İlker Başbuğ’dan 'Kanal İstanbul' uyarısı

İlker Başbuğ’dan 'Kanal İstanbul' uyarısı

26'ncı Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ, 'Kanal İstanbul Projesi, Montrö ile kurulan düzenin bozulmasına neden olmamalıdır' uyarısında bulundu.

Uğur Dündar’ın sorularını yanıtlayan Başbuğ, “Montrö Antlaşması ile Kanal İstanbul projesi arasında bir ilişki var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Son yıllarda, ABD Karadeniz’deki varlığını arttırmayı istemektedir. Bunu bir kere unutmayalım. Bu nedenle, zaten ABD ile Rusya arasında Karadeniz’de bir mücadelenin sürdüğünü biliyor, görüyoruz. Ukrayna bugün için bunun öncelikli uygulama alanıdır. Montrö’nün amacı daha önce de ifade ettiğimiz gibi Türkiye’nin ve Karadeniz’e sahildar ülkelerin güvenliliğini sağlamaktır. Kanal İstanbul Projesi, Montrö ile kurulan düzenin bozulmasına neden olmamalıdır. Ayrıca, proje Türkiye’yi Rusya ile ABD arasında Karadeniz’de devam eden güç mücadelesine taraf haline dönüştürmemelidir. İlaveten Kanal İstanbul’un, Trakya’nın muhtemel bir savaşta savunulması üzerine yapabileceği etkiler de unutulmamalıdır. Umarım, bu noktalar dikkate alınmaktadır.”