İstanbul Barosu’ndan Devrim Yasalarının kabulünün 96. yıldönümünde panel

İstanbul Barosu’ndan Devrim Yasalarının kabulünün 96. yıldönümünde panel

3 Mart 1924’te TBMM’de kabul edilen ve Şeriyye - Evkaf ve Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Vekaletlerinin kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat Kanunu ve Hilafetin kaldırılmasını içeren 3 Devrim Yasası’nın 96. yılında İstanbul Barosu Cumhuriyetçi Araştırmaları Merkezi’nce bir panel gerçekleştirildi.

Gazeteci-yazar Özdemir İnce, Tarihçi-yazar Osman Selim Kocahanoğlu ve Doç. Dr. Barış Doster’in konuşmacı olduğu panelde, Devrim Kanunlarının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinin hukuksal yansımaları olduğu ve amacının güçlü bir Cumhuriyet’in saygın, yetkin, üretken yurttaşlarını yetiştirmek olduğu vurgulandı.

Baronun Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve sunuculuğunu İstanbul Barosu Genç Avukatlar Merkezi Sekreteri Av. Mevcen Yazıcı’nın, yöneticiliğini İstanbul Barosu Cumhuriyet Araştırmaları Merkezi Üyesi Av. Saliha Karakuzulu’nun yaptığı “3 Mart Devrim Yasaları” başlıklı panelin açılış konuşmasını İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu yaptı.

3 Devrim Yasasıyla, çağdaş, demokratik ve laik bir ulus devletin temellerinin atıldığını belirten Durakoğlu, konuşmasında Atatürk Devrimlerinin önemine ve onları savunmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Durakoğlu panelin, kısa bir süre önce vefat eden İstanbul Barosu Cumhuriyetçi Araştırmaları Merkezi Kurucusu, Baro eski Yönetim Kurulu Üyesi ve TBB Delegesi Av. Zeki Yıldam’ın anısına gerçekleştirildiğini belirtti. Yıldam’ın Cumhuriyet devrimlerinin kararlı bir savunucusu olduğunu vurguladı.

Durakoğlu’nun ardından söz alan İstanbul Barosu Cumhuriyet Araştırmaları Merkezi Başkanı Av. Filiz Karaman da Cumhuriyetçi, anti-emperyalist, bağımsızlıkçı bir aydın olan Av. Zeki Yıldam’ın Cumhuriyet hukuku ve kültürünün İstanbul Barosu’nda kurumsallaşmasının fikir babası olduğunu söyledi.

“BÜTÜN DEVRİMLERİN TEK LİDERİ MUSTAFA KEMAL’DİR”

Yöneticiliğini İstanbul Barosu Cumhuriyet Araştırmaları Merkezi Üyesi Av. Saliha Karakuzulu’nun yaptığı panelde ilk olarak Tarihçi-yazar Osman Selim Kocahanoğlu söz aldı. 3 Mart Devrim Yasaları’nı öncesi ve sonrasıyla tarihsel süreç içerisinde anlatan Kocahanoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihin kucağına doğmuş bir lider olduğunu belirterek; “Milli Mücadele’nin, Saltanatın kaldırılmasının, Lozan’ın, Cumhuriyet’in ilanının, Hilafetin kaldırılmasının, eğitim ve öğretimin birliğinin kısacası bütün devrimlerin tek lideri Mustafa Kemal’dir” dedi.

“ANAYASA’NIN 174. MADDESİ İLK 4 MADDE KADAR ÖNEMLİDİR”

Gazeteci-yazar Özdemir İnce konuşmasında, ‘Devrim Yasaları’ olarak adlandırılan ve sekizi Anayasa’nın 174. maddesi tarafından koruma altına alınmış olan yasaların Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinin hukuksal yansımaları olduğunu vurguladı.
İnce, “Anayasa’nın 174. Maddesi unutulmuştur. 174. madde ilk 4 madde kadar önemlidir” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet’in kurucu kadroları arasında yer alan Dr. Reşit Galip, Mahmut Esat Bozkurt ve Şükrü Saracoğlu’ndan da sık sık övgüyle söz eden İnce, “Cumhuriyeti Cumhuriyet yapan yasalar çıkarmışlardır” dedi.

“DEVRİM KANUNLARI CUMHURİYET’İN HEDEFİYLE, ÖZÜYLE, RUHUYLA ÖZDEŞTİR”

Doç. Dr. Barış Doster de Atatürk’ün askeri ve siyasi dehasını vurgulayarak başladığı konuşmasında, “Türk Devrimi kolay yapılmamıştır. Savaş ve devrim iç içe geçerken, devrim; Aydınlanma Devrimi, Egemenlik Devrimi olarak hayat bulmuştur” dedi.

Anadolu halkının Devrim Kanunları ile kulluktan, eğitim atılımı ile cehaletten kurtulduğunu belirten Doster, şöyle devam etti:

“Devrim Kanunları’nın amacı güçlü bir Cumhuriyet’in saygın, yetkin, üretken yurttaşlarını yetiştirmektir. O bağlamda hedef aydınlanmadır, eşit yurttaştır, aklın ve bilimin egemenliğidir, bağımsızlıktır, özgürlüktür, onurlu bir yaşamdır.
Devrim Kanunları, Cumhuriyet’in hedefiyle, özüyle, ruhuyla özdeştir.”

Panelin sonunda İstanbul Barosu Cumhuriyetçi Araştırmaları Merkezi Kurucusu, Baro eski Yönetim Kurulu Üyesi ve TBB Delegesi merhum Av. Zeki Yıldam’ın kızına İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu tarafından bir plaket verildi.

Şenol ÇARIK