İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Türkiye'ye karşı birleşti

İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Türkiye'ye karşı birleşti

İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs, İsrail ve Güney Kıbrıs gazını Avrupa'ya taşıması için planlanan 1900 kilometre uzunluğundaki boru hattının temelini oluşturması için üçlü bir anlaşma imzaladı

Doğu Akdeniz'in İngilizcesi olan Eastern Mediterannean'ın kısaltması EastMed olarak adlandırılan doğalgaz boru hattı anlaşması, Atina'da imzalandı. İsrail'i temsilen Başbakan Binyamin Netanyahu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni temsilen Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ve Yunanistan'ı temsilen de Başbakan Kyriakos Miçotakis anlaşmanın altına imzalarını attı. Yunanistan, yaptığı açıklamada İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin de ileri bir tarihte anlaşmaya imza atacağını duyurdu.

DOĞU AKDENİZ KRİZİ

Söz konusu bu anlaşmanın Rusya'nın doğalgazına alternatif olduğu görüşü hâkim görüşler arasında yer buluyor. Avrupa ve ABD'li yetkililer ise anlaşmayı desteklediklerini belirten bazı açıklamalarda bulunurken, Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakatın hemen akabinde gerçekleşen anlaşmanın Doğu Akdeniz'de yaşanan sondaj kriziyle ilgili olduğu ise Yunan cephesinden gelen yalanlamaya rağmen neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.