Öğrencilerden İstanbul Valisi Vasip Şahin'e mesaj yağmuru...

Öğrencilerden İstanbul Valisi Vasip Şahin'e mesaj yağmuru...

Sabah saatlerinde beyaza bürünen İstanbul için Meteoroloji'den buzlanma ve don uyarısı geldi. Karedeniz'de etkili olan kar nedeniyle Ordu'nun iki ilçesinde okullar bir gün tatil edildi. Öğrenciler İstanbul Valisi Şahin'i mesaj yağmuruna tuttu: Vasip Amcam bu gün annecimle okula giderken kirpiklerim buz tuttu ciddiyim...

İstanbul'da beklenen kar yağışı  saat 01.00 sıralarında başladı. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışını bekleyenler Çamlıca Tepesi'ne koştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları da kar alarmı verdi. Özellikle ana arterlerde kar küreme ve tuzlama araçları hazır bekletildi. Buzlanmanın etkili olduğu bölgelerde tuzlama çalışması yapıldı. Beyazı bürünen İstanbul için sabah  saatlerinde yeni uyarı geldi. Yapılan tahminlere göre Marmara Bölgesi'nin doğusu ile İstanbul'un hafif kar  yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. 

Yapılan son değerlendirmelere göre, Marmara'nın doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Balıkesir'in kuzeyi ), Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle karla karışık yağmur ve kar, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Karadeniz kıyılarında yağmur ve sağanak şeklinde olması beklenen yağışların; Doğu Karadeniz kıyıları ile Osmaniye ve Bitlis çevrelerinde yer yer kuvvetli (21-50 kg/m2) olması bekleniyor. Marmara ile iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayının görüleceği tahmin ediliyor.  

MEVSİM NORMALLERİNİN 6-8 DERECE ALTINDA OLACAK 

 Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan bilgiye  göre, bölgede sıcaklıklar hissedilir derecede azalarak, mevsim normallerinin 6  ila 8 derece altında seyredecek. Parçalı çok bulutlu havanın hakim olacağı bölgenin doğusu ile  İstanbul'un sabah saatlerinde hafif kar yağışlı geçeceği öngörülüyor. Sabah ve gece bölge genelinde buzlanma ve don olayı beklenirken,  rüzgarın kuzeybatı (karayel), zamanla kuzey ve kuzeydoğu (poyraz) yönlerden orta  kuvvette eseceği tahmin ediliyor. Trakya'da kuvvetli, Marmara'da hafif ve orta şiddette zirai don olayı  ile buzlanma beklendiğinden vatandaşlardan dikkatli ve tedbirli olunması  isteniyor.

ÖĞRENCİLER VALİ YE MESAJ YAĞMURUNA TUTTU

 İstanbul'da etkili olan  kar yağışı nedeniyle sosyal medyada aracılığı ile öğrenciler  İstanbul Valisi Vasip Şahin'i okulların tatil edilmesi için mesaj yağmuruna tuttu.  İstanbul’da etkili olan kar yağışı öğrencilerde tatil ümidi uyandırdı. Tatil isteyen öğrenciler sosyal medya üzerinden İstanbul Valisi Vasip Şahin’i mesaj yağmuruna tuttu. Birbirinden ilginç tweetler atan öğrenciler okulların tatil edilmesini istedi.


İşte Sosyal medyadan gelen İstanbul Valisi Vasip Şahin'e gelen öğrenci mesajları:
  “sayın vasip şahin hocam her yer buz tutmuş donuyoruz arabalar gitmiyor. Hava her türlü kazaya musait bir durumda. Okulumuz çok soğuk. Hocalar soğuğu hissetmiyor bari yarım gün tatil yap Allah rızası için”
  “@vasipsahin değerli vasip amcam bu gün annecimle okula giderken kirpiklerim buz tuttu ciddiyim! Affedersin ama ellerim dondu o yüzden yazım hatası yaparsam lütfen affet!!!???? Okullar tatil olursa evimizde daha verimli bir şekilde ders yapacağımıza inanıyorum”
  “Yollar öylesine buzdu ki, kaza yapmamak” imkansızdı şükür ki canımıza bir şey olmadı @vasipsahin”
  "#vasipsahin orda bir tatil var uzakta o tatil bizim tatilimizdi ver artık şu tatili vali bey F5 yapmaktan parmakları koptu @vasipsahin “ “@vasipsahin valicim burda 3 metre kar var hala tatil etmiyosun ya kayıp düşüp ölürsek????????”
  “@vasipsahin okul tatil olsun vasip amca ara sokaklar sürekli buz servis aracı çıkamıyor bi el atın. Saygılarla “
 

KAYAN ARAÇLAR KAZALARA NEDEN OLDU

İstanbul'da gece yağan karla birlikte havanın da soğuması buzlanmaya neden oldu. Şişli'de ara sokaklarda buz tutan yollar hem sürücülere hem de yayalara zor anlar yaşattı. Özellikle ara sokaklar ve yokuş olan yollarda sürücüler ilerlemekte güçlük çekti. Sabah işe gitmek için yola koyulan vatandaşlar buzlu yolda kaymamak için kaldırım kenarlarındaki korkulukları tutarak ilerlemeye çalıştı. Bazı sürücüler özellikle yokuş aşağı inerken aracı güçlükle kontrol etti.  Bir otomobil ise kayarak park halindeki bir araca çarptı.  Yokuş aşağı inmeye çalışan sürücülere çevredeki bir vatandaş yardım etti. Bir süre sonra Şişli Belediyesi ekipleri buz tutan yollara tuz döktü.
Ordu'da etkili olan kar yağışı nedeniyle iki ilçede eğitim  öğretime 1 gün ara verildi.  İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, kent  genelinde kar yağışının etkili olduğu belirtildi. Açıklamada, olumsuz hava şartlarından dolayı Gölköy ve Kumru  ilçelerinde eğitime bugün ara verildiği kaydedildi.

AKOM'DAN AÇIKLAMA GELDİ 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)'nden  kar yağışıyla ilgili açıklama yapıldı. Kar kalınlığının 1-5 cm aralığında ölçüldüğü belirtilen açıklamada kar yağışının öğle saatlerinden itibaren kenti terk edeceği ifade edildi. Açıklamada bu gece ve yarın sabah sıcaklıkların sıfır derecenin altına gerileyeceğinden buzlanmaya karşı dikkatli olunması gerektiği kaydedildi. AKOM'dan yapılan açıklamada,  "1378 araç ve iş makinesi  6 bin 992  personel ile yollarda buzlanmaya karşı kürüme ve tuzlama yapıldı. Ana arterlerde son 24 saatte 4 bin 352 ton tuz kullanılarak yollar trafiğe açık tutuldu. Evsiz vatandaşlar Atatürk Mahallesi, Cemal Gürsel Caddesi İBB İSTAÇ Esenyurt merkezinde konaklıyor. Bugün itibariyle 480 vatandaş hizmetlerden yararlanıyor" denildi.
 
ESKİŞEHİR'DE 10 SANTİNE ULAŞTI 

Kar yağışı nedeniyle kent merkezi  beyaza büründü, yüksek kesimlerde kar kalınlığı 3 ila 10 santimetre ölçüldü
 

İŞTE BEKLENEN HAVA SICAKLIKLARI

  Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:
  Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 2
  İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde hafif kar yağışlı 3
  İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, zamanla az bulutlu 11
  Adana: Çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 19
  Antalya: Parçalı, zamanla az bulutlu 17
  Samsun: Çok bulutlu aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı 3
  Trabzon: Çok bulutlu, sabah saatlerinde kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmurlu 5
  Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı 4
  Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 13