Kanal İstanbul toplantısında arbede çıktı

Kanal İstanbul toplantısında arbede çıktı

Kanal İstanbul projesine ilişkin Arnavutköy’de ÇED toplantısı yapıldı. Salona giremeyen vatandaşlar, toplantıya ilgisiz kişilerin katıldığını, gerçek hak sahiplerinin ise kapının önünde bekletildiğini ileri sürerek tepki gösterdi. Çevre dernekleri ise toplantı sırasında projeye karşı basın açıklaması yaptı.

İstanbul'da 4 ilçe sınırında 37 mahallede 373 bin hanede 996 bin kişiyi ilgilendiren Kanal İstanbul'a ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerince Arnavutköy Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya yetkililerin dışında çok sayıda vatandaş katıldı. Salonun dolmasından dolayı bir kısım vatandaş binaya alınmadı. Bunun üzerine vatandaşlar ile polis ekipleri arasında tartışmalar yaşandı.
 
HAK SAHİPLERİ DIŞARIDA

Mahalle sakinleriyle birlikte salona giremeyen Sazlıbosna Mahalle Muhtarı Oktay Teke, toplantıya katılanları ilgisiz kişiler olarak değerlendirdi. "Bu toprakların sahipleri içerde olacak. Böyle bir şey yok" diyen Teke, "Ben şu anda içeri alınmıyorum. İçerde olan insanlar fuzuli insanlardır. Gerçek hak sahipleri kapının önünde bekliyor. Böyle bir şey olmaz. Burada bizim yerlerimiz ve bizim evlerimiz gidecek" açıklamasını yaptı.

ANALİZ ÇALIŞMASI YAPILDI

Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) yönetmeliği gereğince Kanal İstanbul Projesi kapsamında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy sınırları içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan Kanal İstanbul Projesi halkı bilgilendirme toplantısında bilgilendirmeyi Kanal İstanbul Proje Koordinatörü Bora Erdem yaptı. Erdem, projenin açıklanmasıyla birlikte farklı kurum ve kuruluşlar ve üniversiteler tarafından alternatif yolların tespit edilmesi, su kalitesiyle ilgili analiz çalışması ve finansa yönelik çalışmaların yapıldığını belirtti. Erdem, projedeki en önemli hedef olarak tehlikeli tankerlerden dolayı olası çevre felaketini önlemek olduğunu vurguladı. Erdem, proje sırasında 1,5 milyar metre küp hafriyat çıkarılacağını söyledi.

MAĞDURİYET DİKKATE ALINACAK

Açıklamanın ardından vatandaşlar arsaları ve evleri ile ilgili mağduriyet yaşayıp yaşamayacaklarını yetkililere sordu. Bazı vatandaşlar projeye ilişkin memnuniyetlerini ifade ederken, bazıları da mağduriyet yaşamak istemediklerini ve endişelerini dile getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcı Ali Rıza Tanas vatandaşların her birinin mağduriyetlerine raporda yer vereceklerini belirtti

SALONDA ARBEDE ÇIKTI

Söz alma konusunda bazı vatandaşlar arasında tartışmalar da yaşandı. Bir vatandaş söz almak isterken, araya giren başka bir kişi ile arasında arbede çıktı. Toplantının başında ise bir kadın toplantının yasa gereği projeden etkilenen herkese haber verilmesi gerektiğini ve bunun olmadığını belirterek tepki gösterdi. Kadın, salonda bulunanların bazıları tarafından alkışlanırken bazı vatandaşların da tepkisiyle karşılaştı. Salonun dolu olmasından dolayı aralarında muhtarların da bulunduğu çok sayıda vatandaş dışarıda kaldı. Bina girişi çevik kuvvet polisleri tarafından kapatılırken, vatandaşlar ve polis arasında gerginlik oldu. Bir TOMA da bina girişinde hazır bekletildi. Toplantı yaklaşık 2 buçuk saat süren konuşmaların ardından sona erdi.

TİYATRO TARTIŞMASI

Toplantının yapıldığı sırada bazı çevre dernekleri dışarıda Kanal İstanbul Projesi'ni protesto etti. 'Yıkımın ÇED'i olmaz' pankartı asan çevreciler, “Bir iki sene sonra buradaki demografik yapı değişecek. Şimdiden burada sanal konutlar satılmaya başlandı. 20 yıldan beri Arnavutköy'de oturuyorum. Ama içeride oturanlardan kimseyi tanımıyorum. Buyursunlar gelsinler mahalle mahalle halkı dinlesinler. Baksınlar halk ne diyor? Bu antidemokratik uygulmaları reddediyoruz. Bu projenin bir Arnavutköylü olarak bize zerre kadar faydası yoktur” açıklamasını yaptı. Kanal İstanbul Projesi'nin uluslararası ayağı olduğunu ileri süren çevreciler ÇED toplantısını tiyatroya benzetti. Bu sırada bazı vatandaşlar, “Tiyatrocu sizsiniz. Provakosyon yapmayın” diyerek protetoculara tepki gösterdi.

YAPTIĞINIZ SUÇTUR

Toplantının yapıldığı salonda bulunan HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün toplantının usulen yanlış yapıldığını, bu toplantının tüm İstanbul halkını ilgilendirdiğini ve halkın da bu toplantıya alınmadığını söyleyerek tüm yaşam savunucularını salonu terk etmeye çağırdı. Üstün, "usulen yanlış yapıyorsunuz. Burası halkın buluştuğu bir yer değil. Dolayısıyla katılımı     hiç olamaz. Danıştay aldığı kararlarda şunu söyler; Bu yapılacak olan projenin yapıldığı yerler de dahil olmak üzere etkilenen herkese haber vermek zorundasınız. Usulen yanlış yapıyorsunuz. Buranın halkı yok burada. Bu kanal İstanbul’u ilgilendiriyor, bu kanal halkı ilgilendiriyor. Sadece Arnavutköyü değil, Küçükçekmece’yi değil Danamandra’yı değil. Yaptığınız suçtur" dedi. (Damga)