Muhalefet sandık için ‘seçim güvenliği ittifakı’ kuruyor

Muhalefet sandık için ‘seçim güvenliği ittifakı’ kuruyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, MHP lideri Bahçeli ile görüşmesinin ardından erken seçim tarihi kararını açıklamasıyla muhalefet, sandık güvenliğinin sağlanması için çalışmalara başladı. CHP Grup Başkanvekili Özel, "Bundan sonraki siyasi faaliyetleri ikiye ayırdık. Bunun yüzde 50’si seçim güvenliği olacak" dedi.  İYİ Parti, Oy ve Ötesi’nden yetkilinin başında bulunduğu seçim ofisi kurdu. Muhafelet, birlikte çalışma sinyali de verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından erken seçim tarihini kararını açıklamasıyla muhalefet, sandık güvenliğinin sağlanması için çalışmalara başladı. Çalışmalarda, birbiriyle dirsek teması sağlayan muhalefet partileri, bu görüşmeleri, 'Seçim güvenliği ittifakı' olarak adlandırıyor.  CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bundan sonraki siyasi faaliyetleri ikiye ayırdı. Bunun yüzde 50’si seçim güvenliği olacak" dedi.  İYİ Parti, Oy ve Ötesi’nden yetkilinin başında bulunduğu seçim ofisi kurdu. Muhafelet, birlikte çalışma sinyali de verdi.

Birgün'den Can Uğur'un soru yönelttiği CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve İyi Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray seçim güvenliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Özel, “Partimiz, bundan sonraki siyasi faaliyetlerini ikiye ayırmış durumda. Siyasi faaliyetlerimizin yüzde 50’si seçim güvenliğine ayrıldı. Bu konuda siyasi partilerle temas etmiştik, bunu devam ettireceğiz” dedi.

Sivil toplum kuruluşları ve seçmen inisiyatifleriyle bir araya gelerek, geniş bir seçim güvenliği hareketi başlatacaklarını ifade eden Özel, iktidar partisinin, seçim güvenliğini riske atacak tüm adımlarına, tüm hile girişimlerine karşı bir planlarının olacağını kaydetti. Özel, şunları dile getirdi:

‘ÜLKENİN ÜSTÜ GRİYE BOYANMIŞ’

“Şu anda AKP ile MHP’nin Türkiyesinde, ülkenin üstü griye boyanmış, yağmur bulutlarıyla kaplanmış durumda. Şimdi bunun karşısında adalette, demokraside ve parlamenter sistemde yani ortak katlarının en küçüğünde (OKEK) buluştuğumuz bir ortaklık var. Erdoğan şunu çok iyi biliyor, seçimler bir genel seçim olmayacak, “yeniden referandum” olacak. Diktatörlüğe hayır diyen, Cumhuriyet değerlerinde buluşan, parlamenter demokrasiye inanan insanlar, her birimizin farklı renkleri de olsa bir gökkuşağı gibi bir araya geleceğiz. AKP ve MHP’nin grisine inat, gökkuşağı gibi umut olacağız. CHP’si, HDP’si, Saadet Partisi, İYİ Partisi, hiçbirimiz aynı parti değiliz. Aynı olsak aynı partide siyaset yaparız ama hepimiz önümüzdeki seçimlerde temsil ettiğimiz rengimizle, gökkuşağını oluşturacağız. Cumhuriyetten ve demokrasiden yana olan bütün siyasi partilerle yan yana durabiliriz ama bu yan yana duruş, birbirimizin içine girmeden, birbirimizin işine karışmadan gerçekleşecek. Biz Türkiye'ye masmavi bir gökyüzü vaat ediyoruz.

‘DİĞER PARTİLERLE ÇALIŞMA’

26 maddelik kanun teklifi, parlamentoya sevk edilir edilmez, itirazlarımızı sıraladık ve seçime girme yeterliliğine sahip olacağı öngörülen tüm siyasi partilere giderek, düşüncelerini dinledik, rapor hazırladık ve iktidar partisine gittik. Bundan sonra da siyasi partilerle seçim güvenliğini sağlama konusunda temaslarımız sürecek. Seçim öncesinde çalışmalarımızı sürdüreceğimiz gibi, seçim günü de diğer partilerle birlikte çalışmayı değerlendirebiliriz. Devlet imkanlarını kullanan iktidar partisine karşı ülkenin her köşesine ulaşma konusunda siyasi partilerin yaşadığı sorunları ortaklaşarak aşabiliriz.

