Kulis: ‘Kılıçdaroğlu'nun 'geniş ittifak' çağrısında hedef Akşener’di’

Kulis: ‘Kılıçdaroğlu'nun 'geniş ittifak' çağrısında hedef Akşener’di’

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, İnce’nin adaylığının açıklanması öncesinde yapılan kapalı toplantıda, milletvekillerine, "Biz tüm partilerin sıfır baraj ittifakına girmesini istiyoruz” dediği bildirildi. HDP'nin dâhil olduğu bir seçim ittifakı arzulayan CHP Lideri’nin bu sözlerinin hedefinde, Meral Akşener’in olduğu öne sürülüyor. Akşener’in, seçim ittifakı anlaşmasının açıklanmasında ortak fotoğraf vermek istemediği de belirtiliyor.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun,  Muharrem İnce’nin adaylığının açıklanması öncesinde yapılan basına kapalı toplantıda, milletvekillerine, “Gittiğiniz her yerde şunu söyleyin; Biz tüm partilerin sıfır baraj ittifakına girmesini istiyoruz” dediği bildirildi. HDP'nin dâhil olduğu bir seçim ittifakı arzulayan CHP Lideri’nin bu sözlerinin hedefinde, Meral Akşener’in olduğu öne sürülüyor. Akşener’in, seçim ittifakı anlaşmasının, dört genel başkan tarafından ortak açıklamayla duyurulmasını engellediği de belirtiliyor. Muharrem İnce’nin adaylığının ise İYİ Parti’de beklentileri değiştirdiği kaydediliyor.

T24’ten Doğan Akın, ‘Kılıçdaroğlu'nun 'geniş ittifak' çağrısının hedefi Akşener, İnce'nin adaylığı İyi Parti'de beklentileri değiştirdi’ başlığıyla yazdığı yazıda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin cumhurbaşkanı adayı olarak Muharrem İnce'yi açıkladığı konuşmada, sürpriz olarak karşılanan sözlerinin, 'geniş ittifak'a ilişkin dile getirdikleri olduğunu belirtti.

CHP Lideri’nin ‘En geniş ittifakın olmasını istiyoruz’ şeklindeki sözlerini gündeme getiren Akın, özetle şunları yazdı:

İŞTE KULİSLERDE KONUŞULANLAR

“Kılıçdaroğlu'nun, bu konuşmadan hemen önce basına kapalı olarak yapılan grup toplantısında CHP milletvekillerine söylediği sözler de, HDP'nin dâhil olduğu bir seçim ittifakı arzusunu ortaya koyuyor. CHP kulislerinden aldığım bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, HDP vurgusuyla İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i hedef aldı. Kuliste konuşulanları şöyle özetleyebilirim:

- Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce kararını duyurduğu Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'ndaki konuşmasından önce, CHP milletvekilleriyle basına kapalı bir toplantı yaptı. Bu toplantıda Muharrem İnce'nin adını hiç telaffuz etmeyen Kılıçdaroğlu, HDP'nin seçim ittifakına dâhil olmasına dair önemli göndermeler içeren ifadeler kullandı. CHP lideri, milletvekillerine "Gittiğiniz her yerde şunu söyleyin; biz tüm partilerin sıfır baraj ittifakına girmesini istiyoruz. Bu konuda biz engel çıkarmadık, çıkarmıyoruz. Büyük bir şemsiye altında herkes olsun istiyoruz. Tarihi bir kavşaktayız, ülkemizin durumunu görüyorsunuz. Gittiğiniz her yerde bizim tavrımızı anlatın" dedi.

- Kılıçdaroğlu, bu sözleriyle CHP-İyi Parti-Saadet Partisi- Demokarat Parti arasında kurulduğu açıklanan seçim ittifakında HDP'nin dışarıda bırakılmasında CHP'nin rolü olmadığı mesajının seçmenlere aktarılmasını istedi.

- Bazı HDP temsilcileri se CHP milletvekilleriyle kurdukları temaslarda, seçim ittifakı girişimlerinde İyi Parti'nin tayin edici bir konuma gelmesini CHP'nin "taktik hatası" olarak değerlendirdiler.

