İstanbullu ulaşım zammına büyük tepki gösterdi

İstanbullu ulaşım zammına büyük tepki gösterdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) toplantısında elektronik bilet ücret tarifelerine yüzde 35 zam kararı alındı.

Özel halk otobüsü, İETT, metro ve metrobüs tarifelerinde en kısa mesafe ücreti 2,60 TL'den 3,50 TL'ye yükselecek.

Konuyla ilgili İBB'den yapılan açıklamada, zamlı tarifenin 10 Şubat'tan itibaren geçerli olacağı duyuruldu.

Yeni tarifede, tam elektronik bilet 3,50 lira, öğrenci bileti 1,75 lira, tam mavi kart 275 lira, öğrenci mavi kart 50 lira olacak.

İBB'nin yazılı açıklaması şu şekilde:

''İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başkanlık ettiği UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi), 6 Şubat 2020 tarihli toplantıda İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (İSTESOB) teklifiyle, İstanbul'daki toplu taşıma ücretlerinde artışa gidilmesi yönünde karar aldı. 10 Şubat Pazartesi günü uygulamaya konulacak yeni toplu taşıma tarifesinde; 2,60 lira olan tam elektronik bilet 3,50 lira, 1,25 lira olan öğrenci bileti 1,75 lira olacak. 205 lira olan Tam Mavi Kart 275 lira, 40 lira olan Öğrenci Mavi Kartı ise 50 liradan satılacak.

Otobüs ve İBB'ye bağlı raylı sistemlerde Tam Bilet Aktarma Ücretlerinde; birinci aktarma 2,50 lira, ikinci aktarma 1,90 lira, üç, dört ve beşinci aktarmalar 1,20 lira olarak belirlendi. Öğrenci Aktarma Ücretlerinde ise; birinci aktarma 0,75 kuruş, ikinci aktarma 0,70 kuruş, üç, dört ve beşinci aktarmalar 0,60 kuruş olacak. Şehir Hatları Vapurları ve bilet entegrasyonuna dahil deniz motorlarında da 2,60 lira olan hatlar 3,50 lira, 2,70 lira olan hatlar 3,65 lira, 3 lira olan hatlar 4 lira olarak belirlendi. Deniz yollarında aktarma ücretleri ise şöyle: Birinci aktarma 2,80 lira, ikinci aktarma 2,30 lira, üç, dört ve beşinci aktarma 2 lira.

İstanbullular ulaşım zammı duyulur duyulmaz büyük tepki gösterdiler.

Sosyal medyada en çok konuşulan konulardan birisi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım zammı vatandaşın belini bükecek.

Zaten oldukça düşük maaşlara çalışmak zorunda kalan dar gelirliler, şimdi kazandıklarının ciddi bir bölümünü ulaşıma vermek zorunda kalacaklar.

Özellikle de, İstanbul'un bir yakasında oturup diğer yakasında çalışmak zorunda olanlar bu zamdan en çok etkilenecek kesim olacak.

En az 2 veya daha fazla araç değiştirmek zorunda olanların ulaşım giderleri de yaklaşık 3 katı artmış olacak.

YURT HABER