Kılıçdaroğlu-Akşener zirvesinden çıkan ilk sonuç

Kılıçdaroğlu-Akşener zirvesinden çıkan ilk sonuç

CHP ve İYİ Parti liderleri, demokrasiye sahip çıkmak için 2019 seçimlerinde işbirliği mesajı verdi. ‘Hayır’ı koruyalım’ mesajının ön plana çıktığı buluşmada, siyasette ‘nezaket ve hoşgörü olmalı’ denildi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le bir araya gelirken görüşmede ‘hayır’ birlikteliğinin korunması ve sandık güvenliğinin korunmasında mutabık kalındı.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre, görüşmede 16 Nisan referandumu için hayır blokunun oluşturduğu birliktelik ve o günden bugüne yaşananlar masaya yatırıldı. Her iki parti genel başkanı da alandan aldıkları izlenimleri paylaştı. “Hayır” birlikteliğinin oylarını korurken, “evet”in çözülmeye başladığı, 16 Nisan’da “evet” diyenlerin demokrasinin kötüye gittiği düşüncesiyle “hayır” diyenlere yaklaştığı tespiti yapıldı. Bu nedenle 2019 sürecinde de referandumda kullanılan dil ve üslubun kullanılması gerektiği belirtildi.

Partilerin kurmayları ‘Hayır’ birlikteliğinin korunmasını ise şöyle ifade etti: Referandumdaki gibi muhalefetin ortak ilkeler etrafında hareket etmesi öngörülüyor. Parlamenter sistem, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, adalet ve hukuk muhalefetin ortak paylaşımları olacak. AKP’nin seçim ve ittifaklara ilişkin yasayı meclisten geçirmesinin ardından parlamento ve Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin olası somut ittifaklar partiler arasında görüşülüp karara bağlanacak.

Toplantının ana gündem maddesini “seçim güvenliği” oluşturdu. Görüşmede, 2019 seçimlerinin demokrasi açısından hayati bir önem taşıdığı belirtildi, “seçim ve sandık güvenliği” konusunda birlikte hareket etmenin altı çizildi. Hiçbir sandığın boş bırakılmayacağının belirtildiği görüşmede, sandık güvenliği konusunda partilerin teknik altyapılarıyla da işbirliği yapılması kararı alındı.

SİYASET GERGİNLİKTEN ARINMALI

 İki lider görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Akşener görüşmeye ilişkin “Türkiye’nin sorunlarını, ekonomisini, seçim güvenliğini konuştuk” derken Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Siyaset gerginliklerden arınmalı, nezaket öne çıkmalı. Elbette farklı görüşlerimiz, farklı düşüncelerimiz olabilir ama farklı düşünceleri ve görüşleri Türkiye’nin selameti için dillendiriyoruz ve halkın hakemliğine başvuruyoruz. Var olan gerginlik ortamının biraz ötelenmesi gerekiyor. Hatta bu gerginlik ortamının olmaması gerekiyor. Seçim güvenliği konusundaki duyarlılığımızı karşılıklı olarak aktardık. Şundan bütün vatandaşlarımızın emin olmasını istiyorum. Herkes sandığa gitsin ve özgüvenle oyunu kullansın.”