- Yine CHP kulislerinde T24'e aktarılanlara göre, Meral Akşener önce Abdullah Gül'ün çatı aday olması formülüne karşı çıkarak - daha önce verdiği mesajların aksine- Cumhurbaşkanlığı'na adaylığını koydu. Akşener daha sonra seçim ittifakına HDP'nin dâhil edilmemesi konusunda belirleyici oldu. Yapılan müzakarelerin ardından seçim ittifakı CHP-İyi Parti-SP-DP arasında kurulurken HDP dışarıda bırakıldı. HDP sözcüleri, AKP ve CHP'den sonra en çok oy potansiyeli olan partilerinin ittifak dışında bırakılmasını ve tek başına seçime girmesi durumunda yüzde 10 barajını geçme ihtimali zayıf görünen İyi Parti’nin koşuluna uyulmasını "stratejik hata" olarak değerlendirdiler.

‘AKŞENER’İN SON ADIMI ORTAK FOTOĞRAF VERMEMEK’

- Akşener Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine ilişkin olarak iki ittifak müzarekeresinde de belirleyici rol oynadıktan sonra bir adım daha attı. Akşener'in son adımı, bugün (4 Mayıs Cuma) dört parti arasında mutabakata varılan seçim ittifakı anlaşmasının dört genel başkan tarafından ortak açıklamayla duyurulmasını engellemek oldu. CHP'nin zayıf bir cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını varsayarak şansının yükseldiğini düşünen Akşener, milletvekili seçimi için ittifak yaptığı diğer üç partinin genel başkanıyla birlikte fotoğraf vermeme kararını CHP, SP ve DP'ye kabul ettirdi. Akşener'in bu tavrı üzerine bugün (4 Mayıs Cuma) yapılacağı duyurulan seçim ittifakı ortak deklarasyonu ertelendi.

GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI DÜZEYİNDE OLACAK

- Akşener'in tavrıyla bir gün ertelenen ortak ittifak deklarasyonunun genel başkan yardımcıları düzeyinde yapılması kararlaştırıldı.  Kılıçdaroğlu'nun, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak Muharrem İnce'yi ilan ettiği konuşmada HDP'yi işaret eden "en geniş ittifak" açıklaması tam bu erteleme arasına denk getirilmiş oldu. CHP temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, Kılıçdaroğlu, "en geniş ittifak" çağrısını, yarın yapılacak seçim ittifakı deklarasyonundan önce Meral Akşener'i hedef alarak yaptı.

- CHP milletvekillerinin yorumuna göre, Muharrem İnce gibi hitabet gücü ve polemik kapasitesi yüksek, CHP tabanına hitap eden bir ismin cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi, Akşener'in, stratejisinde öngörmediği bir ihtimaldi. İnce'nin aday olduğu kampanyada, daha önce CHP seçmeninden de oy alacağı öngörülen İyi Parti'nin oy kaybına uğrayacağı görüşü, CHP kulislerinde yaygın olarak konuşuluyor. Kılıçdaroğlu, "en  geniş ittifak" çağrısıyla, cumhurbaşkanı seçilme ihtimali düşük olan Akşener'e, partisinin çok düşük bir milletvekili sayısı ile parlamentoya girmesinin kendisini zor durumda bırakabileceği mesajını da iletiyor.

‘CHP SEÇMENİNİ SANDIKTA TUTMAYI HEDEFLİYOR’

- Yine CHP kulislerinde dile getirilen yorumlara göre,  Kılıçdaroğlu "en geniş ittifak" vurgusuyla HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'a oy verme ihtimali olan bir grup CHP'li seçmeni de  sandıkta partisinin yanında tutmayı hedefliyor.

CHP kulislerinde Kılıçdaroğlu'nun "geniş ittifak" çıkışına ilişkin olarak yapılan yorumlar ve verilen bilgiler böyle. CHP'de, "Meral Akşener'in fazla şahsi hesaplarla hareket ettiği, ancak yanlış hesap yaptığı" görüşü savunuluyor. "Siyasette  24 saat uzun süredir" sözleriyle müteveffa cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i anmakla yetinip, seçim ittifakı için yapılacak ortak deklarasyonu bekleyelim...”