İmamoğlu İBB için uyarmıştı! 20 bin işçiyi sendikaya geçirdiler

İmamoğlu İBB için uyarmıştı! 20 bin işçiyi sendikaya geçirdiler

31 Mart yerel seçimleri sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu AKP’nin itirazları nedeniyle henüz mazbatasını alamazken, İBB’ye ilişkin iddialar ortaya çıkmaya devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamada, İBB’de çalışan çok sayıda işçiye sendika konusunda baskı yapıldığını dile getirmişti. İmamoğlu’nun bu açıklamasına herhangi bir cevap verilmemişti. Artı Gerçek’ten Fırat Yeşilçınar ve Onur Dalar’ın ulaştığımız bir İBB çalışanı bu iddiayı doğruladı. Son 1 haftada 20 bin işçinin HAK-İş’e geçirildiğini söyledi.

‘SENDİKALI OLMAMIZI NEDEN İSTİYORLAR?’

31 Mart yerel seçimlerinden önce işçilerin sendikaya geçmemesi için baskı yapıldığını söyleyen belediye işçisi, ”Sendikaya üye olduğu için işinden atılan arkadaşlarımız olmuştu. Ne oldu da bu seçimde bizi düşünür oldular? Sendikalı olmamızı neden istiyorlar?” diye sordu.

‘SEÇİM İPTAL OLURSA BÜYÜK İHTİMAL HEPİMİZİ İŞTEN ATACAKLAR’

Sendikaya üye olan kişilerin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya alınan taşeronlar olduğunu söyleyen belediye işçisi, “Alımlar devam ediyor. Ne olacağını biz de bilmiyoruz. Bu sendika yöneticileri şimdi seviniyor. ‘Seçim iptal olacak’ diyorlar. Seçim iptal olursa ve bu sendikaya işçiler geçmezse ne olacak, hepimizi büyük ihtimalle işten atacaklar” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI YOK SAYILMIŞ

Belediyede çalışan bir başka çalışan ise personele Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR -SEN) tarafından ödenen bir paranın olduğunu söyledi. Bu ücretin her ay verildiğini söyleyen belediye çalışanı ücretlerin bu ay ödenmediğini belirtti. Çalışan bu ücretin de Sosyal Denge Sözleşmesi (SDS) adı altında verildiğini dile getirdi. Mart ayında sözleşmenin yenilendiğini fakat bu mart ayının seçime denk gelmesinden ötürü yenilenmenin olmadığını kaydetti.

BEM-BİR -SEN Şube Başkanı Metin Başaran tarafından geçtiğimiz gün tüm sendika üyelerine bir mesaj gönderildi. Mesajda “SDS yasal süreci 31 Mart tarihinde dolmuş olup yeni seçilecek Belediye Meclisinden onay alındık sonra geriye dönük olarak (1 Nisan 2019) imzalanmasında yasal sorun bulunmamaktadır” denildi.

Mesajda Belediye Başkanının yetkisinden bahsedilmiyor. Başkanın yetkisi yok sayılırken belediye meclisindeki çoğunluğa gönderme yapılıyor. Sosyal Denge Sözleşme’sinde karar yetkisi belediye başkanına ait.

‘DAYANIŞMA PAYI’ KESİNTİSİ

Belediye çalışanı önceki dönemde ayrıca her ay işçilere Sosyal Denge Sözleşmesi gereğince ödenen paradan ‘dayanışma payı’ adı altında kesinti yapıldığını belirtti. Kesintinin maaşlarda BEM-BİR-SEN’e bağlı sendikanın üyelerine 40, diğer işçilerden ise 80 lira olarak yansıtıldığını söyledi.

Belediye çalışanına gönderilen mesajda görüldüğü üzere Metin Başaran tarafından daha önce de AKP mitingine açık çağrı yapılmış, sendika üyelerine aileleri ile birlikte katılması söylenmişti.