Kılıçdaroğlu: Büyümenin yolu demokrasi

Kılıçdaroğlu: Büyümenin yolu demokrasi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen CHP Ankara 37. Olağan İl Kongresi’ne katıldı.

“CHP’li olmak bir ayrıcalıktır, ülkeye ve dünyaya karşı sorumluluk taşımaktır” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Bütün CHP'li kardeşlerime şunu söylemek isterim, nerede bir sorun varsa, o sorunun en sağlıklı, tutarlı çözüm adresi CHP’dir.”

AYRIMSIZ HERKESİ KUCAKLAYACAĞIZ

Türkiye'nin en temel sorunlarından birisinin demokrasi, ikincisinin ise eğitim olduğunu ifade eden Kılıdaroğlu, üçüncü sorunun da dış politika olduğunu, bu alanda ağır bedeller ödenen bir süreçten geçildiğini hatırlattı.

Bir diğer sorunun toplumsal barış olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kimseyi ama hiç kimseyi kimliği, inancı, yaşam tarzı dolayısıyla ötekileştiremeyiz. Türkiye bugün derin bir kriz yaşıyorsa ekonomide, sosyal alanda siyasetini din, inanç, etnik kimlik ve yaşam tarzı eksenli yapmasıdır. CHP'liler olarak, tarihin bize yüklediği sorumluluğun gereği olarak 82 milyonu hiçbir ayrım yapmadan inanç, kimlik ve yaşam tarzı dolayısıyla kucaklayacağız.”

İŞSİZLİĞİN ÇARESİ ÜRETİM

Türkiye’nin temel sorunlarından bir diğerinin de ekonomi olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, 7 milyonu aşkın işsizin bulunduğuna işaret ederek, üniversite bitiren on binlerce kişinin işsiz olduğunu aktardı.

İşsizliği ‘bütün kötülüklerin anası’ olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu, “Bir insan gidip de TBMM'nin bahçesinde, Hatay'da valiliğin önünde kendisini yakıyorsa çaresizliğindendir. Bize düşen görev nedir? Halka umut olmaktır. Çaresizliği değil, umudu besleyeceğiz” diye konuştu.

Türkiye'nin işsizlik sorununun bulunduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, işsizliğin önlenmesinin yolunun üretmekten ve fabrikaların kurulmasından geçtiğinin altını çizdi.

TEFECİLERE HİZMET EDEN İKTİDAR

Ayda 1000 liranın altında dul ve yetim aylığı alan 847 bin 643, asgari ücretin yarısı ve altında aylıkla geçinen ise 2 milyon 136 bin kişinin olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, aylık geliri 2 bin liranın altında olan emekli sayısının ise 6 milyon 850 bin 513 kişiyi bulduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, 2019'un ilk 9 ayında faturasını ödeyemediği için 3 milyon 365 bin 784 hanenin elektriğinin, 710 bin 364 hanenin ise doğal gazının kesildiğini kaydederek, herkesin elini vicdanına koyup bu tabloyu sorgulaması gerektiğini belirtti.

İktidarın, ‘faize, faizcilere, tefecilere karşıyız’ dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Tefecilere en büyük hizmeti yapanlar bunlardır. Mahkemeye verecekler belki, vermezseniz namertsiniz. Türkiye, yabancılara 1 saniyede 563, 1 dakikada 33 bin 821, 1 saatte 2 milyon 29 bin, 1 günde 48 milyon 703 bin, 1 ayda 1 milyar 461 milyon 105 bin, 1 yılda 17 milyar 533 milyon 270 bin dolar faiz ödüyor. AK Parti iktidarları döneminde yabancılara ödenen toplam faiz 175 milyar 609 milyon dolar.”

BÜYÜMENİN YOLU DEMOKRASİ

Kılıçdaroğlu, “Türkiye büyüyecekse, dünyada söz sahibi olacaksa, Türkiye'de barış ve kardeşlik olacaksa, herkes düşüncelerini özgürce ifade edecekse bunun yolu demokrasidir. Başka bir yolu yoktur bunun” şeklinde konuştu.

Demokrasinin sürekli gelişen bir kavram olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Çanakkale savaşlarını düşünün. Yedi düvel Çanakkale'yi geçemedi. Nasıl oldu da, aynı yedi düvel Çanakkale’den tek kurşun atmadan geldi ve İstanbul'u işgal etti? Tek adam rejimi vardı, bir kişinin imzası vardı. Tek adam rejiminin bir ülkeye getirdiği felaketi bundan daha iyi bir örnekle anlatamazsınız.”

EGEMEN GÜÇLERİN MAŞASI OLMAYACAĞIZ

Kılıçdaroğlu, dış politikada yaşanan gelişmelere dikkati çekerek, CHP'nin “Orta Doğu bataklığında ne işiniz var?” dediğini hatırlattı. Türkiye'nin şimdi de Hindistan ile kavga etmeye başladığını kaydeden Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

“Bir Allah'ın kulu da çıkıp ‘Beyefendi, siz bunu diyorsunuz ama şu sakıncaları var’ diyemiyor, söyleyemiyor. ‘Derhal gidelim, bak 24 saatte Emevi Camisi'nde namaz kılabiliriz.’ Haydi hücum... Ne oldu Suriye meselesi? 24 saatte Emevi Camisi'ne gideceklerdi, 3 milyon 600 bin Suriyeli Türkiye'ye geldi. Emevi Camisi’ne kim gitti? Biz gidecektik, Putin gitti.”

CHP iktidarında, İran, Irak ve Suriye ile Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı'nı kuracaklarını belirten Kılıçdaroğlu, sorunları birlikte çözeceklerini, egemen güçlerin maşası olmayacaklarını vurguladı.

İKTİDARA YÜRÜYÜŞ KONGRESİ

Kılıçdaroğlu, CHP'nin yerel seçimlerde başarıya imza attığını ifade ederek, Ankara'daki başarının mimarlarından İl Başkanı Rıfkı Güvener'e teşekkür etti.

Yerel seçimde kazanılan başarıyla ‘birinci etabın’ tamamlandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Şimdi ikinci etabı tamamlayacağız. 2023’te Allah'ın izniyle, bu milletin ferasetine güvenerek Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız. Bu, bizim çocuklarımıza vaadimizdir. Hiçbir ayrım yapmadan, kimlik, inanç, yaşam tarzı ayrımı yapmadan, bütün vatandaşlara şunu söyleyeceğiz: bize güvenin, biz kul hakkı yemeyiz, biz yolsuzluk yapmayız, biz bir yerde bir çocuk aç yatıyorsa o gece rahat uyumayız. Bütün komşularımızla barış içinde yaşayacağız. Göreceksiniz, Orta Doğu’da akan kanı biz durduracağız, Orta Doğu’ya barışı biz getireceğiz. Avrupa Birliği’ne tam üyeliği biz sağlayacağız. Demokrasiyi biz büyüteceğiz ve derinleştireceğiz.”