İsrail'den Erdoğan'a yanıt: Kudüs 3 bin yıldır Yahudi başkenti 

İsrail'den Erdoğan'a yanıt: Kudüs 3 bin yıldır Yahudi başkenti 

Kudüs'ün ABD tarafından İsrail başkenti olarak tanınması halinde İsrail ile ilişkileri kesme tehdidinde bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a İsrail ilk tepkiyi verdi.

Haaretz gazetesine konuşan adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili ''Erdoğan tanısın ya da tanımasın, Kudüs 3 bin yıldır Yahudi başkenti'' dedi. Kırmızı çizgi ilan ettiği Kudüs'ün ABD tarafından İsrail başkenti olarak tanınması halinde İsrail ile ilişkileri kesme tehdidinde bulunan Erdoğan'a İsrail'den ilk yanıt geldi. Haaretz gazetesinin aktardığına göre üst düzey İsrailli bir yetkili buna ''Erdoğan tanısın ya da tanımasın, Kudüs 3 bin yıldır Yahudilerin ve 70 yıldır da İsrail'in başkentidir'' tepkisini verdi. 

'YÜZYILIN ANLAŞMASI, KUDÜS'E GÖMÜLÜR'

Mahmud Abbas'ın liderliğindeki Filistin Yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimine, büyükelçiliği Kudüs'e taşımasının, iki devletli çözüm çabalarının gömülmesi anlamına geleceğine dair uyarılarda bulunuyor. Abbas'ın yardımcısı Mecdi Halidi, ABD'nin Ortadoğu'da arabulucu olarak itibarı kalmayacağı uyarısı yaparken Filistinli müzakereci Nebil Şaat, çok sert çıktı. Şaat, Trump'ın İsrail-Filistin anlaşması planları yapıp bundan 'yüzyılın anlaşması' diye söz ettiğini yahut Saddam'ın dile getireceği gibi 'tüm işlemlerin anası' diye de söz edebileceğini, ama 'birleşik Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanırsa 'tüm anlaşmaların anasının Kudüs'ün kayaları altında kalıp öleceğini' söyledi.

'IŞİD KUDÜS İÇİN ADAM TOPLUYOR'

Şaat, bu durumda şiddetin önlenmesi imkanının kalmayabileceğini, zira IŞİD'in Kudüs'ü savunma gerekçesiyle adam toplamaya başladığını öne sürdü. Filistin Yönetimi, Trump Kudüs hamlesini yaparsa, Çin, Rusya ve Avrupa Birliği'nden yardım ve arabuluculuk istemeyi planlıyor.