İstanbul polisi 4 ilde tütün operasyonu gerçekleştirdi

İstanbul polisi 4 ilde tütün operasyonu gerçekleştirdi

İstanbul Polisi, merdivenaltı atölyelerde nargile tütünü üreterek piyasaya süren şebekelere yönelik 4 ilde operasyon düzenledi. Nargile tütünü piyasasını ellerinde tutan şüphelilere yönelik baskınlarda 43 kişi yakalandı.

Operasyon İstanbul Emniyeti’ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Polis ekipleri, Arap ülkelerinde üretilen ve dünyaca ünlü nargile tütünlerinin sahtesini üreten bir şebekeyi belirleyince harekete geçti. Merdivenaltı üretim yapan şebekeden yola çıkan kaçakçılık ekipleri, olayın boyutunun tahmin edilenden daha büyük olduğunu tespit etti. Araştırmalarda 4 şebeke daha ortaya çıkarıldı. Kaçak nargile tütün piyasasını bu 5 şebekenin elinde tuttuğu anlaşıldı. Çalışmalarda 12 ara operasyon düzenlendi. Bir aylık çalışmada 23 şüpheli gözaltına alındı. Çalışmalarını tamamlayan polis ekipleri şebekenin ele başlarını ve yöneticilerini yakalamak için 27 Şubat’ta, 4 ilde geniş kapsamlı operasyon başlattı. İstanbul, Ağrı, Hakkari ve Van’da 24 adrese baskın düzenlendi. Operasyonlarda 20 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar aradında Kendilerini “Nargile baronu” olarak adlandıran 3 elebaşınında bulunduğu öğrenildi.

Küvette tütün üretmişler.

Operasyonlarda, 10 ton tütün ile 3 bin 500 adet kaçak sigara ve bin 500 adet elektronik sigara ele geçirildi. Ele geçirilen tütünlerinin kimyasal madde ve talaş katılarak sözde nargile tütünü haline getirilip piyasaya sürülmek üzere depolandıkları belirtildi. Gerçek ürünlere göre çok daha zararlı olan tütünlerin, sağlıksız koşullarda üretildiği de ortaya çıktı.