Konsensus’tan yeni Cumhurbaşkanlığı seçimleri anketi

Konsensus’tan yeni Cumhurbaşkanlığı seçimleri anketi

Ankete katılanlar ilk seçimde hangi partiye oy verecekleri konusunda tercihte bulunurken, “2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti’nin Cumhurbaşkanı adayının Recep Tayyip Erdoğan olmasını ister misiniz?” sorusu da yöneltildi. İşte ayrıntıları…

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, geçmiş yıllarda seçim tahminlerinde isabet kaydeden Konsensus Araştırma Şirketi’nin patronu Murat Sarı’nın yeni tamamladığı Cumhurbaşkanlığı seçimleri anketini açıkladı.

Köşesinden anket sonuçlarını yayınlayan Altaylı’nın aktardığına göre, ankete katılanların yüzde 88’i Türk, yüzde 10’u Kürt, yüzde 2’si ise diğer etnik gruplara ait olduklarını beyan etti.

Yine ankete katılanların yüzde 46.5’i Anayasa referandumunda “Evet”, yüzde 44.3’ü ise “Hayır” oyu kullanmış. Geçerli oylara göre yüzde 51.2’si “Evet”, yüzde 48.8’i “Hayır” oyu vermiş.

Bu ankete katılanların yüzde 51.6’sı son Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 38.6’sı Ekmeleddin İhsanoğlu’na ve yüzde 9.8’i Selahattin Demirtaş’a oy kullanmış.

‘Yani oldukça güvenilir bir panel söz konusu’ diyen Altaylı, bu panelin, Konsensus’un “İlk genel seçimde hangi partiye oy vereceksiniz?” sorusuna verdiği yanıtları şöyle açıkladı:

AK Parti: Yüzde 44.9

CHP: Yüzde 23.7

MHP: Yüzde 10.6

HDP: Yüzde 9.1

İYİ Parti: Yüzde 2.7

Diğer: Yüzde 2.2

Cevap yok: Yüzde 2.0

Kararsız: Yüzde 2.1

Geçersiz: Yüzde 0.7

Oy vermeyecek: Yüzde 2

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE HANGİ PARTİNİN ADAYI ÖNDE?

Adayın kimliği belli olmaksızın, siyasi parti bazında hangi partinin adayına oy vereceği sorulduğu zaman, deneklerin verdiği yanıtlar şöyle:

AK Parti’nin adayı: Yüzde 48.1

CHP’nin adayı: Yüzde 25.1

MHP’nin adayı: Yüzde 11.9

HDP’nin adayı: Yüzde 9.6

İYİ Parti’nin adayı: Yüzde 2.9

Diğer: Yüzde 2.4

KİMİ İSTEMEZSİNİZ?

Bir soru ise şöyle:

“2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti’nin Cumhurbaşkanı adayının Recep Tayyip Erdoğan olmasını ister misiniz?”

İsterim: Yüzde 47

İstemem: Yüzde 43

Fark etmez: Yüzde 10

LİDERLERİN İSTENMEME ORANI

Aynı sorunun CHP Lideri Kılıçdaroğlu için isterim seçeneği yüzde 27 olduğu kaydedilirken, diğer liderler için istenmeme oranı şöyle:

Bahçeli: Yüzde 66

Akşener: Yüzde 69

Demirtaş: Yüzde 79

ZARRAB YANITLARI

ANKET soruları arasında Zarrab’la ilgili olan, “Sizce Zarrab, ABD ambargosunu delmiş midir?” sorusuna katılımcıların yüzde 50’si “Evet delmiştir” yanıtını verirken, yüzde 50’si ise “Hayır delmemiştir” dedi.

Zarrab’ın doğruları söyleyip söylemediği konusunda ise yüzde 30 “Doğru söylüyor”, yüzde 34 “Doğru söylemiyor” derken yüzde 30’luk bir kesim de “Kısmen doğru, kısmen yanlış şeyler söylüyor” yorumunda bulundu.

FETÖ’nün ABD içinde etkili olup olmadığı sorusuna ise katılımcıların yüzde 51’i “Etkilidir” demeyi tercih etmiş. Yüzde 23’ü “Etkisizdir”, yüzde 26’sı ise “Kısmen etkilidir” demiş.

FETÖ’nün sadece ABD’de değil Avrupa Birliği içinde de etkili olduğuna inananların oranı yüzde 51 olurken, yüzde 24’lük bir katılımcı grubu “Bir miktar etkilidir” tercihini kullanmış.