'Libya'daki durumun sorumlularından bir tanesi Fransa'

'Libya'daki durumun sorumlularından bir tanesi Fransa'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gana Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı Shirley Botchway ile görüştü.

Görüşmenin ardından Botchway ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Libya'daki ateşkes çağrısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

"Libya'da bu gece itibarıyla ateşkesin sağlanması konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin çağrıda bulunmuştu" diyen Çavuşoğlu, "Türkiye olarak biz tek meşru yönetim olan Sarraj yönetiminin bu çağrıya destek vermeleri konusunda ikna edecektik, Rusya tarafı da Hafter'i ikna edecekti. Biz üzerimize düşeni yaptık Trablus ile iletişime geçtik ve o akşam Sarraj yönetimi ortak açıklamayı desteklediklerini vurgulayan açıklamalar yaptı. Ancak Hafter'den böyle açıklamalar gelmedi, tam tersi açıklamalar geldi. Rus dostlarımızdan beklentimiz, söz verdikleri gibi Hafter'i bu konuda ikna etmeleri" ifadelerini kullandı. 

Ancak bölgede bunu bozmaya çalışan ülkelerin olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Fransa özellikle kendisinin içerisinde olmadığı her çabayı baltalamak için çaba sarf ediyor. Bugün Libya'daki durumun sorumlularından bir tanesi Fransa. Şimdi ise meşru olmayan yönetime her türlü desteği vererek Libya'da kaosun devam etmesine destek olan yine Fransa" diye konuştu. 

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya'da Hafter'i yok saymadığını ancak Hafter'in bir meşruiyeti olmadığını vurgulayarak, "Umarım Rusya Hafter'i ikna eder ve Hafter de bu çağrıya destek verir" dedi. 

İdlib'deki ateşkese ilişkin de açıklama yapan Çavuşoğlu, "İki devlet başkanı İdlib'de artan gerginliği ve ateşkes konusunda da mutabık kalmışlardı. Bu gece ilan edilecek İdlib'deki ateşkes inşallah kalıcı olur. Umarız Rusya, rejimi kontrol altında tutar" ifadelerini kullandı.