Kuşoğlu: ‘Krizin sebebi Suriye’

Kuşoğlu: ‘Krizin sebebi Suriye’

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu KRT televizyonuna konuk oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetim tarzını eleştiren Kuşoğlu, “devlet aklı muhalefetle birlikte çalışır. Muhalefetiyle, ilgili kurumlarıyla hep birlikte çalışır. Devlet aklı, devlet hafızası öyledir. Şimdi tabi ki Sayın Erdoğan devlet olmayı, bir bütün olmayı, birlik, beraberlik içerisinde olmayı sindiremiyor içine tek başına olmayı, tek adam olmayı tercih ediyor. Öyle olunca da ne muhalefeti, ne kamu kurumlarını, devletin ilgili kurumlarını, ne bir akıl vereni, ne akademisyeni, ne kanaat önderini kimseyi dinlediği yok” dedi.

ŞEHİTLER TANE İLE SAYILMAZ

Erdoğan’ın dilini ve üslubunu da eleştiren Kuşoğlu şöyle konuştu:

“Geçen gün de birkaç tane şehidimiz var dedi. Bakın, tane lafı onun üzerine yine konuşmuş. Tane emtia için kullanılır. Emtia ticarete konu mal demektir. İnsanlar için tane kullanılmaz. Uyardık, şehitlerimiz için hiç kullanmayın bunu tabi, kullanılmaz. Panik vaziyette, ne yaptığını bilmiyor. İdlib’de sıkıntılıyız, Libya’da sıkıntılıyız. Yani şimdi bizim İdlib’de ne aradığımızı, ne yaptığımızı, aşağı yukarı 8 – 9 yıldan beri Suriye’de neyin peşinde olduğumuzu, kârımızın bu ülkeye yararının ne olduğunu izah edebilecek bir tek vatandaşımız var mıdır? ‘Evet, biz Suriye’ye girdik, Suriye’yi karıştırdık, ondan dolayı da şöyle şöyle bir yararımız oldu’ diyen birisi var mıdır?

EKONOMİK KRİZİN SEBEBİ SURİYE

Suriye’den bir yandan şehit haberleri gelirken, diğer yandan da askeri harcamaların ekonomiye yüklediği külfete dikkati çeken Kuşoğlu şöyle dedi:

“Yani bugün ekonomik krizin bu halde olmasının, sıkıntılarımızın bu halde olmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi de Suriye’dir. Suriyeliler için harcanan 40 milyar doların üzerinde askeri harcamalarımız var vs. bunları da kattığımız zaman çok büyük bir rakam yapıyor. Türkiye zaten 100 milyar dolar olsa bu krizden çıkacak. Biz Suriye için zaten bu parayı harcamışız aşağı yukarı.

EMEKLİLERE KESİNTGİ YAPAMAZLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, sn günlerde tartışma yaratan emeklilerle ilgili yeni düzenlemeler konusunda da şunları söyledi:

“Dün, birçok gazetenin manşetinde bu tür başlıklar vardı. Emekli ikramiyelerinin kaldırılacağı ya da tekrar sosyal güvenlik destek priminin getirileceği vs. bunların yapılması bu şartlarda imkansız yapamazlar. Yani kamuoyu tepkisinden korkarlar yapamazlar. Kimsenin bu konuyla ilgili şüphesi olmasın. Eski bir sosyal güvenlikçi olarak, hemen kurumumu aradım, oradaki yetkililerle görüştüm, böyle böyle söyleniyor, yazılıyor bu çok ciddi konu ne oluyor dedim. Efendim dediler böyle bir şey söz konusu değil, ama bunu zaman zaman dillendiren, konuşan yani toplantılarımızda bu tür konuları gündeme getiren arkadaşlarımız oluyor. Ama bunu ciddi olarak bir teklif olarak hiçbir zaman hazırlamadık dediler. Yani onu gündeme getirmeleri imkansız.

CHP’NİN GAZİLERLE İLGİLİ ÖNERİSİ

Mecliste bekleyen torba yasa ile ilgili olarak süren tartışmalara da dikkati çeken Kuşoğlu şöye konuştu:

“Olumlu olarak şehit, gazi, dul ve yetimleriyle ilgili bir düzenleme var. Orada bir şeref aylığı söz konusu. Eğer sosyal güvenliğe tabi geliri varsa kişinin, gazinin yarım maaş şeklinde alınıyordu. Onu düzenliyoruz. Öyle bir teklifte bulunduk biz CHP olarak. Harp malullüğü aylığı dışında, ikinci bir aylık bağlanması getiriliyor. Ayrıca maluliyetin tespit edildiği tarih değil de, olayın meydana geldiği, yani gazi olunan ya da yaralanmanın örneğin olduğu tarihi esas alınarak maaş bağlanacak.

İŞ BANKASI

Kuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta yeniden gündeme getirdiği İş Bankası hisseleri konusunda da şöyle dedi: “İş Bankası Türkiye’nin en seviyeli, en kurumsallaşmış şirketlerinden bir tanesi. Şimdi tutup da bu tür haberlerle, bu tür söylemlerle, ki en başta Sayın Erdoğan yapıyor, hem Türkiye ekonomisini sıkıntıya sokmanın, hem de bankayı sıkıntıya sokmanın alemi yok. CHP’nin temsil ettiği kâr payı tümüyle devlete gidiyor, devlet kurumlarına gidiyor. Bir tek kuruş CHP’ye gelmiyor. Bunun nesini düzenleyeceksiniz? Atatürk’ün vasiyeti var. Yani sadece Atatürk’ün vasiyeti olması değil, bir vasiyetin aksine işlem yapılması, kanun çıkması zaten mümkün değil. Anayasayla bile bunu düzenleyemezsiniz. Bu genel hukuka, adaba, ahlaka, etiğe, her şeye aykırı olur. Öyle bir düzenleme AİHM’den döner.”

VARLIK FONU

Kuşoğlu’na son soru Varlık Fonu ile ilgili son yasa düzenlemesi oldu. Kuşoğlu şöyle dedi: “Varlık Fonu biliyorsunuz, 2016’da kuruldu. Amacı Türkiye’ye kaynak temin etmekti. Şimdi Varlık Fonu, geçen hafta Meclis’ten çıkan kanuna göre, Türkiye bankalarından para, kredi bulmaya çalışıyor. Hani Türkiye’ye kredi getirecekti, kaynak temin edecekti? Varlık Fonu’nun masrafları, yönetim kurulu üyelerinin, çalışanlarının vs. masrafları getirdiğinden çok daha fazla oldu. Dolayısıyla Varlık Fonu iflas etmiş vaziyette. 2016’da kuruldu, 2020’deyiz. Hiçbir şekilde kaynak temin edebilmiş değil. Yani şirket olsa iflas ederdi şimdiye kadar.”