ÖZEL | Aziz Nesin yasağına bir tepki daha: Keşke mizah olsa!

ÖZEL | Aziz Nesin yasağına bir tepki daha: Keşke mizah olsa!

Nâzım Hikmet ve Aziz Nesin oyunlarının yasaklanmasına bir tepki de Türkiye Tiyatrolar Birliği'nden geldi.

Tolga Kaan Ateşli

Nâzım Hikmet'in 'Taranta Babu' oyununa Amasya ve Erzincan'da yasak gelmesinin ardından, Aziz Nesin'in 'Toros Canavarı' oyunu Giresun Valiliği tarafından yasaklanmıştı. Yasaklara Cansu Fırıncı, Orhan Aydın gibi isimlerden tepki gelirken, Türkiye Tiyatrolar Birliği de bir açıklama yayınlayarak, yasakları kınadı. "Keşke mizah olsa" başlıklı açıklamada, "Aziz Nesin’in bir hikâyesi olsun isterdik, mizah olsun isterdik bu yaşananlar. Ama değil. Kara mizah da değil. Ülkemizin içine düşürüldüğü acı gerçeğimiz" ifadeleriner yer verildi. 

İşte o açıklama: 

Giresun’a bağlı Keşap ilçesinin Halkalı köyünde, gencecik bir üniversite öğrencisi fındık toplamaya başlanmadan önce, daha önce hiç tiyatro seyretmemiş olanlarının da olduğu köylüleri tiyatro ile buluşturmaya karar vermiş. Oyunun yazarı Aziz Nesin, oyunun ismi Toros Canavarı. Daha önce Devlet Tiyatrosu dahil pek çok ekip tarafından defalarca sahneye konmuş, memleketin her yerinde oynamış olan bir oyun.

Oyun alanı caminin hemen yanındaki okulun bahçesi. Köyden bir tane inşaat ustası sahneyle, elektrikçi ışıkla ilgilenmeye başlamış. Giresun Halkevi üstlenmiş organizasyonu. Kaymakamlıktan izin alınmış. Duyuruları yapılmaya başlanmış.

Sonra kaymakam gelmiş bir gün köye, oyun, demiş, yasak, demiş. Vali, demiş, istemiyor. Köylüler Vali’ye gitmiş. Vali, yasak, demiş. Yasak, gerekçesizmiş.

Aziz Nesin’in bir hikâyesi olsun isterdik, mizah olsun isterdik bu yaşananlar. Ama değil. Kara mizah da değil. Ülkemizin içine düşürüldüğü acı gerçeğimiz.

Belki vali gülüyordur makamında. Aziz Nesin’i yasaklamak hiçbir valinin haddi değil. Şimdi yüzünde donan gülüşünü bir kenara bırakıp söylüyoruz: Mesele tiyatro ve yasak olunca son gülen iyi güler!
Şimdilik Aziz Nesin zekâsıyla gülümsüyoruz. 

Türkiye Tiyatrolar Birliği