Kılıçdaroğlu: İttifak görüşmeleri yapıyoruz...

Kılıçdaroğlu: İttifak görüşmeleri yapıyoruz...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir grup gazeteci Türkiye-AB zirvesinden, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayına kadar açıklamalarda bulundu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "İttifaklar konusunda görüşmeler yapılıyor" dedi. Ancak CHP lideri bu konu hakkında detaylı bilgi vermedi.  Kılıçdaroğlu, “O konuda fazla ayrıntı vermek istemiyorum. Doğru da olmaz bu aşamada. Tabii görüşmeler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

CHP ittifak görüşmeleri yaparken bir yandan da ittifak yasasını Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hazırlanıyor. Kılıçdaroğlu, ”Esas yönünden şu anda hukukçular çalışıyorlar” dedi. Bu çalışma tamamlandıktan sonra Anayasa Mahkemesi’ne gidilecek. Peki, ittifakla ilgili düzenlemenin iptali istenecek mi? Kılıçdaroğlu, ”Yo hayır. İttifaka karşı değiliz. İttifak olabilir. Siyasi partiler bir araya gelip ittifak yapabilirler” karşılığını verdi. CHP’nin tüzüğünde ittifaklara imkân veren düzenlemeyi ise,”Tüzük değişikliğini yasanın gereği olarak yaptık. Bu seçimde olmaz da başka seçimde olur” diye açıkladı. Anayasa Mahkemesi’ne neyi götürecekler? İşte CHP Liderinin yanıtı: ”Temsilde adalet sorunu var orada. Aslında askerlerin getirdiği yüzde 10 barajını kaldırmalıyız. Niye kulağı tersten gösteriyoruz ki? Askerin getirdiği yüzde 10 barajını kaldırırsınız mesele bitmiş olur. Ondan sonra ittifakı da getirirsiniz. İsteyen ittifak yaparak, isteyen bağımsız olarak girer seçime. Bana sorarsanız yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı da parlamentoya gelmeli.”

"CHP yerel seçimde ittifak yapacak mı?" sorusuna Kılıçdaroğlu, ”Hayır öyle bir şey yok. Yerel yönetimlerde normal kendi adayımızı çıkaracağız” dedi. CHP lideri, ”Genel seçim için bir ittifak sürecini başlattınız mı” sorusuna ise ”Yo hayır... Hayır, bileşenleri kendi pozisyonlarını koruyorlar zaten. Referandumda evet kullananların belli bir kesimi bugün hayır bileşenleri ile beraber düşünüyor. Oy kullandıktan sonra pişmanlığını ifade eden çok kişi var. Dolayısıyla AK Parti ile MHP ittifakı onların düşündüğü şeklinde bir oy patlaması falan yapmayacak yani. Sahada da alanda da bunu görüyoruz” diye karşılık verdi. CHP Lideri, AK Parti-MHP ittifakının iddia edildiği gibi bir destek bulamadığını öne sürünce, ”İttifakın oy oranı için yüzde 43.5 rakamını ifade etmiştiniz. Bunu neye dayandırıyorsunuz” sorusu yöneltildi. Kılıçdaroğlu şu karşılığı verdi, ”Şöyle değişik araştırma sonuçları geliyor; 48, 45, 43.5 olan var. Yüzde 51 yok ama görünen tabloda. Zaten öyle bir şey görünse hemen süratle seçime giderler, yok öyle bir şey. Ama önümüzdeki süreç de bunu göstermiyor. Afrin’i biraz kullanmak istediler ama etkisi de çok düşük binde 5 gibi bir rakam telaffuz ediliyor.”

“İstanbul için özel bir çalışmanız var mı, bir adayınız var mı” sorusuna Kılıçdaroğlu, ”Bir değil birden fazla adayımız var çalışıyoruz. Sizler de gazetelerden okuyorsunuz” karşılığını verdi. 

Kılıçdaroğlu, Afrin ve Tel Rıfat’a harekât konusundaki görüşlerini ise, "Türkiye kendi çıkarlarını korumak zorunda bölgede. Dolayısıyla bu işin kararını verecek olanlar askerler. Yani hangi bölgelerin alınması, hangi bölgelere askerlerin konuşlanması gerektiğini ben bilmem, siviller bilemez. Askerlerin görevi. Onlar mutlaka sivil otoriteye şu bölgenin alınması gerektiği, TSK’nın o bölgede konuşlanması gerektiği konusunda düşünceler ifade ederler. Gerekçeler siyasi otoriteye aktarılır, onlar da olur verirse yapılır zaten. Geçmişte Fırat Kalkanı operasyonu bu şekilde oldu, askeri birlik gidip konuşlandı. Gene aynı şekilde Irak’ta da oldu. Birden fazla yerde askerlerin konuşlandığını biliyoruz" şeklinde özetledi.

Türkiye-AB zirvesi ile ilgili Kılıçdaroğlu, zirveden bir sonuç çıkmadığı görüşünde. “Ortada bir şey yok. Sadece bir fotoğraf çektirildi o kadar” dedi. Avrupa Birliği’ni Türkiye’ye karşı samimi davranmamakla suçladı. ”Avrupa Birliği Türkiye’ye karşı çifte standart uyguladı. Yani biz bundan rahatsızız. Avrupa Birliği üyeleri ile yaptığım toplantıda da bunu ben ifade ettim. Türkiye’ye karşı samimi davranmıyorlar. Tamam, bizim eksiğimiz de olabilir ama Türkiye’ye yönelik davranışlarda samimi davranmadılar” diye konuştu.