Kılıçdaroğlu: Meclis kapalı vekil aylık alıyor, Esnafa gelinçe 5 kuruş yok

Kılıçdaroğlu: Meclis kapalı vekil aylık alıyor, Esnafa gelinçe 5 kuruş yok

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, video konferans toplantısında, farklı sektörleri temsil eden esnaf ve sanatkar odalarının başkanları ile görüştü. Kılıçdaroğlu, Meclis kapalıyken milletvekillerini aylık almaya devam ettiğini belirterek , “Kardeşim adamın dükkanını kapatıyorsun, gelir elde edecek rızkını elinden alıyor, beş kuruş para vermiyorsun. Öbür tarafta parlamento kapatıyorsun milletvekili aylık alacak, oturduğu yerde adalet mi bu?” dedi.

Kılıçdaroğlu, video konferans toplantısında, farklı sektörleri temsil eden esnaf ve sanatkar odalarının başkanları ile görüştü. Meclis kapalıyken milletvekillerini aylık almaya devam ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Kardeşim adamın dükkanını kapatıyorsun, gelir elde edecek rızkını elinden alıyor, beş kuruş para vermiyorsun. Öbür tarafta parlamento kapatıyorsun milletvekili aylık alacak, oturduğu yerde adalet mi bu?” diye sordu. İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken 131 milyar liranın yıllık faizinin 16 milyar lira olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “16 milyar lirayı esnafa verse ne olur” diye öneride bulundu.

Kılıçdaroğlu 256 bin dükkanın kapandığını hatırlatarak, “Bu dükkanlardan kirada olan esnafın kirasını Hazine ve Maliye Bakanlığı 2-3 aylığına ödesin dedik. Buradan ses çıkmadı ve kira paraları ödenmiyor. Esnafın yanında çalışanlar dükkan kapandığında evine gidiyorsa, bunlara da en azından 1 ayık asgari ücret üzerinden para ödeyin ve tüketici kredisi borcu varsa faizsiz olarak 3 ay erteleyin” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu esnafın devlete yük olmayan vergi mükelleflerinin başında geldiğini vurgulayarak, “Esnaf ile bizim ortak kültürümüz var. Bunun yaşaması lazım. AVM’ler olmasın demiyoruz ama esnafın da olması lazım” ifadelerini kullandı. Suriyelilere 40 milyar dolar harcandığını anımsatan Kılıçdaroğlu, esnafa 1 milyar dolar bile verilmediğini kaydederek, “Yanlış politikasının sonucu çoluk, çocuk insanlar buraya geldi, 40 milyar dolar harcandı. Esnafa gelince para yok diyorlar, yok efendim para var. Sizin kamyonlarınız, minibüsleriniz otoyollardan, köprülerden geçer dolar bazında para ödersiniz. Onların hiçbir yükü yok ve işyerleri kapanmadı. Araba geçmeyen köprünün parasını hükümet ödeyecek” ifadelerini kullandı.

ESNAFA GELİNCE PARA YOK

Borç para verilmesi halinde esnaftan faiz alınmaması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

“Esnafa gelince para yok ama dolar bazında ihale alanlara bunu söylemiyorlar. Tamam kredi alalım ama bari faizini alma kardeşim” dedi. Milli piyango bayilerinin komisyonlarının düşürülmesine de değinen Kılıçdaroğlu, “Özelleştirme bunu getirir. Esnaf burada perişan olacak. Demirören Grubu bir de dolar bazında teminat istiyor. Nereden vereceksiniz bunu, bir süre sonra satmayacaksınız tabi ki. Zaten bu gidişle bileti alacak adam da kalmayacak.” 

‘VEKİL AYLIK ALIYOR, ESNAFA HİÇBİR ŞEY VERİLMİYOR’

Meclis’in kapalı olduğunu ancak milletvekillerinin yüksek aylık almaya devam ettiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Kardeşim adamın dükkanını kapatıyorsun, gelir elde edecek rızkını elinden alıyor, beş kuruş para vermiyorsun. Öbür tarafta parlamento kapatıyorsun milletvekili aylık alacak, oturduğu yerde adalet mi bu?” diye sordu.

’16 MİLYARI ESNAFA VERELİM’

İşsizlik Sigortası Fonu’nda 131 milyar lira biriktiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Paranın 1 yıllık faizi yeni parayla 16 milyar lira. 16 milyar lirayı esnafa verse ne olur” diye sorarken, paranın olduğunu ancak kimin için kullanılacağının yönündeki tercihin bu konuda devreye girdiğini ifade etti.

Oda başkanları ise koronavirüs sürecinde yaşadıkları sorunları Kılıçdaroğlu’na şöyle anlattı:

-2012 yılında 850 tane karma esnaf üyem vardı, bugün gelinen noktada 478’e düştü. Yüzde 50 esnaf bitmiş, kapanmış gitmiştir.

-Büyük marketlere yardımcı oluyorlar ama küçük esnafa yardımcı olmuyorlar. Biz de gıda sektöründeyiz ama kapalıyız.

-Havuz oluşturularak faizsiz kredi verilmeli.

-İşyerlerimiz kapalı ama biz kiralarımızın stopajını ödüyoruz. Hem de çalışmayan maaşlarını ve SGK’larını ödüyoruz.

-Düğün salonları olarak tarih satıyoruz ve durum sezonumuza denk geldi. Bu süreç bizi geriye attı. Bir asgari ücret tutarında esnafımıza yardım talep ediyoruz, bu süreç geçene kadar evlerimizin kirasını, suyunu karşılarız.

-Türkiye genelinde 1 milyon esnaf varsa, bunların 950 bin tanesinin faizli kredi borcu var.

-65 yaş ve üzeri esnafımıza destek yapılması gerekiyor.

-2 milyon esnafa 2.5 milyon lira nakit ihtiyacı var. Bunu