Kılıçdaroğlu, Süleymani'nin öldürülmesi yeni sorunların başlangıcı olabilir

Kılıçdaroğlu, Süleymani'nin öldürülmesi yeni sorunların başlangıcı olabilir

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu basın mensuplarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesininin Ortadoğu'da büyük sorunların başlangıcı olabileceğini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta ABD saldırısı sonucu öldürülmesini, "Süleymani'nin öldürülmesi Ortadoğu'da yeni ve büyük sorunların başlangıcı olabilir" sözleriyle değerlendirdi. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu televizyon ve gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan diğer hususlar şöyle:

"Asker göndermekle oyunu bozulmadığını gördük"
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kazanımlarını kaybetmemesi gerektiğini de vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bu kazanımların kazanmanın yolu diplomasidir, sahada asker barındırmak değil, bölge ülkeleriyle diyalog kurmaktır. Bu denenmeli. Türk dış politikası değiştirilmeli. Çünkü asker göndermekle oyunu bozulmadığını gördük" ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu buna, dün Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasında imzalanan EastMed anlaşmasını örnek olarak gösterdi.

"Türkiye'nin Mısır, İsrail, hatta Suriye ile diyalog kurması gerekir"
"Açıkçası EastMed anlaşması için de fizıbıl değil. En uygunu Türkiye üzerinden bu boru hatlarının geçmesidir" diyen Kılıçdaroğlu, bu noktada Türkiye'nin dış politikasında bazı değişikliklere giderek Mısır, İsrail, hatta Suriye ile yeniden diyalog kurması gerektiğini savundu. 

"Hükûmet Trump'ın dediğini yapacak"
"Amerika ile ilişkilerde CHP ne bekliyor? S-400 üzerinden yeni yaptırımlar meydana gelebilir mi?" sorusuna yanıt veren CHP lideri, "Yönetimin Trump'ın dediğini yerine getirecek. S-400 anlaşmasını iptal etmeyecekler ama depoda tutacaklar büyük ihtimalle" dedi. Kılıçdaroğlu, "S-400'ün aktive edilmeyecek mi, siz buna inanmıyor musunuz?" sorusuna da verdiği yanıtta, "Şahsi kanaatim öyle. Alındı, aktive edilmesi gerekir ama hükûmet Trump'ın dediğini yapacak" ön görüsünde bulundu. 

Kanal İstanbul tepkisi: Amaç gündemi değiştirmek
Kanal İstanbul tartışmasıyla ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, "Bu proje olmayacak. Kaynağı yok. İktidarın Kanal İstanbul tartışmasını başlatmaktaki amacı gündemi değiştirmek. Eğer bu bütçeyle Kanal İstanbul yapacaklarsa buyursunlar yapsınlar" ifadelerini kullandı.

Yeni arabaya karşı çıkmak Türkiye'nin çıkarları açısından doğru değildir. Türkiye teknolojideki hızlı değişimi yakalarsa ve sürdürürse bir dünya markası yaratabileceğini kaydetti. "Bu araba ile deneme turu yapmak ister misiniz?" sorusuna yanıt evren Kılıçdaroğlu, "Getirirlerse yapabiliriz" dedi.