İYİ Partili Tatlıoğlu: İnsanımızın ve sarayın yaşadığı iki Türkiye var

İYİ Partili Tatlıoğlu: İnsanımızın ve sarayın yaşadığı iki Türkiye var

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında döviz kurundaki artışı değerlendirdi.

 İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı İsmail Tatlıoğlu, ekonomideki sorunlar sonucu döviz kurundaki artışın yaşadığını ifade ederek, “Partili cumhurbaşkanlığı tartışmaları ile beraber ‘yapısal tıkanmaya’ dönüşmüş bir Türkiye gerçeği yaşıyoruz. İki Türkiye var, biri insanımızın yaşadığı; diğeri sarayın ve ortaklarının yaşayıp yansıttığı sanal Türkiye" dedi.

Türkiye’ni partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçmesinin ardından ekonominin bozulduğunu ifade eden Tatlıoğllu, "2007’den sonra yavaşlayıp duran, sonra geri düşen son 3 yıldır, partili cumhurbaşkanlığı tartışmaları ile beraber ‘yapısal tıkanmaya’ dönüşmüş bir Türkiye gerçeği yaşıyoruz. İki Türkiye var, biri insanımızın yaşadığı; diğeri sarayın ve ortaklarının yaşayıp yansıttığı sanal Türkiye" dedi. 

Ülkenin 2001 yılında yaşadığı krizden daha derin bir kriz yaşadığına dikkat çeken Tatlıoğlu, “Daha geniş çaplı bir kriz sürecini ( daralma ve lig düşme) yavaşlatılmış olarak yaşıyoruz. Yavaşlatılmış olma sebebi 2001 sonrası yapısal reform ve kurumların varlığı ve aşınma süresidir. Uzun süredir bu krizi yaşıyoruz ve artık bu krizde yeni aşamaya geldik. Bir fakirleşme ve yoksullaşma süreci yaşıyoruz" diye konuştu.

Tatlıoğlu, Merkez Bankası (MB) rezervlerini da paylaşarak, şunları belirtti: “2020 yılında MB ihtiyat akçesi ve kârdan 70 milyar lira bütçeye aktarılmış. 1970’li yıllara benzer bir ‘para gönder Merkez Bankası’ talimatlı döneme geçildi. Bütçe buna rağmen tarihi bir açıktadır. Bütçe 178 milyar açığa sahiptir. 12 ay için baktığımızda 280 milyar. Ocak 2020’den bu yana 7 aydır, doları 7’nin altında tutmak için 30 milyar dolar satılmış.2019 başından bu yana 100 milyar dolar.”

"Merkezi yönetim bütçe açığı, Ocak-Haziran döneminde, yani 2020 yılının ilk 6 ayında 109,5 milyar liraya yükselmiştir. 2019’un aynı dönemine göre artış yüzde 39,3. Bu çerçevede turizm sektörünün önemi vardır. 18  Mart’ta Erdoğan’ın yaptığı konuşmada turizme yer yok. Turizm sektörünün karşılaşacağı sorun belliydi. Bunu hiç seslendirmediler yaptıkları tek eylem Covid için otellere sertifika programı uyguladılar. Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranımız yüzde 23. Toplam baktığımızda 10 milyon civarında işsiz."

‘ERDOĞAN DÖNEMİNİN İFLASI’

Ekonomide yaşanan olumsuzlukların çözümü için de öneride bulunan Tatlıoğlu, şunları söyledi:

"Bulunduğumuz sürecin iki temel çözümü var. Birisi kısa vadeli seçime kadar yapılacak birisi de seçimle beraber yapılacaklardır. Türkiye’de güven ortamı çökmüştür. Recep Tayyip Erdoğan döneminin iflasıdır. Bu dönem kapanmalıdır. Seçime kadar derhal Merkez Bankası ekonomi yönetimi 1. ve 2. derecedeki tüm kadroları ve ekonominin yöneticileri değişmelidir. Sosyal güvenlik reformu ve Türkiye Varlık Fonunun denetime tabi tutulması, bunun iyi yönetişim şeklinde bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Türkiye’nin Türk lirasına sahip çıkılması konusunda kısa dönem adımları atılmalıdır. Bunun için hızla Sayın Erdoğan ve ekibi bütüncül bir plan çerçevesinde bütçenin revizyonu ve ek bütçeyi Meclis’e getirmelidir."