İstanbul Barosu'ndan 'etek boyu' açıklaması

İstanbul Barosu'ndan 'etek boyu' açıklaması

İstanbul Barosu, avukatın 'etek boyunu' kısa bulan gerici hakim hakkında açıklama yaptı. Baro, skandal olayı, "rezillik" olarak adlandırdı.

İstanbul Barosu, avukatın 'etek boyunu' kısa bulan gerici hakim hakkında açıklama yaptı. 

İstanbul Anadolu Adliyesi 2. İş Mahkemesi’nde görülen duruşmada kadın avukatın etek boyunu “diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu” gerekçesiyle beğenmeyen gerici hakim skandalı ile ilgili yapılan açıklamada olay "rezillik" olarak adlandırılırken, "Yargıç kılıklı bir adamın, avukatları kıyafetleri üzerinden aşağılamaya kalkışmasına izin vermeyeceğiz. Gereğini hukuki ve cezai boyutuyla yerine getireceğiz" ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Barosu'ndan yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Bugün Anadolu Adliyesinin 2.İş Mahkemesinde yaşanan “rezillik”, yargıç cübbesi giyen bir adamın yargıçlıkla ilgisi olmayan bir eylemidir. Meslektaşımızı “aşağılama” girişimi ifade eden ve bunu avukatın giydiği kıyafet üzerinden sorgulayarak gerçekleştirmeye çalışan fail, oturduğu kürsünün yüksekliğinden aldığı yetkiyi kötüye kullanmıştır.

Kafasındaki “kadın” kavramının sorunundan kaynaklanıyor olsa gerek, bir kadın avukata yönelik bu fiili, sağlıklı bir ruh halinin göstergesi olamaz.

  1. Bu hakim cübbeli adam, en kısa sürede adliyeden uzaklaştırılmalıdır. İstanbul Barosu olarak bu konudaki bütün girişimler yapılmış, bir yandan Yönetim Kurulu Üyelerimiz bizzat duruşma salonunda, bu adamı uyararak uzaklaşmasının talep etmiş, diğer yandan da yazılı ve sözlü müracaatlar ivedilikle tamamlanmıştır.
  2. Bu adamın tanzim ettiği tutanağa, yaptığı rezillikleri yazdırabilme cesaretini gösterebilmiş olmasının arkasındaki “cesaretin” kaynağı tarafımızca sorgulanacaktır. Daha önce de başka bir kentte avukatın üzerine yürüyerek yumruk atan bu sabıkalı, “İstanbul’a tayin” ile cezalandırılmış olduğu için, bu yer değiştirmenin “dayanılmaz ağırlığı” bizim açımızdan bir bilgilenme ve gereğini ifa sorunudur.

Bu adam, bugün içinde gün batmadan Adliye sınırlarının dışına çıkarılmalıdır. Sonrası için alınacak önlemler de yargı sujelerinin diğer bir sorunudur. Yargıçlar Dünyası içinde böyle bir kişinin de mevcut bulunduğu gerçeği, bu dünyayı kirleten bir rahatsızlıktır.

Bu arada özellikle Yargıç ve Savcıların bu olay karşısındaki tepkilerini de merak ediyoruz. İş Mahkemesi duruşma salonunda işlenen bu fiilin faili ile ilgili olarak, özellikle de kendi içlerinde “barındırılmasına” yönelik çabaların sürdüğünü görmek, bizim açımızdan yeni değerlendirmelerin de konusu olacaktır.

İstanbul Barosu olarak, bu süreci en ince ayrıntısına kadar takip edeceğiz. Baromuz tarafından bu takibin fasılasız gerçekleşmesini sağlamak üzere Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan bir kurul oluşturulmuştur. Kimsenin hele de de yargıç kılıklı bir adamın, avukatları kıyafetleri üzerinden aşağılamaya kalkışmasına izin vermeyeceğiz. Gereğini hukuki ve cezai boyutuyla yerine getireceğiz.

Kamuoyuna ve meslektaşlarımıza saygı ile sunarız.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANI