Muharrem İnce’ye giden yol

Muharrem İnce’ye giden yol

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun aday tespit sürecinde adı geçen herkes için ayrıntılı çalışmalar yaptığı belirtilerek, “Bu durum, başkan adayı olarak adı geçenler tarafından taşımasını bilene şeref getirdi,  taşıyamayana yük oldu. İnce’nin adaylığını liderden önce açıklayan Kesici, adının geçmesinin yük olduğunu gösterdi” yorumu yapıldı.

YURT yazarı Erhan Baydar, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday belirleme sürecinde adı geçen herkes için ayrıntılı çalışmalar yaptığını ve her ihtimali gözden geçirdiğini ifade ederek, “CHP’nin ‘başkan adaylığı’ için adı geçenler tarafından taşımasını bilene onur ve şeref getiren bu durum, taşıyamayana da yük oldu. İnce’nin adaylığını Kılıçdaroğlu’ndan önce açıklayan İlhan Kesici adının geçmesinin kendisine yük olduğunu gösterdi” dedi. Baydar, İnce’nin ilk turda yüzde 30-35 bandının üzerine çıkacağı inancını da dile getirdi.

Erhan Baydar, ‘Gül’den İnce’ye giden yol’ başlığıyla yayınlanan yazısında, son günlerde yaşananların, Kılıçdaroğlu’nun baskın seçime hazırlıklı olduğunu gösterdiğini belirtti. Baydar, şunları kaydetti:

“Seçim kararı ardından ‘Çatı aday-Gül’ formülünün nedeni de bu hazırlıktı. Millet ittifakının kabulü ve oy vermesi halinde Gül’ün AKP’den yüzde 15’e yakın oy alacağı yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştı. Ancak Akşener’in ısrarlı adaylığı ile bu formül ittifak bileşenlerince tekrar tartışmaya açıldı.

İNCE’NİN ISRARLI TALEBİ OLAYLARIN AKIŞINI DEĞİŞTİRDİ’

Kılıçdaroğlu açısından sıfır baraj sıfır risk içeren bu formülün AKP’ye alerjisi olan Kürt seçmenden ve CHP tabanından destek alamayacağı zaman içinde anlaşıldı. İnce’nin ısrarlı talebi bu süreçte olayların akışını değiştirdi.

Gül’ü siyasete giren Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar tarafından ‘tehdit’(! ) içermeyen ziyareti de işin tuzu biberi oldu.

CHP YÖNETİMİ GÖREVİNİ TAM YAPTI

Kılıçdaroğlu aday tespit sürecinde adı geçen herkes için ayrıntılı çalışmalar yaptı. İsimleri tekrarlamak bir yana her aday ve her ihtimal gözden geçirildi. CHP yönetimi görevini tam yaptı.

CHP’nin ‘başkan adaylığı’ için adı geçenler tarafından taşımasını bilene onur ve şeref getiren bu durum, taşıyamayana da yük oldu.

İnce’nin adaylığını Kılıçdaroğlu’ndan önce açıklayan İlhan Kesici adının geçmesinin kendisine yük olduğunu gösterdi.

Çatı aday formülü yerine her partinin ilk turda adayını çıkarması ikinci turda iş birliği formülü uygulamaya geçildi. Peki, bu kararı almak ikinci turda partilerin birbirine oy taşımasına yetiyor mu? Tabi ki hayır…

LİDER, SÜRECİ İYİ OKUDU

Ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu süreci iyi okuduğu ve hazırlık yaptığı görülüyor. Birbirine benzemez dört partinin bir araya gelmesi, ayrılıklardan uzak durulması, ortak noktaların ve hedeflerin güven ortamında tespit edilip söylem birliğinin sağlanması yanında özellikle her partinin başkan adayının birlikte değerlendirilmesi ve bütün olurken CHP’nin disiplinli ve sessiz tavrı Kılıçdaroğlu’nun başarısıdır. Bu süreçte AKP ve sözcüsü Bahçeli’nin ayarsız, tahrik dolu, saygısız tavrının görmezden gelinmesi kararsız ve sandığa gitmeyen seçmen nezdinde de heyecan yaratmıştır.

Dünya siyaset tarihinde örneği olmayan ‘15’ler olayının’ üniversitelerde siyaset bilimi derslerinde demokratik davranış biçimi olarak anlatılacağı inancındayım.

Millet ittifakı bileşenlerinin adayları tespit ederken bir birine danıştığı ve oy taşıyacağı ortada.

Birinci turda her parti kendi adayına ikinci turda ise kim öne çıkarsa.

İLK TURDA YÜZDE 30-35 OY BANDININ ÜZERİNE ÇIKAR

Ben İnce’nin ilk turda yüzde 30-35 bandının üzerine çıkacağı inancındayım. CHP temel değerleri ile yetişmiş, eski genel başkan ve yöneticilerine saygılı, mevcut yöneticilerine karşı vefalı, CHP yi dünü ile bugünü ile özümsemiş, yarınlara taşıyacak bir aday gördüm. İnce cesur ve ısrarlı isteği ile aday oldu. Kemal Kılıçdaroğlu da kurultayda kendisine rakip olan bir partilisini başkan adayı yaparak CHP’de birlik ve bütünlüğü sağladı. Ülkemizde ve dünyada örneği olmayan bu durum Kılıçdaroğlu’nun saygınlığını tartışılmaz hale getirdi.

İnce önce okul, sonra asker arkadaşları ile meydanlarda yerini alacak. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da aynı tavrı bekliyoruz.

İnce anladığı dilden konuşacağım diyerek Erdoğan’a meydan okudu ve CHP tabanının güvenini kazandı.

Nazım Hikmet’in söylediği gibi ‘güzel günler göreceğiz’..!”