İşkence iddiasına Bakanlık’tan yanıt: Hükümlü ke​ndini duvara vurdu! 

İşkence iddiasına Bakanlık’tan yanıt: Hükümlü ke​ndini duvara vurdu! 

CHP’li Mehmet Tüm, Bandırma Cezaevi’nde yaşanan darp olaylarına Adalet Bakanlığı’nın “hükümlünün kendini duvara vurduğu” açıklamasına sert tepki gösterdi ve konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e verdiği soru önergesinde, Bandırma ve Kepsut Cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamele olaylarını soran CHP’li Tüm, cezaevlerinde şüpheli ölümlerin ve işkencelerin korkutucu seviyede arttığını ifade etti.

Olağanüstü hâl rejimiyle, cezaevlerinde yaşanan işkence olayları olağanlaştırıldı!

Kepsut Cezaevi’nde de bir hükümlünün işkence edilerek öldürüldüğünü ve cezaevi idaresinin bu ölümde sorumluluğu olduğu iddialarını da dile getiren CHP’li Tüm, şunları söyledi: “Olağanüstü hâl rejimiyle, cezaevlerinde yaşanan darp, işkence olayları ve şüpheli ölümler olağanlaştırıldı. Hemen her gün onlarca skandal olayı gerek medyadan, gerek tutukluların mektuplarından, gerekse avukatlardan duyuyoruz. Artık işkence şikâyeti üzerine yapılan başvurulara Adalet Bakanlığı da ‘kendini dövdü, kendini duvara vurdu’ gibi akılalmaz yanıtlar vererek konuyu kapatmaya çalışıyor. En son Bandırma Cezaevi için Milletvekilimiz Şenal Sarıhan’ın başvurusuna Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün ‘mahkûmun kendini duvara vurduğu’ yanıtı, Türkiye’de insan haklarının geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Kepsut Cezaevinde yine bir hükümlünün işkenceyle öldürülmesine ilişkin cezaevinin sorumluluğu olduğu belirtiliyor ama cezaevi görevlileri hakkında ivedilikle takipsizlik kararı veriliyor. Tüm bunlara baktığımızda, AKP’nin OHAL rejiminin, 12 Eylül rejiminden hiçbir farkının olmadığını çok net görüyoruz. İnsanlık onurunun işkenceyi yeneceğinden, halkımızın sağduyusunun bu anlayışı iktidardan sileceğinden hiç kuşku duymuyoruz.”

 OHAL ilanıyla birlikte, cezaevlerinde işkence suçunda ne kadarlık bir artış yaşanmıştır?

CHP’li Mehmet Tüm, soru önergesinde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e verdiği soru önergesinde şu soruları iletti:

* Balıkesir’de Bandırma ve Kepsut Cezaevleri’nde darp olaylarının yaşandığı iddiası doğru mudur? Bahsi geçen iddialar Bakanlığınızca araştırılmış mıdır?
* Bakanlığınıza Bandırma ve Kepsut Cezaevlerinde işkence ve kötü muamele olduğu gerekçesiyle kaç şikâyet başvurusu yapılmış, ilgili görevliler hakkında kaç soruşturma açılmıştır?
* Bandırma Cezaevi’nde hükümlülerin yaralanmasına dair “kendilerini duvara vurduğu” iddiası kimlerin beyanına veya hangi delillere dayanmaktadır?
* Cezaevlerinde işkence veya kötü muameleye dair yapılan başvuruların kaçı ilgili kişinin “kendini dövdüğü veya duvara vurduğu” gibi iddialarla kapatılmıştır?
* Bandırma ve Kepsut Cezaevlerindeki görevlilerin daha önce işkence ve kötü muamele suçundan cezaları bulunmakta mıdır? Bu kişiler hakkında yeni bir soruşturma açılacak mıdır?
* OHAL’in ilan edildiği tarih itibariyle, cezaevlerinde işkence ve kötü muamele gerekçesiyle yapılan başvurularda ne kadarlık bir artış vardır? Bu başvuruların kaçı araştırılmıştır?
* Bakanlığınız tarafından son bir yılda işkence gerekçesiyle cezalandırılan veya hakkında disiplin soruşturması açılan kişi sayısı kaçtır?
- Cezaevlerinde işkence ve kötü muameleyi sonlandırmak amacıyla Bakanlık olarak ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Cezaevi görevlilerine herhangi bir eğitim verilmekte midir?