Mecliste AKP ambargosu! Muhalefet hiçe sayıldı

Mecliste AKP ambargosu! Muhalefet hiçe sayıldı

TBMM’de 24 Haziran seçimlerinin ardından geçen 2 yasama yılında Meclis’te bulunan siyasi partiler toplam 2 bin 81 kanun teklifi verdi. Ancak sadece AKP’li vekillerin verdiği teklifler yasalaşırken, muhalefetin teklifleri ise komisyonda bekletiliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. Dönem 3. Yasama Yılı başlıyor. 19 Temmuz'da tatile giren TBMM, 74 günlük aradan sonra çalışmaya başlıyor. Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, 27. Dönem'in iki yasama yılında verilen kanun tekliflerinin bilançosunu çıkardı.

YALNIZCA AKP'Lİ VEKİLLERİN TEKLİFLERİ TBMM GÜNDEMİNDE
Tutdere'nin paylaştığı veriye göre, TBMM'de bulunan partiler iki yasama döneminde toplam 2081 kanun teklifi verdi. 2081 teklifin içinden yalnızca altında AKP'li milletvekillerinin imzası olanlar komisyonu aşabildi. Yani, muhalefet partileri ve MHP'nin vermiş olduğu 1855 kanun teklifinden hiçbiri kanunlaşmadığı gibi henüz TBMM gündemine bile alınmadı.

24 Haziran 2018'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Milletvekili seçimlerinden sonra iki yasama yılında, AKP 163, CHP 1530, MHP 169, İYİ Parti 131, Saadet Partisi bir kanun teklifi verdi.

Sunulan kanun tekliflerinden yalnızca AKP’li milletvekillerine ait olan bir teklif Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 40 teklif kanunlaştı, 57 teklif ise TBMM gündeminde. AK Partili vekillere ait 65 kanun teklifi ise komisyonda bekliyor.

MHP'NİN TEKLİFLERİ BİLE KOMİSYONU AŞAMADI
Muhalefet partilerinin tekliflerinin tamamı komisyonda beklerken, AKP'nin Cumhur İttifakı'ndaki ortağı MHP'nin teklifleri de aynı akıbeti yaşadı. MHP'nin verdiği 169 kanun teklifi komisyonda bekliyor.

İki yasama yılında ortaya çıkan tabloyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tuttere, "İktidarı bu dönemde muhalefeti dinlemeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Tutdere, "Bu tablo bize meclisin iktidar partisinin yasaları için çalıştığını gösteriyor. Adalet ve Kalkınma Partisi eliyle gelmeyen herhangi bir tekliften söz dahi edilemiyor. İktidarı yeni yasama dönemi içinde muhalefetin sesine kulak tıkamamaya, dinlemeye davet ediyoruz." diye konuştu.