Nagehan Alçı yazdı: Muharrem İnce’yle eve dönüş

Nagehan Alçı yazdı: Muharrem İnce’yle eve dönüş

CHP’nin Muharrem İnce’yi aday göstermesiyle ortaya çıkan tabloyu, ‘Her aday bire bir kendi tabanını temsil ediyor’ sözleriyle özetleyen Habertürk yazarı Alçı, bu durumda seçimde katılımın ‘uçacağını’ belirtti. Alçı, cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak 6 adaya ilişkin oy tahmininde de bulundu.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, CHP’nin Muharrem İnce’yi aday göstermesiyle Tayyip Erdoğan-Muharrem İnce-Meral Akşener- Temel Karamollaoğlu- Selahattin Demirtaş ve Doğu Perinçek’in, 24 Haziran seçimlerinde yarışacağına ilişkin tablonun ortaya çıktığını belirterek, her adayın bire bir kendi tabanını temsil ettiğini, bu durumda seçimde katılımın çok yüksek olacağını kaydetti.

Nagehan Alçı, ‘Muharrem İnce’yle eve dönüş’ başlıklı yazısında, CHP’nin, Muharrem İnce’yi aday göstererek, tamamen kendi çizgisine uygun bir seçim yaptığını ifade ederek, “İnce birçok kademede görev almış, klasik CHP’yi temsil eden bir isim. Tabanı konsolide edecektir. Teşkilatlarda heyecan yaratacaktır” dedi. Alçı, özetle şunları yazdı:

“Öte yandan CHP’nin 16 Nisan’dan beri işaret ettiği nokta, yapmayı hedeflediği şey ve haftalardır süren görüşmelerin ardından İnce’nin çıkması büyük bir tezat. Madem en klasik CHP’liyi çıkaracaklardı, onca çaba nedendi? “Hayır bloku” siyaseti neyin nesiydi? Abdullah Gül’ü amaçlayan bir CHP dönüp nasıl İnce’yi aday gösterir? Burada büyük bir tutarsızlık, daha doğrusu politikasızlık yok mu?

‘HER PARTİ KENDİ TABANINA’

CHP’nin Muharrem İnce’yi aday göstermesiyle şöyle bir tablo ortaya çıktı: Tayyip Erdoğan-Muharrem İnce-Meral Akşener- Temel Karamollaoğlu- Selahattin Demirtaş- Doğu Perinçek, 24 Haziran seçimlerinde yarışacak.

Böylece tabanlarına yönelik bütün partiler son derece dürüst bir seçim yapmış oluyor. Her aday bire bir kendi tabanını temsil ediyor.

Kimse, “Bu tam bizi yansıtmıyor ama taban zaten elimizde, başka tabanlara da açılalım” stratejisiyle hareket etmeyecek. Her parti kendi kitlesine tam uyan bir isimle çıkmış olacak.

KATILIM UÇACAK

Sol-Kemalist, ulusalcı, klasik CHP seçmenine Muharrem İnce, sağ- Kemalist, seküler milliyetçi tabana Meral Akşener, İslamcı ve radikal tabana Temel Karamollaoğlu, seküler Kürt tabana Selahattin Demirtaş ve radikal ulusalcısolcu tabana da Doğu Perinçek hitap edecek.

Böylece siyasi yelpazenin neredeyse tüm renkleri kendinden bir temsilci görerek sandığa gidecek. Ben bunun katılım oranını yüzde 90’lara taşıyacağını düşünüyorum. 24 Haziran sandıkların yoğun ilgi gördüğü bir seçim olacak.

SANDIKTA KİM NE ALIR?

Şimdiden 24 Haziran tahminimi sizinle paylaşıyorum. Seçim ikinci tura da kalabilir, ilk turda da bitebilir. 4 puanlık artı-eksi skalasında sonuçların şöyle çıkacağını düşünüyorum:

* Tayyip Erdoğan: 49-53

* Muharrem İnce: 22-26

* Meral Akşener: 9-13

* Selahattin Demirtaş: 8-12

* Temel Karamollaoğlu: 1-3

* Doğu Perinçek: 0-1