEZİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da katıldığı asker cenazesinde bir linç girişimine uğradı. Güvenlik ekiplerince çevredeki güvenli bir yere götürülen Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu ev saldırganlar tarafından taşlandı. 

'YAKIN BU EVİ'

Hem cenaze töreni sırasında, hem de cenaze sonrasında büyük olayların çıktığı arbedede Kılıçdaroğlu tekmeli ve yumruklu saldırıya uğradı. Polis ekipleri tarafından güvenli bir eve alınan Kılıçdaroğlu ancak 1 saat sonra evden çıkabildi. Kılıçdaroğlu 'güvenli' evdeyken dışarıda toplanan kalabalık "Yakın bu evi" sloganları attı.

'BU SLOGANI TANIYORUZ'

Madımak Katliamı'nda yaşamını yitiren aydınların yakınlarından Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıya ilişkin “Bu sloganı 26 yıl öncesinden tanıyoruz” tepkisi geldi.

26 yıl önce Madımak Katliamı'nda yaşamını yitiren şair Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan ve şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişiminde, saldırganların “Yakın bu evi” sözlerine tepki gösterdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Aysan, “Sivas katliamında babam şair Behçet Aysan öldürülmüştü. Aradan geçen yirmi altı yılın hiçbir işe yaramadığını gördüm bugün. ‘Yakın evi’ çığlıkları arasında bir parti genel başkanı. Meşru protesto diyenler ya da diyecek olanlar ise taziyeler içinde geçen ömrümüzün sorumlusudur!” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun organize bir şekilde saldırıya uğradığını belirten Akatlı da Twitter hesabından şunları söyledi:

“Maltepe mitingi yapılırken, Kılıçdaroğlu’nun şehit cenazesinde organize bir şekilde saldırıya uğraması, saldırının zamanlı ve planlı olduğunu gösteriyor. MİT ve Emniyet’in bu alçak saldırıdan haberdar olmaması düşünülemez. Demokrasi düşmanları Türkiye’yi kaosa sürüklemek istiyor.! ‘Yak la yak!’ Bu sloganı 26 yıl öncesinden tanıyoruz. 26 yıl önce Sivas’ta aydınlanmayı hedef alarak Cumhuriyet rejimini yıkmak üzere iktidar yoluna çıkan zihniyet yeni bir ortaçağ ateşi istiyor! Katilimizi tanıyoruz.”

'BU ELİ TANIYORUM, SİVAS'TA İNSANLARI YAKAN EL BU'

Ünlü radyocu Zeki Kayahan Coşkun ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kılıçdaroğlu'na yumrukla saldıran kişinin fotoğrafını paylaşarak, "Bu eli tanıyorum. Sivas’ta insanları yakan el bu" dedi. 

Coşkun'un paylaşımı şu şekilde:

"Bu eli tanıyorum. Sivas’ta insanları yakan el bu. Maraş’ta kendisi gibi olmayanların kapısına kırmızı çarpı işareti koyan el bu. 6-7 Eylül’de azınlıkların dükkanını yağmalayan el bu. Köy Enstitüleri’ni fuhuş yapıyorlar diye taşlayan el bu. Vur deyince vuran el bu. Cahilin eli bu."

'İKİNCİ BİR MADIMAK VAKASI'

Gazeteci yazar Uğur Koç ise şunları söyledi:

"Videolar inanılmaz. İkinci bir Madımak vakası bu resmen. "Taşlayın" diye bağıranlar, "Yakın o evi" diyenler var. Yarattığınız nefretin altında kalacaksınız!"

SOSYAL MEDYADA MADIMAK BENZETMESİ

Kemal Kılıçdaroğlu'nun uğradığı saldırı akıllara Madımak Katliamı'nı getirdi. Twitter kullanıcıları yaşanan linç girişimine yönelik Madımak hatırlatmasını yaptı.

İşte atılan tweetlerden bazıları:

MADIMAK KATLİAMI

2 Temmuz 1993, bir katliam tarihi olarak hafızalara kazındı. O gün, Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için Sivas'a giden aydın ve sanatçılardan 33'ü, kaldıkları otelin yakılması sonucu hayatını kaybetmişti. Olayda iki otel görevlisi de yaşamını yitirmiş, iki saldırgan da ölmüştü.

Aydınlar, sanatçılar ve şairler dört günlük şenlik programına katılmak, söyleşilere katılmak, kitaplarını imzalamak, şarkılarını söylemek için gitmişti Sivas'a. 1 Temmuz'da şenliğin açılışında konuşanlardan biri de yazar Aziz Nesin'di.

Aziz Nesin, Behçet Aysan, Metin Altıok, Uğur Kaynar, Hasret Gültekin, Nesimi Çimen, Asım Bezirci ve daha pek çok şair, yazar, sanatçı, düşünür şenlikler için kente gelmişti.

33 kişinin en yaşlısı 66 yaşındaki Asım Bezirci, en genci ise folklor gösterisi için Sivas'a giden 12 yaşındaki Koray Kaya'ydı.

Katliamdan iki gün önce dağıtılan bir bildiri, 2 Temmuz'da neler yaşanacağının habercisi olmasa da, işaret gibiydi. Bildiride Aziz Nesin'in o sırada başyazarı olduğu Aydınlık gazetesinde yayımlanan Salman Rüşdi'nin "Şeytan Ayetleri" kitabından bahsedilmiş, Nesin hedef gösterilmişti.