KOSGEB'in yeni yapılan binasına 'tadilat masrafı' dudak uçuklattı

KOSGEB'in yeni yapılan binasına 'tadilat masrafı' dudak uçuklattı

KOSGEB binasında, yeni yapılmasına karşın toplam 411 bin 657 liraya gerçekleştirilen tadilatın gider olarak yazılması Sayıştay tarafından eleştirildi.

Sayıştay’ın Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) raporunda, geçici kabulü yapılan başkanlık yeni binasının eksiklikleri kapsamında yaptırılan imalatların “yapılmakta olan yatırımlar hesabı” ve “binalar” hesabına alınmadan “gider” olarak yazılması nedeniyle binanın gerçek maliyetinin mali tablolara yansımadığına dikkat çekildi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, raporda, “öngörülemeyen ancak ihtiyacen” yaptırılan işlere yer verildi. Bu kapsamda garaj kapısı, turnike sistemi, kollu bariyer, camlı separatör işi için 61 bin 419 TL; iç sokak mahalli elektrik ve mekanik tesisatı işi için 45 bin 902 TL; makam yemekhane tadilatı ve makam girişi düzenlemesi işi için 73 bin 42 TL; dış mekân led ekran sistemi totem ve konstrüksiyon yapım işi için 231 bin 294.81 TL olmak üzere toplam 411 bin 657.81 TL harcama yapıldı. Sayıştay, bu harcamaların muhasebe hesaplarına kaydedilmeden “gider” yazılamayacağına işaret etti. Raporda, “Başkanlık binası için yapılan imalatların binalar hesabına kaydedilmesi, söz konusu giderler içinde bulunan bilgisayar, monitör, bulaşık makinesi, fırın vb. olanların ise değerlerinin tespit edilerek ilgili hesaplara kaydedilmesi gerekmektedir” denildi.

Kurum, yanıtında ise yeni hizmet binası için yapılan harcamaların çeşitli hesaplara borç ve alacak kaydı yapılarak muhasebe kayıtlarına alındığını savundu. Sayıştay buna “Maddi duran varlıklar hesabı 411 bin 657.81 TL eksik görünmektedir” yanıtını verdi.

İÇİ DE ZİRAAT BANKASI TARAFINDAN DÖŞENMİŞ

Raporda, ayrıca sponsorluk sözleşmesi kapsamında Ziraat Bankası tarafından alınan ve toplam tutarı 213 bin 611,57 TL olan başkanlık odası toplantı salonu ve diğer başkan yardımcılarının odalarının tefrişi kapsamında alınan mobilyalar ile kurum tarafından satın alınan videowall ve TV aktarım sisteminin taşınır kayıtlarının yapılmadığı eleştirisinde de bulunuldu.