Mustafa Balbay: Bir aşı denemesi yapıldı, tutmadı

Mustafa Balbay: Bir aşı denemesi yapıldı, tutmadı

Cumhuriyet Gazetesinde yeniden yazılarına başlayan Mustafa Balbay, “2016 yılı sonunda Cumhuriyet’in yönetici ve yazarlarının tutuklanmasının, yargılama sürecine Cumhuriyet Vakfı’na yönelik tartışmanın da ilave edilmesinin bir amacı da şuydu: Cumhuriyetçileri Cumhuriyetçilere kırdırmak!” dedi. Balbay, “Gazeteye bir aşı denemesi yapıldı, çizgi olarak tutmadı” ifadesine de yer verdi.

Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı’nda yönetim değişikliğinin ardından gazetenin eski yazarlarından, eski Ankara temsilcisi Mustafa Balbay ilk köşesini yazdı. ‘Yeniden merhaba’ diyerek yazılarına başlayan Balbay, Cumhuriyet Gazetesi’nin kuruluşundan beri üç kez büyük çizgi tartışması yaşadığını belirterek, “Fikir gazetelerinde bu tartışma olur. Yoksa o gazetenin yayın politikası yok demektir” dedi.

‘ATEŞLE OYNAMAK GİBİ…’

Ancak gazetenin kuruluş kökleriyle kavgalı hale gelmesinin büyük tehlike olduğuna işaret eden Balbay,  şunları kaydetti:

“Bu anlamda gazetenin çizgisiyle oynamak ateşle oynamak gibi bir şeydir. Cumhuriyet üç kez bunu yaşadı; üçünde de kazanan gazetenin kuruluş felsefesi oldu.

Birkaç yıldır süren tartışmanın öncekilerden farklı olarak sadece çizgisel değil, bir de hukuksal boyutu vardı. Hukuksal boyutu Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyelerinin seçiminde iki kere iki üç mü eder dört mü sorusuna verilecek yanıt kadar net bir durumdu. Mahkeme üç yıl sonra “dört eder” dedi.

2016 yılı sonunda Cumhuriyet’in yönetici ve yazarlarının tutuklanmasının, yargılama sürecine Cumhuriyet Vakfı’na yönelik yukarıda özetlediğimiz tartışmanın da ilave edilmesinin bir amacı da şuydu:

Cumhuriyetçileri Cumhuriyetçilere kırdırmak!

Bu davada mağdur edilen Cumhuriyet yazar ve yöneticileri bugün gazeteden ayrılmış olsa da onları yargı karşısında savunmak, yine Cumhuriyet’in başlıca sorumluluğudur.

‘ÇİZGİ TUTMADI’

Cumhuriyet’in yayın politikası ile ilgili tartışma kamuoyuna da yansıdı. Bu da doğal, Cumhuriyet konuşulması, eleştirilmesi sevilen bir gazete. Gazeteye bir aşı denemesi yapıldı, çizgi olarak tutmadı. Yazarlar içinde tutanlar oldu, onların da bir bölümü ayrılmayı tercih etti.

Genel Yayın Yönetmenimiz Aykut Küçükkaya’dan Ankara Temsilcimiz Sertaç Eş’e kadar gazete yönetiminde sorumluluk alan arkadaşlarımızın hemen tümü mesleğe Cumhuriyet’te başladı. Gazete kendi evlatlarını yönetime getirdi.

Şimdi Cumhuriyet’i daha da güçlü kılma zamanı... Hak hukuk arayan, barış-huzur isteyen, Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin tüm kurum ve kuruluşlarıyla yeniden inşasının şart olduğunu düşünen herkesin gazetesi yapma zamanı... Gazeteyi bu hedefe yönelik tüm fikirlere açma zamanı...”