Türkiye’de seçmenin kendi oyuna sahip çıkma alışkanlığı var. “Oy ve Ötesi”, “Türkiye’nin Oyları” gibi seçmen inisiyatifleri her seçimle birlikte daha çok sandığa ve daha çok kente ulaşır hale geldiler. Bu inisiyatiflerle bir araya geleceğiz çünkü 55 milyon seçmenin tamamına ulaşmak için her fırsatı değerlendirmek durumundayız. İlk amacımız, tüm seçmenlerin sandığa giderek oyunu kullanabilmesini mümkün kılmak. Umutsuzluğu yayarak insanları sandıktan kaçırmayı değil, kullanılan oyların olduğu gibi sandıktan çıkacağı, resmi sonuçlara yansıyacağı bir sistemi kuracağımızı anlatmamız gerekiyor. Katılım oranının artmasıyla iktidar partisinin oy oranının azaldığı, yüzde 73 katılımın gerçekleştiği 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile yüzde 86 katılımın gerçekleştiği Haziran 2015 genel seçimleri incelendiğinde görülüyor. Sandığa gitmelerini istediğimiz seçmenleri, attıkları oya sahip çıkmak için bizimle birlikte hareket etmeye de davet edeceğiz.”

İYİ PARTİ: HEPİMİZİN MESELESİ

İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray da, seçim güvenliğinin herkesin meselesi olduğunu söyledi. Türk milletinin, derinden derine tıpkı 1946-1950 sürecinde olduğu gibi sessiz bir ortak karara doğru ilerlediğini gördüklerini belirten Çıray, şöyle devam etti:

“İYİ Parti olarak Genel Başkanımız başta olmak üzere sandığa, dolayısıyla onurumuza sahip çıkacağız. Bize özgürlüğü, anayasal eşitliği ve adaleti yeniden kazandıracak olan da sadece budur!

Şimdi gelelim seçim güvenliğine. Dört yasada yirmi altı maddede değişiklik yapılan bu son düzenlemeden sonra zaten çok problemli olan seçim güvenliği tam bir bıçak sırtı mahiyet kazandı. 12. Eylül 2010 referandumundan beri zaten seçimler ve referandumlar gitgide artan eşitsiz ve hakkaniyetsiz rekabet koşullarında gerçekleşiyordu. Şimdi buna milli irade hırsızlığını adeta kolaylaştıran, dolayısıyla hırsızlık koşullarını ve zeminini hazırlayan bir sözde seçim güvenliği değişikleri ilave oldu.

SEÇİM OFİSİ KURULDU

Siyaset insanlarının birinci öncelikleri siyasi faaliyetin objektif koşullarını iyi değerlendirmek olmalıdır. Biz İYİ Parti olarak bu gerekliliği azami ölçüde dikkate alıyoruz. Bunun için İYİ Parti Seçim Ofisi’ni kurduk. Burada YSK’nın seçmen kayıtlarına ve SEÇSİS sistemine paralel çalışacak bir bilişim ağını oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz bilişim networkünü en sağlam datalara dayandırmayı ve seçimlere kadar sürekli güncellemeyi esas alıyoruz. Burada önemli bir nokta, ofisimizin başında ‘Oy Ötesi’nin son derece başarılı çalışmalar yapmış Ankara sorumlusunun getirilmiş olması. Biz 2014 Yerel genel Seçimlerinden itibaren gitgide daha etkili ve verimli bir şekilde çalışıp organize olan bütün Sivil Toplum kuruluşlarıyla gönüllü organizasyonlarla koordineli bir işbirliği içinde olmaya çok önem veriyoruz. Bu konuda atılabilecek her türlü somut adımı atacak, yapılabilecek her türlü girişimi yapacağız.

SEÇİM GÜVENLİĞİ İTTİFAKI

Seçim güvenliği sadece bizim değil bütün muhalefet partilerinin meselesi. Mart ayının başında CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığında bir heyet Genel Merkezini ziyaret etti. Genel Başkanımızın ve benim de yer aldığım bir yönetim grubu olarak seçim güvenliği konusunda kendileriyle son derece faydalı bir görüş alışverişinde bulunduk. Görüşmelerden sonra yaptığımız açıklamalarda vurguladığımız gibi güvenli seçim isteyen bütün siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile bir güçlü harekatın başlaması gerektiği konusunda mutabakata vardık. Bunu bir seçim güvenliği ittifakı olarak de niteleyebiliriz; seçim güvenliği için koordineli bir işbirliği olarak da. Ancak ister seçim güvenliği ittifakı olarak nitelensin, ister işbirliği yapılacak olan bütün girişimler bir seferberlik şeklinde gerçekleştirilmek zorunda.

İYİ Parti olarak başta Genel Başkanımız Meral Akşener olmak üzere, insanımızı zaten taşıdığı hayati önemi her geçen gün biraz daha iyi idrak etmekte olduğu seçim güvenliği konusunda harekete geçirecek ne varsa yapacağız.”