Kayyum atamıştı, tacizci çıktı: Hakim karşısına çıkıyor

Kayyum atamıştı, tacizci çıktı: Hakim karşısına çıkıyor

Mardin Büyükşehir Belediyesine 2016 yılında atanan kayyumun Kent AŞ'de müdür olarak görevlendirdiği polis memuru Ercan Uysaler'in bir kadın çalışanı fuhşa zorlamasıyla ilgili dava yarın görülecek.

Mardin Büyükşehir Belediyesine kayyum atandığı dönemdeFigen Altındağ.'ye müdür yapılan polis memuru Ercan Uysaler’in bir kadın çalışanı fuhuşa zorlamasına dair açılan davanın ilk duruşması yarın görülecek.

Mardin Büyükşehir Belediyesine tekrar kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman, önceki kayyumluğu döneminde belediyenin iştiraki olan Kent A.Ş.'nin başına polis memuru Ercan Uysaler’i getirmişti. Ardından Ercan Uysaler’in, bir kadın çalışanı işi ile tehdit ederek fuhşa zorlamaya çalıştığı ortaya çıkmış ve hakkında iddianame hazırlanmıştı.

MA'dan Ahmet Kanbal'ın haberine göre; Mardin 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Uysaler'e "basit cinsel saldırı" suçlaması yöneltildi. Kadınlar, 3 Ekim’de ilk duruşması görülecek olan dava için "takipçisi olun" çağrısında bulundu.  

'DAVA, ATANMIŞ KAYYUMUN ÖZETİDİR'
Yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Figen Altındağ, Ercan Uysaler’in davasında asıl yargılanacak olanın kayyum sistemi olduğunu belirterek “Bu dava atanmış olan kayyumların özetidir. Uysaler’in, bir kadın çalışanı fuhşa sürüklemesi kendi başına bir olay değil. Bu nedenle bütün kadın yoldaşlarımızı Mardin’deki bu duruşmaya davet ediyoruz. Bizler bu davanın takipçisi olacağız. Mardin ve Türkiye’nin her yerindeki taciz ve cinsel saldırılara karşı duracağız” ifadelerini kullandı.

'CEZALANDIRMA OLASI SALDIRILARI ENGELLER'
Mardin Şahmaran Kadın Platformu Üyesi Derya Akyol ise, Uysaler’i “korunan bir tacizci” olarak niteleyerek “Halktan kopuk bir yönetim anlayışına sahip kayyum, görevlendirdiği ve beslediği yandaşlarına taciz ve tecavüz olaylarını meşru görür politikalar izletmekte ve olayın üstünü örtmeye çalışmaktadır. Her zaman söylediğimiz gibi, kadın cinayetleri, tecavüzler, cinsel taciz ve istismarlar politiktir. Bugün davanın saldırıya maruz bırakılan kadının lehine sonuçlanacak olması ve tacizcinin cezalandırılması yarın yaşanacak bir cinsel saldırıyı engeller nitelikte olabilir. Bu yüzden bugün toplumsal olan bu soruna sesimizi yükseltmeliyiz” dedi.

'BASİT BİR DURUM DEĞİL'
HDP Mardin İl Eş Başkanı Eylem Amak da, daha önce Uysaler hakkında yapmış oldukları şikayet ile ilgili takipsizlik kararı verildiğini hatırlattı. Uysaler’in cezasız bırakılmasına müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Amak, “basit cinsel saldırı” suçlaması ile davanın açılmasına tepki göstererek "Savcılık bunu basit cinsel saldırı ile nitelendirmiş ama bu basit bir durum değil. Bir kadın fuhuşa zorlanıyor. Biz bu kadın arkadaşımızı ilk gün olduğu gibi yalnız bırakmayacağız” dedi.  

DAVA HAKKINDA
Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumu Vali Mustafa Yaman, belediye iştiraki Kent A.Ş.'ye polis memuru Ercan Uysaler'i müdür olarak atamıştı. Sonrasında Uysaler'in kadın çalışan D.S.'yi fuhuşa zorladığı ortaya çıkmıştı. D.S.'nin şikayeti üzerine soruşturma başlatılmıştı ancak, Uysaler hem emniyetteki hem de belediyedeki görevine devam etmişti. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyenin HDP’ye geçmesi ile birlikte olay ortaya çıkmış, bunun üzerine HDP yönetimi Uysaler’in işine son vermişti.  

Mardin Cumhuriyet Savcılığının hazırladığı iddianame üzerine Uysaler, İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınmıştı. Uysaler, hakkında başlatılan idari soruşturmanın tamamlanmasını beklemeden emekliliğini istemiş ve emeklilik talebi kabul edilmişti.

D.S, daha sonra kimi nedenlerden dolayı suç duyurusunu geri çekmişti.