Kılıçdaroğlu: 'Ben hesap soruyorum, sizde hesap sorun'

Kılıçdaroğlu: 'Ben hesap soruyorum, sizde hesap sorun'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İş Dünyası Konfederasyonu’nun İstanbul’da düzenlediği ekonomi konulu toplantıda konuşma yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iş dünyasının, iktidardan ekonomideki yanlışlarla ilgili hesap sormamasından yakındı. 

Kılıçdaroğlu'nun yaptığı konuşmada öne çıkan başlıklarsa şu şekilde: 

"İş dünyası diyor ki 'Bürokrasi projeleri ciddiye almıyor' diyor. Yukarıdan gelecek emirleri dikkate alır. Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşadığı en temel sorun liyakat sisteminin çökmesidir.

Bürokrasi Türkiye’yi yönetmeye kalkmaz. Bütün gelişmiş ülkelerde durum böyledir. Liyakati yok ederseniz her şeyi darmadağın edersiniz. Hukuk ne demektir? Benim can ve mal güvenliğimi sağlayan kurallar bütünüdür. Benim can ve mal güvenliğim yoksa yabancı sermaye neden gelsin? Hiçbirimizin Türkiye’de can ve mal güvenliği yoktur. Siyasi iktidar ‘Ben bunu cezalandırmak istiyorum’ derse avukatınız neden tutuklandığınızı bile bilemezsiniz. Bu hukuk mudur? Benim neden can ve mal güvenliğim yok?

Faiz ödemek için borç alıyoruz. Sizler iş dünyasından geliyorsunuz. Saat başına 2 milyon dolar faiz ödeyen ülke kalkınabilir mi? Borçlanma Genel Müdürlüğü'nü kurdular. Biz çoluk çocuğumuzun boğazından kesiyoruz. Sizin alınteriniz bu paralar. Bu borçlar karşılığında ne oldu? Yüzün üzerinde fabrika kapatıldı. 

Devlette şeffaf esastır. Devlet vatandaşın parasını harcadığı için şeffaf olmak zorundadır. Kefen bezi alırken bile vergi ödersiniz. Bu vergiler nereye harcanıyor? Hiç merak etmediniz mi Allah aşkına? Yatırım diyorlar. Hangi yatırım? 

O devleti ben devleti biliyorum. Bir devlet böyle keyfi yönetilmez. Yol, köprü yapma demiyorum. Ne kadara yapıldığını soruyorum. Bizden gizleniyor ama yabancılar biliyor. Siz ödediğiniz vergilere sahip çıkmalısınız. Politikacı ödediği paranın hesabını vermeli.

Bu devletin parasına yazık günah değil mi? Havalimanının ne kadar yaptırıldığını bilmiyoruz. Kime ne kadar garanti verdiniz? Ben eski maliyeciyim, neyin ne olduğunu tahmin ederiz. Bütçede disiplin yok.

Bizim komşularımızla kavga edecek halimiz mi var? Üretimi öncelememiz gerekiyor. Türkiye üretimi kesti. Nohut, saman ithal ediyoruz. Alman, Kanada, ABD çiftçisi için çalışıyoruz. Pamuk ithal ediyoruz Yunanistan’dan. Pamuk ekecek tarla mı bitti Allah aşkına? Türkiye'nin 21. yüzyılda Türkiye'nin kalkınma planın olmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Devlet Planlama Teşkilatı kapatıldı haberiniz var mı? Her gelişmiş ülkede planlama örgütü var. Kim kapattırdı bize, darmadağın ettiler.

Düşüncelerimizi söylemeyecek miyiz? Ben vatanımı, insanımı seviyorum. Her yerde huzur olsun istiyorum ama arkadaşlar suçlanıyoruz. Şimdi kanun da yok. Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’ndan 6 aydır söz ediyorum. Katar ordusuna ve Ethem Sancak’a verdiler. İhale yaptın mı, kaça verdin? diye sordum. Resmî Gazete’de yayımlanmadı. İhale nerede yayınlandı? Burası fakir fukaranın parasıyla kuruldu. Peşkeş çektin deyince kızıyor. Telekom öyle olmadı mı? Bir lira bile değil. 20 milyar dolarlık fabrikayı bedava veriyor. Fabrika bizim, askerler bizim. Bunun adı vatana ihanettir. Ben buna itiraz ediyorum. Siz neden yanlıştır demiyorsunuz? Endişe, korku var. Sizin adınıza biz konuşmak zorundayız. Bu ülkeyi kuranlar böyle bir tabloyu asla kabul etmemiştir.

Devlette savurganlık olmaz. Dünyada hiçbir devlet başkanının 13 tane uçağı yoktur. Ankara'da yapılan en büyük binaların çoğu bakanlık. O zaman biraz daha cesur olmanız lazım.

Türkiye ne yapmalı? İyi niyetlerle söylediğim 13 maddeye uymadılar. Şimdi nasıl kalkınacaklar? Batı standartlarında bir hukuk devletine ihtiyacımız var. AB'nin öngördüğü hukuk kurallarını biz de kabul etmeliyiz. Keşke her birimiz farklı farklı çözümler üretsek. Aykırı fikirlerden korkmamak lazım. Türkiye alınterinin değerini anlayacak."