Okul kantininde kız-erkek ayrımı

Okul kantininde kız-erkek ayrımı

İstanbul Kartal’da bulunan Cevizli Ortaokulu’nun kantinine ‘kızlar’ ve ‘erkekler’ yazılı tabela asıldı.

Tepkiye neden olan fotoğrafla ilgili okul müdürü Recep Yazıcı, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Kantinde ‘kızlar’ ve ‘erkekler’ diye bir yazı var. Kız öğrenciler alışveriş yaparken, ihtiyaçlarını giderirken rahatsız olmasın diye asıldı. Bu iki yazı arasında bir bölüm, ayrılan bir kısım yok. İsteyen öğrenciler ‘kızlar’, isteyen ‘erkekler’ yazılı bölümden alışveriş yapabilir. Kız öğrencilerin velilerinden istek oldu” dedi.

'KARMA EĞİTİM BİTİYOR'

Cumhuriyet'ten Dilek Şen'e konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise, “Bu uygulamalar uzun süredir yaşanıyor. Karma eğitim uygulaması yasalarda olmasına rağmen fiilen sonlandırılmakta. Bunu İmam Hatip’te yapıyorlar, ama onlar da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar olduğu için aynı yasalara uymak durumundalar. Kimi okul idarecileri yapabiliyorsa binaları kız ve erkek olmak üzere ayırıyor, yapamayanlar da koridorları buna göre düzenliyor. Bu çocuk hakları ihlalidir. Kimileriyse bunun bir seçme özgürlüğü olduğu, velilerin çocukları için bu düzenlemeyi isteyebileceğini söylüyor. Bunlar, pedagojik olmayan yaklaşımlar olmakla birlikte; evrensel, laik ve bilimsel eğitim ilkelerine uymuyor” dedi. “Çocuklarımızın sessiz çığlıklarına ses olmaya çağırıyoruz” diyen Aydoğan, “Tüm ihraçlara, sürgünlere rağmen çocuklarımızın geleceğini karanlığa teslim etmelerine izin vermeyeceğiz. Biz eğitimciler ve veliler endişeliyiz. Veliler, okul önünde eylem yapar oldu. Biz de her şeye rağmen laik ve bilimsel eğitim için mücadele edeceğiz. Tüm yurtaşları 17 Eylül’de Kartal’a, 18 Eylül’de il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin önünde olmaya ve ses çıkarmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

'YAZILAR GEÇEN YIL ASILDI'

Uygulamanın geçen yıldan bu yana sürdüğünü belirten bir öğrenci ise, “Yazılar geçen yıl asıldı. Ama kimsenin umrunda değil. Kızlar erkekler karışık giriyor. Bence esprisine kondu. Mizah gibi” diye konuştu.