İlber Ortaylı: Atatürk’le birlikte Bruno Taut’u da anmalıyız

İlber Ortaylı: Atatürk’le birlikte Bruno Taut’u da anmalıyız

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 79. yıl dönümünde andığımız bugünde, tarihçi İlber Ortaylı Atatürk için dişini tırnağına takıp canını feda eden mimar Bruno Taut hatırlatarak 'Onu da anmamız gerekir' dedi. Taut edirnekapı şehitliğine gömülen ilk gayrimüslim, ilk yabancı olmuştur.

Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın programına konuk olan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Atatürk ve 10 Kasım’ın az bilinen tarihi detaylarını aydınlatırken, ‘Yahudi Mimar Bruno Taut’u da unutmamak gerekir’ diyerek, bu önemli günde onun da anılması gerektiğini belirtti.
Ortaylı’nın anlattığına göre; Zor şartlarda ve çok kısa bir sürede Atatürk için katafalk hazırlayan Yahudi asıllı Alman mimar ve şehir plancısı Bruno Taut, o günlerde zatürre hastalığına yakalanmış ve Atatürk’ün vefatından 10 gün sonra İstanbul’da yaşamını yitirmişti.

Taut ile ilgili konuşan Ortaylı, “Bugün bizim ayrıca bir şeyi daha anmamız gerekiyor. Atatürk’ün naaşı Ankara’ya getirildi. Katafalk hazırlandı ve müzede öne konuldu. O katafalkı süratle yapması içini, o dönem bize sığınan Alman Yahudi mimar Bruno Taut görevlendirildi. Burada bir katafalk hazırladı o. Biraz fazla düzgünmüş işine, üşüttü, zatürre oldu ve bir kalp rahatsızlığı varmış. Atatürk’ün vefatında günler sonra o da öldü ve Edirnekapı şehitliğine gömülen ilk gayrimüslim, ilk yabancı oldu. O tarihte vatandaş değildi zaten. Bu çok önemli bir şey. Bu vesileyle onu da anmamız gerekir” dedi.

BRUNO JULİUS KİMDİR?

Bruno Julius Florian Taut (d. 4 Mayıs 1880, Königsberg – ö. 24 Aralık 1938, İstanbul), Yahudi asıllı Alman mimar ve şehir plancısı. Türkiye’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin (1937-39), Ankara Atatürk Lisesi’nin (1937-40), Atatürk’ün katafalkının (1938), Trabzon Fen Lisesi (1938) ve Cebeci Ortaokulu’nun (1938-39) planlarını çizen mimardır.