Kaftancıoğlu: 'Tarih ve biz onları yargılarız'

Kaftancıoğlu: 'Tarih ve biz onları yargılarız'

CHP Avcılar İlçe Başkanlığı, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 39. Yıldönümü nedeniyle Barış Manço Kültür Merkezi’nde Darbeler ve Demokrasi başlıklı bir panel düzenledi.

Kaftancıoğlu: 1980 darbesinden sonra ne yaşandıysa bugün de aynılarını yaşıyoruz

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, 12 Eylül 1980 Darbesi’nin 39. yıldönümü nedeniyle düzenlenen panelde yaptığı konuşmada “1980 Darbesi’nin ürünlerinin, sonuçlarının ve fikirlerinin hala ve ne yazık ki devam ettiğini görüyoruz. 1980 darbesinden sonra ne yaşandıysa bugün de aynılarını yaşıyoruz” dedi.

CHP Avcılar İlçe Başkanlığı, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 39. Yıldönümü nedeniyle Barış Manço Kültür Merkezi’nde Darbeler ve Demokrasi başlıklı bir panel düzenledi.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Zeynel Emre’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu ve Gazeteci-Yazar Levent Gültekin konuşmacı olarak katıldı.

CHP’li Kaftancıoğlu, 12 Eylül Darbesi’nin 39. yıldönümünde darbe dönemi uygulamalarının hala yaşanmaya devam ettiğini söyledi.

Darbelerden kurtulmak için demokrasiyi güçlendirmek gerektiğini vurgulayan Kaftancıoğlu, “Demokrasi büyüdükçe ister askeri darbe ister sivil darbe isterse de bazen zihnimizin bize yaptığı darbe yok olmaya mahkûmdur. Bugün ‘1980 yılında insanlar düşünceleri nedeniyle tutuklanıyordu’ dediğimizde salondakiler ‘öyle bir şey olabilir mi, hayal bile edemiyoruz’ deselerdi ya da ‘akademisyenler tutuklanıyordu’ dediğimizde herkes şaşırıyor olsaydı bugün demokrasiyle tanışmış bir toplum olurduk. Hakikaten 1980 döneminde neler yaşandıysa bugün de aynılarını yaşıyoruz” dedi.

1980 Darbesi ile ortaya çıkan kurumların ve uygulamaların hala değişmediğini söyleyen Kaftancıoğlu, “1980 döneminde düşünce suçu vardı, 2019 yılında düşünce suçu olmadığını kimse söyleyemez. 1980 döneminde akademisyenler yargılanıyordu bugün KHK’larla aynı durumun yaşanmadığını hiç kimse söyleyemez. 1980 Darbesi’nden sonra 5’li çete vardı şimdi de tek adam rejimi var. Yine aynı sistem işliyor. Uzun lafın kısası ben hepinizin bildiğini tekrar edecek değilim. Şunu hep birlikte hissetmemizi bekliyorum. 80 darbesinin ürünleri, sonuçları ve fikirleri hala ve ne yazık ki devam ettiğini görüyoruz” diye konuştu.

CHP’li Kaftancıoğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Darbelerin önündeki en büyük engel özgür düşünen insandır. Özgür düşünen insan demokrasiye inanır. Biraz önce seçim başarısının mimarlarından dedi. Tüm Türkiye’deki seçim başarısının mimarı kesinlikle ve kesinlikle Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Kahramanlıklardan söz ediliyor bunu söylemekten de hiç bıkmayacağım. Kahramanlara ihtiyaç duyulmayan bir toplum mücadelesi verdiğimi söylüyorum. İstanbul seçimlerinin de eğer varsa kahramanı bizlerin başta kurduğu hikâyeye inanan ve bunu sonuna kadar getiren Cumhuriyet Halk Partisi örgütü ve ona inanan İstanbul halkıdır” dedi.

Düşünceleri ve ifadeleri nedeniyle 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılması hakkında da açıklamalarda bulunan Kaftancıoğlu, “Bu bir cezalandırma davasıdır. Bunu bir Canan Kaftancıoğlu davası olarak görmüyorum. Bu dava Türkiye’de fikir ve ifade özgürlüğünün geldiği noktayı göstermesi açısından çok anlamlı. Bu davaya ilgili de onlar cezalandırırlar ama tarih ve biz onları yargılarız. Gerisi teferruattır” dedi.

Panelin sonunda CHP Avcılar İlçe Başkanı Erdal Nas, CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu’na Abidin Yurdakul’un çizdiği resmi hediye etti.