İTÜ’de 'Müzik haramdır' bildirisine öğrencilerden videolu yanıt

İTÜ’de 'Müzik haramdır' bildirisine öğrencilerden videolu yanıt

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bir grup gerici tarafından dağıtılan “Müzik haramdır” başlıklı bildiriye konservatuvar öğrencilerinden videolu yanıt geldi.

Bir süre önce İstanbul Teknik Üniversitesi’nde “Müzik haramdır” başlıklı bir bildiri dağıtılmış, bu bildiride bazı şarkıcılardan alıntılarla müzik dinleyenlerin dinden çıkacağı vurgulanmıştı. Daha önce de benzer şekilde kimi gerici grupların üniversitenin mescitlerinde ve yapımı büyük tartışmalara yol açan camiide yönetimin hiç bir müdahalesi olmadan rahatça toplandığı ve buralarda örgütlenme faaliyeti yürüttüğü biliniyordu. 

ÖĞRENCİLERDEN VİDEOLU YANIT 

Uzun süredir göz yumulan bu gerici müdahalelerden sonra “Müzik haramdır” bildirisi üzerine İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuvar öğrencileri bir araya gelerek bir video yayınladı.

Video ile yayınlanan “İnadına sanat inadına özgürlük” başlıklı bildiride, okulda dağıtılan "Müzik haramdır" başlıklı bildiriyi dağıtan gerici faşist anlayışı kabul etmediklerini ve bu anlayışa karşı yaşamın her yerinde sanatı var etmeye çalışacaklarını belirten öğrenciler, "Geleceği hep birlikte ellerimizle kurma gücümüz var ve bizler bu gücü sanat ile yaygınlaştıracağız" dedi.

İŞTE O BİLDİRİ

Bildirinin tamamı şöyle:

İNADINA SANAT İNADINA ÖZGÜRLÜK

“İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir. “ Goethe

Sanata ve sanatçıya yönelik baskıların son yıllarda hızla artması biz İTÜ Konservatuvar öğrencilerine sanat alanlarını ve sanatı her zaman savunmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Gelinen süreçte sanatın, sanatçının ve sanat alanlarının yasaklanması, konserlerin ve müziğin olduğu tüm alanlara yönelik tehditlerin artması, bizleri bu alanları, yaşamı var etme gücü olan sanat ile savunmanın ve sahiplenmenin daha önemli olduğunu göstermiştir.

Geçtiğimiz günlerde okulumuzda dağıtılan ‘Müzik Haramdır’ başlıklı bildiriyi dağıtan gerici faşist anlayışı kabul etmiyoruz ve bu anlayışa karşı yaşamımızın her yerinde sanatı var etmeye çalışacağız. İnadına şarkılar, türküler söyleyeceğiz, inadına müziği ve sanatı tüm çocuklara öğretmeye çalışacağız. Bizler sanat ile yaşamı örgütleyeceğiz. Geleceği hep birlikte ellerimizle kurma gücümüz var ve bizler bu gücü sanat ile yaygınlaştıracağız.

Üniversitemizde bu bildiriyi dağıtanları ve bu zihniyeti biz çok iyi tanıyoruz. Bir dünya şairi olan Nazım Hikmet’in mahpus edilmesinden, Ruhi Su’nun  tedavisinin önüne geçilmesinden ve bu hastalığından kaynaklı ölmesinden, Hasret Gültekinlerin, Nesimi Çimenlerin, Muhlis Akarsu ve diğerlerinin barbarca yakılmasından, Fazıl Say konserine satırla saldırı yapılmasından, piyanist Dengin Ceyhan’ın tutuklanmasından, Erdal Erzincan’ın TRT de yasaklanmasından ve tüm sanat  alanlarının kapatma tehdidinde olmasından tanıyoruz.

Sanat alanlarını bu zihniyete karşı savunacağız.

İnadına sanat inadına özgürlük.

Sanat her yerde.

Müzik her yerde.

İTÜ Konservatuvar öğrencileri