Kılıçdaroğlu: Bizim hedefimiz Ortadoğu'yu barış havzasına çevirmek

Kılıçdaroğlu: Bizim hedefimiz Ortadoğu'yu barış havzasına çevirmek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TV5'te gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak, ''Dış politikada hiçbir ülkeyle kavga içerisine girmeyi düşünmüyoruz . İlk yapacağımız iş Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatını kurmak. 4 ülke olucak; Irak, Suriye, İran ve Türkiye . Tarih birlikteliği, kültür birlikteliğimiz var. Neden kavga edelim? Bizim ana hedefimiz Ortadoğu'yu barış havzasına çevirmek.Bu toplum kavgadan bıktı.'' dedi 

Kemal Kılıçdaroğlu TV5'te 23.00'da başlayan ''Aykırı Gündem'' adlı programda Mustafa Yılmaz moderatörlüğünde; Özlem Akarsu Çelik, Erdem Gül ve Abdülkadir Özkan’ın sorularını yanıtladı.

İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

Seçim çalışmaları gayet iyi gidiyor. Her ne kadar eşit olmayan şartlarda çalışsakta biz daha güçlü bir şekilde asılıyoruz. Başarılı bir şekilde seçim çalışması yürütüyoruz. Bazı partiler hazineden yardım almazken, iktidar partisi devletin uçağından bilbordlarından herşeyinden faydalanıyor.  

Medyanın yüzde 90'ını hükümetin istediği şekilde çalışma yürütüyor. Ben bu milletin vicdanına seslenmek istiyorun; Eşit olmayan şartlar altında yürütülen bir seçim ne kadar ahlakidir? Önce bu konuyu bir düşünüp sandığa gidilmeli. TRT parasını ödemeyi teklif ettiğimiz halde reklamlarımızı kabul etmiyor.

Cumhur İttifakı iktidar partisinin kanatları altında kendisine yer edinmeye çalışıyor. (MHP) Böyle köklü bir partinin iktidar partisinin gölgesinde yer almasını kabul edemiyorum. MHP'li çoğu kişi bu duruma karşı çıkıyor. (Cumhur İttifakı) Aralarında herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorum, çünkü Bahçeli Erdoğan ne derse onu yapıyor.

Millet İttifakı'na hiç bir tepki yok. Millet İttifakı'nın kuruluşu ilkeler üzerine inşa edildi. Ortak paydamız, medya özgürlüğü demokrasi gibi noktalardı. Ama öbür tarafta ( Cumhur İttifakı) böyle bir ilke yok. Her siyasi partinin kendi düşünceleri, ayrı hedefleri olabilir. Ama biz hepimiz demokrasiyi adaleti savunmak zorundayız. Parlamento üzerinde hiç kimsenin vesayet kurmamasından yanayız.Demokrasilerde aslolan ortak paydada uzlaşmadır. Bireysel çıkarlar için değil, toplumun çıkarı için uzlaşacağız. 

İttifakın bir özelliği seçim barajını kaldırmaktı. Şimdi ittifaktaki parti yüzde 1 bile oy alsa aday çıkartabiliyor. Biz baraj sorununa yıllardır karşıydık. Yüzde 10 barajı dünyanın hiçbir yerinde uygulanmıyor. Barajı koyan darbeci askerlerdi. Ama şuan devam ettiriliyor.  

Her siyasi parti iktidar olmak ister. Biz niye diğer partilere oy verelim veya CHP olarak gidip başka bir partiye neden oy verin diyelim? HDP barajı aşsın diye CHP tabanının oy vereceği söylentisi gerçek dışıdır. HDP zaten anketlerde barajı aşıyor. Eleştiricek bir şey bulamayınca bu tarz söylemlere girişiyorlar. 

Çiller'in Amerika'da dünya kadar mal varlığı var. Bütün bunların sorgulanması lazım. Bir çıkarı olmadan Çiller'in AKP'nin mitingine katılacağını düşünmüyorum. Mitinge katılması rızaya dayalı değil. 

Temel Bey iyi bir eğitim almış, ahlaki değerlere büyük önem vermektedir. Fuhuş artmışsa, uyuşturucu kullanma yaşı düştüyse ahlaki değerlerde bozulma yaşanıyorsa,  hapihaneler doluysa, hırsızlık yolsuzluk varsa ahlaki değerlerimizde gerçekten bir çürüme var demektir. 

Muharrem İnce cumhurbaşkanı seçilecek. Millet İttifakı'nın çoğunluğu sağlayacağına yürekten inanıyorum.

Eski alışkanlıkları propagandaları bir kenara bıraksınlar artık. İmam Hatipler kapatılacak propagandası ahlaki değil. Herkes kazansın, helal ekmek kazansın. Hep bunu söylüyorum ben. Kim üretiyorsa başımızın üstünde yeri var. Kadının kılık kıyafetiyle uğraşılmaz. Bunların hiçbirisi doğru değil. Bu artık Türkiye'nin gündeminden çıkmıştır.

33 ere, askeri lise öğrencilerine müebbet hapis verildi. Erin ne günahı var? Komutanlar onları kışladan çıkardı.Buna benzer çok sayıda mağduriyet var. Beni bu bağlamda eleştirenlere hep şunu söylerim, kardeşim bana inanmıyorsan vicdan sahibiysen, peygamberin veda hutbesini oku. Orada suçun şahsi olduğu yazar.  

Şuan hapiste suçsuz insanlar da yatıyor. Bir bildiriye imza attı diye, her ne kadar benim katılmadığım noktalarda olsa akademisyenler içeri niye atılın? 

Dış politikada hiçbir ülkeyle kavga içerisine girmeyi düşünmüyoruz . İlk yapacağımız iş Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatını kurmak. 4 ülke olucak; Irak, Suriye, İran ve Türkiye . Tarih birlikteliği, kültür birlikteliğimiz var. Neden kavga edelim? Bizim ana hedefimiz Ortadoğu'yu barış havzasına çevirmek. Bu toplum kavgadan bıktı.

Filistin'e destek vermek zorundayız ancak biz bunu miting düzenleyerek gerçekleştirmeyeceğiz. 

Demorasiyi güçlendiren, vesayeti kabullenmeyen  sivil bir anayasa yapmak durumundayız. 

Egemen güçler Türkiye'nin tarımdan çekilmesini istiyor, et buğday canlı hayvan bunları daha ucuzdan vereceğiz diyorlar. Türkiye'ye en zor zamanında yardım eden Kaddafi linç edildi. AKP'yi yönetenler Kaddafi'nin linç edilmesini alkışladılar. 

Yeni oy kullanacaklara mektuplar yolladık. Sosyal medyada bir çizgi film yayınlandı. Gençlerin ilgisini çekti. Gençler siyasette daha görünür olmalılar. Onlar bizden daha iyi yetiştiler. Deneyim eksiklikleri olabilir ama deneyim kazanılabilir. Gençleri siyasete çekmek için tüzüğümüzü değiştirdik. Yüzde 10'dan yüzde 20'ye gençlik kotasını çektik. 

Demirtaş'ın hapiste olması demokrasi ayıbıdır. Dünyada böyle bir örnek yok. Bir kişinin keyfi yüzünden içeride tutuluyor. Anlamakta zorluk çekiyorum. Demirtaş boşu boşuna hapiste yatıyor.  Siz bir kişiyi mahkum olmadan seçme ve seçilme hakkını kısıtlıyorsunuz. Suçlu olduğunu rakibi söylüyor. Kesinleşmiş bir suç yok ortada.