Işid lideri CIA ajanı mı?

Işid lideri CIA ajanı mı?

Öldürülmüş olma ihtimali dünyada pek çok kesim tarafından inandırıcı bulunmayan Işid lideri El Bağdadi hakkında dikkat çekici bir yorum da Rusya’dan geldi.

ABD tarafından öldürüldüğü iddia edilen terör örgütü lideri, Rus analist Viyaçeslav Matuzov’a göre büyük olasılıkla CIA ajanı.

Matuzov yaptığı değerlendirmede şu görüşlere yer verdi: “Elde edilen veriler el-Bağdadi’nin CIA ile alakalı olduğuna işaret ediyor. Büyük bir ihtimalle (2004’te Irak’taki Bukka ABD üssünde) hapishanede geçirdiği yıllar içinde o, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı için çalışmaya başlamıştır.

IŞİD liderinin hikâyesi El Kaideci Abdulhakim Belhac’ın hikâyesine çok benzer aslında. O da zamanında Amerikalılar tarafından tutuklanıp uzun zaman boyunca ABD’de hapishanede yatmıştı. Sonra da Belhac, Muammer Kaddafi yönetimine teslim edilmiş, 2010 yılında af kararı üzerine serbest bırakılmıştı.

Libya devrimi başlar başlamaz adamlarıyla birlikte Kaddafi’ye karşı silaha sarılmıştı. Trablus Askeri Konseyi’nin başına geçen Belhac, Trablus’un Kaddafi güçlerinden alınmasında büyük rol oynamıştı. Sonrasında da Beşar Esad’a karşı yapılan operasyonlara aktif şekilde katılmıştı. Yani Al-Bağdadi ve Belhac’ın biyografileri birbirine çok benzer. Ve her ikisinin de arkasında ABD istihbaratının bulunduğu olasılığı dışlanmamalıdır.”