Kars'ta tasarruf devri: Eş Başkan Ayhan Bilgen Yurt'a özel konuştu

Kars'ta tasarruf devri: Eş Başkan Ayhan Bilgen Yurt'a özel konuştu

HDP'li eş başkanlar Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca, Kars Belediyesi'nin 2018'de 1 milyon 703 bin TL olan "Temsil, ağırlama ve tören giderleri" kalemini 2019'da 345 bin TL'ye düşürdü.

31 Mart Yerel Seçimi ile Kars Belediyesi'nin yönetimini devralan eş başkanlar, belediyenin borçlarına ve hacizlere rağmen tasarruf etmeyi başardı. Önceki dönemde MHP'den seçilmiş Murtaza Karaçanta'nın yönetiminde olan Kars Belediyesi'nde 2018 yılına ait 1 milyon 703 bin TL tutarında bir harcama yapıldığı tespit edildi. Yemek, ağırlama, kuruyemiş ve yolculuk biletleri bu kalemlerden sadece bazıları. Ayrıca, Kars Belediyesi Basın Birimi'nin yaptığı bilgilendirmeye göre, önceki dönemde yapılan araç kiralama harcamalarından da 600 bin TL tutarında tasarruf yapılmış durumda.

Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, belediyede geçmiş dönem yolsuzluklarına ve yeni döneme dair planlamalarına ilişkin Yurt Gazetesi'ne konuştu.

Geçmiş dönemdeki israf kalemlerinden söz eden Bilgen, ''Daha çok ön plana çıkanlar özel kalem harcamaları, temsil, ağırlama giderleri. Kuruyemiş alımında bile yüksek maliyetler söz konusu Bunlar başkanın tasarrufunda ve insiyatifinde olan işler. Misafirlerin karşılanması, yolculuk giderleri, ikramlar gibi harcamalar. Sadece bu harcamalardan %80 oranında tasarruf sağladık'' dedi.

YAPILMAMIŞ İŞE ÖDEME, DEĞERİNİN ÜSTÜNDE İHALE, KUYUMCUYA BORÇ!

Geçmiş dönemde yapılan yolsuzlukların bunlarla sınırlı olmadığını ve yapılan ihalelerde de usülsüzlükler olduğunu vurgulayan Kars Belediyesi Eş Başkanı Bilgen, şunları söyledi;

''Yol yapımı işlerine dair 2018 ve öncesinde yapılmış olan ihalelerde yapılan işin çok üstünde fiyatlar verildiği hatta yapılmadığı halde fatura edilen işler olduğu, yeni malzeme kullanılması gerekirken yollardan sökülen taşların yeniden yerleştirildiğine dair yolsuzluk tespitleri yapıldı ve hem yargıya intikal edildi hem de teftiş birimlerine sunuldu.

Önceki dönemde, başka birimlerde yapılması gereken harcamalar da, ihale mevzuatlarından ve diğer şartlardan kurtarmak adına özel kalem üzerinden yapılmış. Her düğüne altın takılmış ve bir kuyumcuya 80bin lira borç yapılmış. Üstelik faturasız bir borç ve kuyumcunun kendisi de bunu medyaya yansıttı ve bu ödemeyi bizden tahsil etmek istedi ancak doğal olarak mevzuatta böyle bir kalem olmadığı için bu ödemeyi yapmadık. Seçimden önce belediye için kiralanan araçlar seçim kampanyalarında kullanıldı ve bu da şehirdeki herkes tarafından bilinen bir durum.''

Bilgen'in paylaştığı bir diğer dikkat çekici bilgi ise, Murtaza Karaçanta döneminde yapılmış olan parklara yerleştilmesi gereken çocuk oyun sahalarının, kişilerin özel bahçelerine tahsis edilmiş olduğunun tespit edilmiş olması.

''KENDİ İMKANLARIMIZLA ÇALIŞMA YAPIYORUZ''

Önceki dönemde yapılan harcamalarla kaynakların tüketildiğini ve borçlanma limitlerinin aşıldığını belirten eş başkan, ''Yeni ihaleler açamıyoruz. Borçlarından dolayı kapanan belediyeye ait parke taşı tesisi gibi kendi tesislerimizi açarak ve kendi personelimizle çalışarak, sene boyu çalışmaların büyük kısmını kendi imkanlarımızla yapmaya çalıştık. Maliyetler bu sayede ciddi bir şekilde düştü çünkü belediyenin kendi tesisleri ve emekçileriyle ilerleyip uygulamalar yapmaya çalıştık.'' açıklamasını yaptı.

2020'ye dair hizmet ve bütçe planlamarını sorduğumuz Ayhan Bilgen;

''2020'de de yapabileceğimiz kadar tasarruf yapacağız. Belediye halen borçlu durumda. Örneğin işçilerin alacakları vardı, çalışanlar maaşlarını 5.5 ay geriden alıyorlardı ve bu borçların tamamını kapattık. 2020'deki en acil ihtiyaç yol çalışmaları, öneceliğimizi ve yoğunluğumuzu buna vereceğiz. Kaynaklarımızı kültürel faaliyetleri desteklemek, sosyal politikalar ile daha çok yol ve kaldırım parke taşı işine odaklanarak kullanacağız.'' cevabını verdi.