Meclis'te 'kadın üniversitesi' tartışması: 'Cumhurbaşkanını başka ülkelere göndermeyin'

Meclis'te 'kadın üniversitesi' tartışması: 'Cumhurbaşkanını başka ülkelere göndermeyin'

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya gezisinden hemen sonra Kalkınma Planı'na eklenen, “Kadın üniversiteleri kurulacak” ifadesinin çıkarılması istendi.

11. Kalkınma Planı’na AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G-20 Zirvesi için gittiği Japonya’da görüp Türkiye’de uygulanması talimatını verdiği kadın üniversiteleri kurulması ile ilgili hedef konulması tartışma konusu oldu.

HDP'nin verdiği Kalkınma Planı'ndan aralarında kadın üniversiteleri kurulması ifadesinin çıkarılmasının yer aldığı 3 değişiklik önergesi reddedildi.

HDP Milletvekili Garo Paylan, “Vallahi Sayın Cumhurbaşkanını başka ülkelere göndermeyin. Bir anda kalkınma planına başka şeyler de girebilir” ifadesiyle eleştiride bulundu.Garo Paylan

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, temmuz başında Meclis’e sunulan Planda, “Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacaktır” denildi.

Plan Bütçe Komisyonu’nun HDP’li üyeleri Garo Paylan, Necdet İpekyüz ve Erol Katırcıoğlubu ifadenin 11. Kalkınma Planı’ndan çıkarılması için önerge verdi.

Önergeyle ilgili konuşan HDP’li Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G 20 Zirvesi için gittiği Japonya seyahatinde bir kadın üniversitesi ziyaret ettiğini hatırlattı, şunları söyledi:

“İki hafta önce Japonya’ya gidiyor Sayın Cumhurbaşkanı, kadın üniversitesi görüyor. ‘Aa, aman da ne güzel’ diyor. Siz bir anda bunu kalkınma planına sokuyorsunuz. Bu, kalkınma planının aslında nasıl konjonktürel hazırlandığını ortaya koyan bir şey, gerçekten olmaz. Bunun fizibilitesi yapılmış mı? Türkiye’de sosyolojik anlamda ve kadın özgürlüğü anlamında uygunluğu var mı? ‘Sivil toplum örgütlerinin görüşlerini aldık’ dediniz. Feminist örgütlerin, kadın örgütlerinin görüşlerini aldınız mı? Bu şekilde girmesi olabilir mi? Kadın üniversitesi Türkiye’nin sosyolojisine uygun mu? Japonya’da belki böyle bir gelenek devam eder ama o geleneğin ne için kullanıldığını çok iyi biliyoruz. Tırnak içinde söylüyorum: İyi ev hanımları yetiştirmek üzerine hazırlanan bir üniversite. Böyle bir şey olabilir mi? Gerçekten bu çağda… Avrupa Birliği’ne üye olacağız diyoruz. Avrupa’da bir tane kadın üniversitesi var mı? Kültürel olarak, sosyolojik olarak bize uygun mu?”

AKP'li Uğur Aydemir, Paylan’a “Avrupa bizi örnek alsın” diye seslenirken Paylan söz konusu maddenin kalkınma planından çıkmasını önerdiklerini söyledi.

Paylan ayrıca, “Vallahi Sayın Cumhurbaşkanını başka ülkelere göndermeyin. Bir anda kalkınma planına başka şeyler de girebilir” dedi.