OHAL’in zararları araştırılacak

OHAL’in zararları araştırılacak

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, OHAL’in zararlarını belirlemek için çalışma başlattı.

4 örgütün araştırmaya katılım çağrısında, Türkiye’de demokrasinin önündeki en büyük engellerin başında periyodik bir hal almış olan darbelerin geldiği belirtildi. Her türlü darbeye karşı çıkılmasının demokratik bir yaşam ve ülke için zorunluluk olduğuna işaret edilen çağrıda şöyle denildi:

“15 Temmuz darbe girişiminden sonra 20 Temmuz 2016 tarihinden bu yana siyasal iktidarın yerleşikleştirmeye çalıştığı ‘kalıcı OHAL-KHK-Darbe Düzeni’ne de karşı çıkmak gerekmektedir. Milyonlarca yurttaşın olumsuz etkilendiği bu süreçte yüz binlerce kamu emekçisi ihraç edildi. Binlerce sivil toplum ve medya kuruluşu kapatıldı. Seçimle gelen belediye başkanlarının yerine kayyımlar atandı veya istifa ettirildiler. İşsizlik ve enflasyon çift haneli oldu. Döviz kuru ve faizler yükseldi. Eğitim gericileştirilerek kadına yönelik saldırılar arttı. Emeğe yönelik saldırılar arttı ve grevler bile OHAL bahanesiyle yasaklandı. Ülkede şiddet, yoksulluk ve her türlü eşitsizlik derinleşti. Ülkemiz dünya halklarından ve devletlerinden soyutlanmış durumda.”

“Darbe ve OHAL’lerin yaşanmadığı demokratik, laik, insan ve yurttaş haklarına dayalı, barış içinde bir hukuk devleti özlemiyle” diyerek biten katılım çağrısında, araştırma kapsamında OHAL sürecinde yaşanan maddi ve manevi zararlara dair verilerin derleneceği belirtildi. Araştırma KESK’in internet sitesi üzerinden anket şeklinde gerçekleştiriliyor.