KKTC'deki hükümet krizinde flaş gelişme

KKTC'deki hükümet krizinde flaş gelişme

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yeni hükümeti kurma görevini Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar'a verdi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman liderliğindeki koalisyon hükümetinin istifasının ardından yeni hükümetin kurulması konusunda bugün de siyasi parti liderleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Akıncı, öğle saatlerinde makamında kabul ettiği Tatar'ı hükümeti kurmakla görevlendirdi. 

Akıncı, görevlendirme yazısını Tatar'a vermeden önce basına yaptığı açıklamada görevlendirmede geciktiği yönündeki eleştirileri yanıtladı.  Duyumlarla hareket edemeyeceğini, tüm siyasi partileri dinlemesi gerektiğini ifade eden Akıncı, cumhurbaşkanlığı görevi süresince 4'üncü kez hükümet kurma görevlendirmesi yaptığına işaret etti. 

Akıncı, parti içi ve arzu ederlerse partiler arası değerlendirme yapılabilmesi için siyasilere zaman tanıdığını belirterek, "Cumhurbaşkanlarının hükümetlerle sağlıklı diyalog içinde olması şarttır. Gereksiz diyalog kopuklukları ve zıtlaşmalar, sonunda bedelini topluma ödetir. Hükümette ve muhalefette olacak partilerle sağlıklı bir diyalog içinde olacağım." dedi. 

UBP Genel Başkanı Tatar da partinin yetkili organlarından yetki alarak en kısa zamanda koalisyon görüşmelerine başlayacağını söyledi. Tatar, hafta sonuna kadar süreci en iyi şekilde yönetmek istediğini, hükümet boşluğunu ülkeye daha fazla zarar vermeden gidereceklerini kaydetti.

ANAYASAL SÜREÇ 

KKTC'nin 35. hükümetini kurma görevini alan Tatar'ın anayasa gereği 15 gün içinde hükümeti oluşturması, aksi halde görevi iade etmesi gerekiyor.  Yeni hükümetin kurulması halinde cumhurbaşkanınca atanacak Bakanlar Kurulu'nun listesi, eksiksiz Cumhuriyet Meclisine sunulacak. Bakanlar Kurulu'nun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisinde okunacak ve ardından güven oylamasına gidilecek. 

Programın Cumhuriyet Meclisinde okunmasından 2 tam gün sonra görüşmeler başlayacak ve bittikten bir tam gün sonra oylama yapılacak. 
Anayasaya göre, güvenoyu alan Bakanlar Kurulu'na karşı, güven oylamasından sonra 3 ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.i tura kalan Tatar, Özgürgün'ün yarıştan çekildiğini açıklamasıyla Genel Başkan seçildi.