Kılıçdaroğlu ve Özbolat'tan milli mücadele kahramanına dua

Kılıçdaroğlu ve Özbolat'tan milli mücadele kahramanına dua

Milli mücadele kahramanı Yahya Kaptan'ın kabrini ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yurt Medya Grup Başkanı, Kahramanmaraş eski Milletvekili Durdu Özbolat tarafından karşılandı.

 Kılıçdaroğlu ile Özbolat, Yahya Kaptan için birlikte dua etti. Yürüyüşün başlangıç noktasındaki karavanına kadar aracında Kılıçdaroğlu'na eşlik eden Durdu Özbolat, adalet yolundaki mücadeleye başarılar diledi.

Adalet Yürüyüşü'nün 22.gününe başlamadan önce açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Yahya Kaptan'ın mezarını ziyaret ettim. Yahya Kaptan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'unda uzun uzun söz ettiği bir milli kahramanımız. Duamızı ettik, Allah rahmet eylesin. Bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden, hayatını veren herkese şükran borçluyuz. Onları rahmetle anmak, onları her zaman her ortamda, her yerde anmak bizim temel görevlerimizden birisidir" dedi.

Özbolat ile bir süre baş başa görüşen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, basın toplantısının ardından yürüyüşe start verdi.

YAHYA KAPTAN KİMDİR? 

Yahya Kaptan Karakol Cemiyeti üyesi, gizli teşkilatlanma konusunda uzman bir Kurtuluş mücadelesi şehidi ve kahraman olarak biliniyor. Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonraki dönemde Yahya Kaptan İttihat ve Terakki'nin kuvvetlerine mensupken, Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi'ndeki tüm birliklerin tek çatı altında birleşmesi kararına uyarak kendi askeri kuvvetleriyle birlikte Kuva-yi Milliye'ye geçti. Bunun ardından Atatürk, Yahya Kaptan'ı onurlandırdı ve onu halka tanıttı. O dönemde bu olay Kuva-yi Milliye için büyük bir kazanım oldu. 

İTTİHATÇILAR ÖLDÜRDÜ 

Bu sırada durumdan memnun olmayan İttihatçılar kendi saflarındaki bu çözülmenin önüne geçmek için İstanbul'daki dönemin gazetelerinde, "Kuva-yi Milliye'de böyle bir eşkıyanın var olmasının yanlış olduğu, bu durumun Kuva-yi Milliye için bir kara leke olduğu" gibi karalayıcı yazılar yayınlattı. Bu haberlerden bir süre sonra da Yahya Kaptan, İttihatçılar tarafından ensesinden kurşunlanarak 8 Ocak 1920'de şehit edildi. 

Atatürk, bu olayı duyunca çok öfkelendi ve Cumhuriyet'in ilanından sonra da bu olayın peşini bırakmayarak, bu işten kimlerin sorumlu olduğunu ve kimin bu işte parmağının olduğunun bulunmasını istedi. 

Atatürk, en büyük eseri Nutuk'un 12- 20 sayfasında, Yahya Kaptan'dan övgüyle söz ediyor. Yahya Kaptan, Nutuk'ta en fazla anlatılan kahraman olarak da biliniyor.